Geld Verdienen Met Schrijven: Hoe Doe Je Dat? 8 Gouden Tips
Schrijven is één van de meest fantastische beroepen ter wereld. Het is een creatief beroep dat je overal kunt uitoefenen en de meeste vrouwen vallen voor een blok voor schrijvers, omdat zij als geen ander hun emoties op papier kunnen zetten. Daarnaast zijn schrijvers zelfstandige, kritische geesten, iets wat door vrouwen ook als erg aantrekkelijk wordt bestempeld.
De keerzijde van dit verhaal is dat er maar weinig schrijvers zijn die ook daadwerkelijk een rijkelijk belegde boterham kunnen verdienen met hun werk als schrijver. Dit hoeft echter jouw ambities om als schrijver je inkomen te genereren niet in de weg te staan.
Als jij namelijk een sprong in het diepe durft te wagen en op de juiste manier ook commerciële klussen aanpakt, dan zul je merken dat geld verdienen met schrijven helemaal niet onmogelijk is: sterker nog, je kunt er zelfs een goed salaris mee genereren.
De grootste valkuil voor veel schrijvers
De meeste mensen die roepen dat ze schrijver willen worden, hebben het idee opgevat om een boek te schrijven, of nog erger, een dichtbundel. Hoewel dit natuurlijk prachtig is, moet ik je meteen uit de droom helpen: de kans dat je met het schrijven van een boek geld, laat staan veel geld, gaat verdienen, is heel erg klein. En geld verdienen met dichtbundels is in Nederland eigenlijk onmogelijk.
Er zijn wel mensen die geld verdienen met het schrijven van boeken, maar voor elke schrijver die een goed verkopend boek publiceert, zijn er wel 1000 schrijvers die een mooi boek schrijven en die niet eens gepubliceerd worden, laat staan dat ze er een aardige som geld aan overhouden. Een boek kun je altijd nog gaan schrijven als je een gevestigde naam bent of veel ervaring hebt met schrijven.
Als je namelijk wat bekender bent, of veel contacten hebt opgedaan binnen het wereldje, zal een uitgeverij wat eerder met je in zee gaan. Als je nog nooit iets geschreven hebt en geen bekende Nederlander bent zal geen enkele uitgeverij het risico willen lopen een boek van je uit te geven dat vervolgens nauwelijks exemplaren zal verkopen.
Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient
Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:
- Zonder technische kennis
- Zonder product
- Zonder opstartkosten
- Zonder te adverteren
- Zonder vooropleidingen
Realiseer je: schrijven is je baan
Wat veel mensen die willen schrijven zich niet realiseren, is dat op het moment dat je aan het schrijven bent, je geen andere dingen kunt doen. Dus als je er voor kiest om je volledig te richten op een carrière als tekstschrijver, moet je je realiseren dat je ook je huur moet betalen aan het begin van de volgende maand. En proza zonder contract betaalt de rekeningen niet.
Hoe kan ik wel geld verdienen met schrijven?
Er zijn tegenwoordig enorm veel mensen die hun geld verdienen met het schrijven van teksten. Dit zijn echter niet alleen maar journalisten die voor kranten en nieuwssites schrijven. Een groot vakgebied van tegenwoordig is ontstaan rondom het zogenoemde SEO (Search Engine Optimalization). Dit is een industrie die enorm gegroeid is en die nog wel even door zal groeien.
Het doel van SEO is om teksten te schrijven die ervoor zorgen dat er meer internetverkeer richting de website van de opdrachtgever gegenereerd wordt. Door de juiste trefwoorden te gebruiken in bijvoorbeeld informatieve teksten, kan een goede SEO-schrijver zorgen dat de site van de opdrachtgever hoger in de resultatensectie bij Google weergegeven wordt.
Voor goede SEO-schrijvers wordt tegenwoordig goud geld betaald: jij bent immers diegene die ervoor kan zorgen dat een bedrijf succes boekt. Want wie als bedrijf tegenwoordig niet voorkomt in de zoekresultaten van Google, heeft een groot probleem.
Zeker als je een product aan een klant wilt verkopen.
Naast de vindbaarheid van een website, draagt een goede SEO-schrijver ook zorg voor hoge(re) conversiepercentages. Met conversiepercentage bedoelen we het aantal bestellingen in verhouding tot het aantal bezoekers op de website: hoe hoger het conversiepercentage, hoe beter.
Tot slot zijn er ook bedrijven die uit een commercieel oogpunt veel informatie op internet bundelen. Zo wordt er gekeken naar de vragen die het meeste gesteld worden via zoekmachines als Google en Yahoo en schrijft men inhoudelijke artikelen om deze vragen te beantwoorden. Dit zorgt namelijk voor veel verkeer (en dus advertentie-inkomsten) plus verkopen van de eigen producten.
Hoe vind ik een baan als schrijver?
Het woord baan in de bovenstaande vraag is eigenlijk al misleidend. Het belangrijkste aspect waar je op moet letten als je succesvol geld wilt verdienen als schrijver is je instelling. Je moet je namelijk flexibel opstellen als schrijver. Veel schrijvers werken bijvoorbeeld als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) omdat ze veel verschillende opdrachtgevers hebben.
Een ZZP’er is een ondernemer die niemand in dienst heeft en voor zichzelf werkt. Beginnen met werken als ZZP’er is enorm makkelijk. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als ZZP’er kun je van verschillende opdrachtgevers klussen aannemen. Overigens is het naast je werk als ZZP’er nog steeds mogelijk om ergens in loondienst te gaan.
Het voordeel van het zijn van ZZP’er is dat je in korte tijd ervaring kan opdoen bij veel verschillende opdrachtgevers. Zeker als je begint als schrijver is het goed om verschillende ervaringen op te doen. Het is van belang de volgende vragen te beantwoorden:
Al deze vragen moet je kunnen beantwoorden.
De hierboven genoemde vragen zijn namelijk de basis voor een beroep als commercieel schrijver. Als ZZP’er creëer je als het ware je eigen baan. Het lijkt misschien veel makkelijker om te solliciteren op een functie als tekstschrijver, maar de concurrentie daar is moordend, terwijl je met de juiste aanpak als ZZP’er binnen no-time een goedgevulde opdrachtenportefeuille hebt.
De concurrentie is zo groot omdat er heel veel mensen opgeleid zijn binnen journalistieke opleidingen. Al deze mensen willen natuurlijk iets in het verlengde van hun opleiding doen, maar er zijn niet genoeg reguliere aanstellingen voor deze grote groep. Op vacatures voor tekstschrijvers wordt dan ook vaak door honderden mensen gereageerd: als ZZP’er kun je meteen aan de slag.
Waar vind ik mijn opdrachten als schrijver?
Om met schrijven je geld te verdienen is het wel belangrijk dat je regelmatig opdrachten binnen weet te halen. Er zijn verschillende manieren om opdrachten binnen te halen. Hieronder heb ik een aantal opties om opdrachten binnen te halen op een rijtje gezet:
Optie 1: Werk vinden via Textbroker
Op internet zijn er allerlei platformen die schrijvers koppelen aan opdrachtgevers. Via Textbroker worden op maandelijkse basis meer dan 100.000 opdrachten aan schrijvers gematched, er is dus in ieder geval voldoende werk. De meeste teksten die hier in opdracht worden gegeven zijn webteksten, maar er staan ook regelmatig teksten voor bijvoorbeeld tijdschriften tussen.
Het nadeel aan het gebruik van Textbroker is dat ze wel een flinke commissie eisen voor hun dienstverlening. Textbroker houdt maar liefst 45% van de opbrengsten. Aan de andere kant ben je wel minder tijd kwijt aan het werven van opdrachten. Daarnaast is er in ieder geval altijd voldoende werk te vinden via Textbroker.
Optie 2: Werk vinden via verschillende platformen voor freelancers
Als de commissie die bijvoorbeeld een site als Textbroker van je vraag je te gortig wordt, kun je ervoor kiezen om op zoek te gaan naar werk via verschillende platformen voor freelancers. Het voordeel van deze platformen is dat er vaak niet of nauwelijks commissie betaald moet worden omdat je direct in contact staat met de opdrachtgever.
Zo kun je tegen een aantrekkelijker tarief je diensten aanbieden, terwijl je er zelf achteraf ook nog meer aan overhoudt. Dit klinkt in beginsel natuurlijk zeer aantrekkelijk, maar het grote nadeel ten opzichte van Textbroker is dat er minder reclame gemaakt wordt voor dit soort platformen, waardoor er ook minder opdrachten te vinden zijn. Daarnaast heb je flinke concurrentie.
Optie 3: Direct in opdracht werken
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct in opdracht van verschillende bedrijven te gaan werken. Zo houd je de lijntjes kort en kun je, als je goed werk levert, binnen de kortste keren rekenen op een vaste klantenkring. De grootste uitdaging is om als ZZP’er een voet tussen de deur te krijgen bij bedrijven.
Mond-tot-mond reclame werkt, ook in tijden van internet, nog steeds het beste.
Je kunt je klanten ook voor je laten werken: je kunt ze aanbieden dat ze 10% korting krijgen als je door een aanbeveling van hen een nieuwe klant binnenkrijgt. Zo krijg je mogelijk toegang tot een veel groter netwerk van ondernemers. De 10%-korting die je gegeven hebt valt dan al snel in het niet bij de hogere opbrengsten die het gevolg zijn van deze marketing ‘truc’.
De 8 gouden tips om succesvol geld te verdienen als schrijver
Geld te verdienen als schrijver tip #1 Kies een goede prijs voor je dienst
Een goede prijs kiezen voor de diensten die je aanbiedt kan hartstikke moeilijk zijn, maar is wel broodnodig. Bij een te hoge prijs prijs je jezelf uit de markt. Kies je een prijs die duidelijk onder de marktprijs ligt, dan kan dit als wanhopig gezien worden, of de klant kan ervan uitgaan dat de kwaliteit van het geleverde product ook lager zal zijn.
Als een opdrachtgever niet genoeg geld over heeft voor een grote klus. Als je je niet prettig voelt bij het geboden tarief, dan moet je ‘nee’ durven zeggen. Daarnaast moet je je afvragen of je per woord betaald wilt worden of per uur. Het voordeel van per woord betaald worden is dat altijd van tevoren vrij duidelijk is wat je gaat verdienen. Bij uurtarieven kun je onderhandelen over de gewerkte uren.
Geld te verdienen als schrijver tip #2 Laat je niet uitbuiten
Er zijn veel mensen die graag geld willen verdienen door te werken als schrijver. Daar wordt door sommige opdrachtgevers gretig misbruik van gemaakt. Laat je niet verleiden om te veel onbetaalde ‘proefteksten’ te schrijven.
Geld te verdienen als schrijver tip #3 Communiceer altijd in foutloos Nederlands
In de communicatie met de klant is het belangrijk dat je altijd foutloos communiceert. Niemand wil een tekstschrijver die de taal niet of nauwelijks beheerst. Je kunt ook zorgvuldig opgestelde standaardmails gebruiken, dan weet je zeker dat je nooit meer taalfouten maakt.
Geld te verdienen als schrijver tip #4 Zorg voor een aantal voorbeeldteksten
Je wilt je klanten laten zien wat je in huis hebt en waar je kwaliteiten liggen. Zorg ervoor dat je een aantal voorbeeldteksten klaar hebt liggen. Zo kun je nieuwe klanten altijd een indruk geven van het werk dat je levert.
Geld te verdienen als schrijver tip #5 Maak duidelijke afspraken met je klanten
Een grote valkuil voor startende ondernemers is dat ze zich verkijken op het belang van het maken van goede afspraken. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met klanten, dan kom je ook niet voor onplezierige verrassingen te staan. In dit artikel wordt het belang van duidelijk communiceren verder toegelicht.
Geld te verdienen als schrijver tip #6 Steel geen teksten van anderen
Je bent een tekstschrijver. En hoewel er heel veel teksten online te vinden zijn, moet je wel je eigen teksten schrijven. Plagiaat plegen is een doodzonde voor iedere tekstschrijver. Als je informatie van anderen gebruikt, maak dit dan duidelijk in de tekst.
Geld te verdienen als schrijver tip #7 Doe geen beloftes die je niet na kunt komen
Soms krijg je een mooie klus voorgeschoteld die je niet wilt laten lopen, terwijl je diep in je hart weet dat je niet geschikt bent. Doe op een dergelijk moment geen beloftes die je niet na kunt komen. Mocht je nou een keer een afspraak onverhoopt niet na kunnen komen, wees hier dan open en eerlijk over.
Geld te verdienen als schrijver tip #8 Laat de klant nooit wachten
Ook voor het schrijven van teksten in opdracht geldt: de klant is koning. Zorg voor een goede communicatie met de klant en laat de klant nooit wachten. Tevreden klanten zijn terugkerende klanten. Dit geldt ook als je bezig bent met een offerte. Wacht je te lang met reageren op een aanvraag dan zal een potentiële klant al een andere opdrachtnemer gevonden hebben.
Als je de klant als een koning zult behandelen, zul je het verschil maken ten opzichte van de concurrentie.