Geld Verdienen met Spelletjes – Van Hobby naar Inkomsten!

Spelletjes zijn eigenlijk overal voor handen. Tegenwoordig kan je ze spelen op je telefoon, je computer, en in sommige gevallen zelfs op je horloge. Gamefanaten hoeven zich allang niet meer schuil te houden in hun moeders kelder; als ze willen, zouden ze zich zelfs nog op het puntje van de Eiffeltoren kunnen voorzien in hun dagelijkse benodigde dosis games.

In de spelletjesindustrie gaat dan ook veel geld om. Designers, fabrikanten en distributeurs verdienen bakken met geld aan spelletjes. In dit artikel zal je meer lezen over hoe en op welke manieren er precies geld verdiend kan worden door (het spelen van) de games. En nog belangrijker: hoe jij zelf gamen als hobby kunt omzetten naar geld verdienen met het spelen van games!

Geld verdienen met spelletjes: hoe doe je dat?

Grof gezegd zijn er dus 3 soorten manieren om geld te verdienen aan spelletjes:

 • Spelletjes ontwerpen
 • Spelletjes aanbieden
 • Spelletjes spelen

Eigenlijk valt er dus geld te verdienen binnen ieder proces dat spelletjes in principe doorlopen.

Hoe je met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand kan verdienen

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

 • Zonder technische kennis
 • Zonder product
 • Zonder opstartkosten
 • Zonder te adverteren
 • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Geld verdienen aan het ontwerpen van spelletjes

Games ontwerpen is lang niet voor iedereen weggelegd. Maar ben jij vrij snugger met computers, ben jij creatief, en heb jij een goede neus voor wat er bij spelletjesliefhebbers in de smaak zal vallen, kan het zeker een optie voor jou zijn. Een voordeel van spelletjes van nu is dat je je eigenlijk vooral kunt richten op het creëren van een app, in plaats van een ingewikkeld computerspel.

Als jij jezelf inmiddels al zoveel hebt geschoold op het gebied van computers (en apps), kan je het misschien al klaarspelen om gewoon zelf, vanuit je luie stoel een spelletje te ontwerpen.

Maar over het algemeen geldt dat je eerst een bachelor diploma moet behalen, als je een carrière wilt najagen als game designer. Denk aan diploma’s op het gebied van computer graphics of animatie.

Hoewel het een voordeel kan zijn om over artistieke vaardigheden en talent te beschikken, kunnen mensen die hier gebrek aan hebben dit compenseren door robuuste technische en computervaardigheden te ontwikkelen – die vaak nog meer gewaardeerd worden door werkgevers.

Andersom kan iemand met minder sterke computer skills het compenseren met aantoonbaar artistiek talent.

spelletjes1

Het resultaat van de balans tussen computervaardigheden en creativiteit

Tips om spelletjesmaker te worden:

 • Richt je op kleine spellen. Deze zijn relatief makkelijker te maken.
 • Als je minder handig bent met het maken van apps, gebruik dan een app maker om je app naar precisie te configureren. Dit is wel duurder, maar als je zelf geen app kunt maken, moet je wat.
 • Is een spel bedenken meer jouw ding dan het werkelijke omzetten van een idee naar een uitwerking, ga naar een derde partij met je spelconcept. Zij kunnen jouw idee dan uitwerken in de vorm van een spel. Bedenk wel dat dit zeker geen goedkope optie is!
 • Als je vervolgens geld wilt verdienen met je spelletje, heb je grofweg de keuze uit 3 opties:
  • Advertentie-inkomsten: In veel spelletjes zie je vervelende advertenties. Afhankelijk van hoeveel je app gebruikt wordt en hoe vaak er op de advertenties wordt geklikt, krijg je een bedrag van uit de advertenties. Bij populaire games kan dit dus aardig oplopen.
  • Extra onderdelen: De meeste spellen hebben mogelijkheden om extra onderdelen bij te kopen. Wil je bijvoorbeeld extra hints in de logoquiz? Dan zal je hiervoor moeten betalen en dat geld is dan weer voor jou!
  • Betaalde versie: Om geld mee te verdienen met je spelletje, maak je naast de gratis versie ook een betaalde versie. Hierin zijn dan geen advertenties meer, en eventueel ook extra mogelijkheden. Als je game leuk genoeg is, zijn mensen al snel geneigd om te betalen om die irritante advertenties niet meer te hoeven zien.

Kwaliteiten die wenselijk/benodigd zijn als game designer:

 • Artistiek talent
 • Schriftelijke communicatievaardigheden
 • Computervaardigheden
 • Creativiteit
 • Timemanagement vaardigheden

spelletjes2

Top 5 gemiddelde inkomsten van (Amerikaanse) game designers per staat:

 • Californië: €69.943,-
 • Connecticut: €66.720,-
 • Massachusetts: €65.451,-
 • Washington D.C.: €64.741,-
 • New Mexico: €64.402,-

Geld verdienen aan het aanbieden van spelletjes

Zie jij het wel zitten om bijvoorbeeld een aanbieder te worden van videogames? Het is zeker geen slechte optie als jouw computerskills niet verder reiken dan Microsoft Word en PowerPoint. Of als je keer op keer verliest van je kleine neefje tijdens het bowlen op de Wii.

Je bent als spelletjesaanbieder namelijk meer bezig met marketing en logistiek.

Maar het vergt wel nog steeds de nodige inspanning. Doe je het goed, dan trek je een kring loyale en toegewijde klanten aan. En zeker door de opkomst van het internet, kan je als aanbieder veel gemakkelijker zo’n klantennetwerk opbouwen – zelfs buiten de eigen landgrenzen. Om dat te bereiken, moet je echter wel een goed zicht hebben op je besluit van je locatie, product en clientèle.

Stappenplan om een aanbieder/distributeur van spelletjes te worden:

 • Dien een aanvraag in voor een (her)verkopersvergunning of -licentie, een zakenvergunning en maak je zaak kenbaar bij de Belastingdienst. Om dit te doen, kan je jezelf aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Hiermee zet je de eerste stap tot het omzetten van jouw idee naar een echt bedrijf. Van daaruit kan je jezelf meer gaan profileren en verdere stappen gaan ondernemen.
 • Bedenk waar jij jouw bedrijf gaat vestigen. Tegenwoordig heb je meer keuzevrijheid; in plaats van jouw games te verkopen in fysieke winkels, kan je er ook voor kiezen om een webshop te beginnen – of beide. Belangrijk is daarbij wel dat je in het geval van fysieke winkels kiest voor een strategische plek (in de buurt van scholen, in een winkelcentrum) en dat je webshop makkelijk vindbaar is.
 • Neem contact op met groothandelaren in videogames. Stuur jouw contactinformatie door, inclusief telefoonnummers, naam en e-mailadres. Vergeet ook niet een kopie van jouw verkoopvergunning en belastings-ID door te geven. Zo laat je deze handelaren zien dat jij ready for business
 • Bekijk de prijslijsten (en kortingen) en voorwaarden van de groothandelaren zijn. Zet deze vervolgens op een rijtje en vergelijk ze met elkaar. Wat is jouw beste optie qua budget, en bij welke voorwaarden zal jij het meeste baat hebben?
 • Maak een inventaris op en schaf je producten aan. Bedenk welke games jij het beste kunt aanbieden, welke games het beste bij het karakter van jouw bedrijf passen, en wat verstandig is met oog op jouw budget. Sla vervolgens de games in bij de groothandelaren.
 • Presenteer jouw producten in je winkel. Denk goed na over hoe je dit wil doen. Je moet je aanbod immers aantrekkelijk maken voor je klanten. Een voorbeeld kan zijn door een display van demo’s te maken in een fysieke winkel, of door een lijstje ‘toppers’ op je webshop te plaatsen.

spelletjes3

Of plaats bovenaan je webshop een advertentie zoals deze van je eigen producten

Geld verdienen met het spelen van spelletjes

Tenslotte kan je ook geld verdienen aan het uiteindelijke spelen van de ontworpen en gedistribueerde spelletjes. Als echte gamefanaat is dit natuurlijk een uitgelezen kans om geld te verdienen aan je favoriete bezigheid. Hoe je dat doet, lees je in de volgende paragrafen.

Van je hobby je inkomstenbron maken

Je hoort de stem van je moeder nog door je hoofd galmen: ‘’Kom nou eens achter die computer vandaan en ga lekker naar buiten!’’. Met een zucht en een kreun moest je toen je game op pauze zetten en jezelf naar het park slepen. Onderwijl bedacht je echter alweer wat jouw volgende zet zou zijn in het spelletje dat je zojuist speelde.

En nu blijkt the joke on you te zijn, mam. Zo nutteloos was al dat gamen helemaal niet. Jij kan er namelijk echt wel flink wat geld aan verdienen. Die generatie die opgroeit met PlayStations, Wii’s en Xboxen is niet lui en verspeelt geen tijd, maar investeert stiekem al jarenlang in de (eigen) toekomst.

Optie #1: Internetgames

Geld verdienen door simpelweg een spelletje te spelen vanuit je luie stoel – het is echt zo gemakkelijk als het klinkt.

Sterker nog, je hoeft er niet eens enorm getalenteerd voor te zijn.

Voorbeelden van betrouwbare en gebruiksvriendelijke (Engelstalige) sites waarop je geld kunt verdienen met online spelletjes spelen, zijn:

Game Show Network (GSN)

Deze site beloont jou voor het spelen van online spelletjes. Als je een spelletje speelt via deze site, krijg je een aantal punten, oftewel ‘’gsn.com oodles’’ toegedeeld. Er zijn inmiddels al minstens 600.000 oodles uitgedeeld aan gebruikers als beloning voor het spelen van de spelletjes.

Je kunt kiezen uit meer dan 77 spelletjes waarmee je kunt proberen geld te verdienen. GSN biedt jou eveneens een complete gids met uitleg en details over hoe je geld kunt verdienen met de spelletjes.

Zoombucks

spelletjes4Op Zoombacks heb je veel opties om online geld (‘’Zoombucks’’) te verdienen. Je kunt uitbetaald worden in gift cards, PayPal, PlayStation- of Xbox live codes, en game cards voor vele populaire online games.

PlayAndWin

PlayAndWin biedt jou de kans tot het spelen van vele vermakelijke, gratis (!) spelletjes. Door te spelen kan je tokens winnen die je kunt gebruiken om verschillende prijzen te winnen.

Naast het verzamelen van tokens en het winnen van prijzen, kan je ook meedoen aan toernooien, medailles winnen in de online spelletjes, en de vele badges verzamelen die aanwezig zijn in de uitdagingen.

PaidGamePlayer

Als je vrij wat skills hebt op het gebied van gamen, is PaidGamePlayer zeker de site voor jou. Het biedt je namelijk beloningen aan voor het spelen van gratis games, die je later in kunt wisselen voor verschillende prijzen.

Ook kan je meedoen aan toernooien – waar je wel een klein bedragje voor moet betalen, minder dan een dollar. Win je het toernooi, kan je hier een aanzienlijk bedrag mee verdienen.

CashDazzle

CashDazzle geeft jou de kans tot het spelen van vele verschillende spelletjes, en biedt continu prijzen en geld aan.

spelletjes5

Optie #2: Professioneel gamen

spelletjes6Als iemand zich een game als Halo of Call of Duty meester maakt, zou dat hem/haar weleens duizenden euro’s op kunnen leveren door mee te doen aan professionele toernooien.

Niet alleen dat, ze zouden zelfs de hele wereld rond kunnen reizen terwijl ze iets doen wat ze heel leuk vinden.

Amerika staat op nummer 1 als het gaat om dé locatie voor professionele gamers, maar mensen van over de hele wereld raken betrokken bij het professionele gamen. Je hoeft geen Amerikaan te zijn, het ‘enige’ wat je moet doen, is leren hoe je het spel waar jij je op richt goed speelt, en hoe jij keer op keer beter kunt presteren dan de andere spelers.

En zelfs als jij besluit niet mee te doen aan toernooien, kan jij nog steeds geld verdienen aan professioneel gamen. Er zijn namelijk genoeg werkplekken te vinden. Sommige van de grootste ontwerpbedrijven bieden bijvoorbeeld banen aan aan de meest getalenteerde individuen.

Optie #3: Casino games

spelletjes7Spelletjes spelen op gokautomaten is uiteraard wel een tikkeltje anders dan spelletjes spelen op een PlayStation. Toch trekken beide veel dezelfde mensen aan. Het komt vast niet als een verrassing dat gokken nooit een stabiele carrièrekeuze zal worden, maar je kan jouw winstkansen zeker verhogen als je eenmaal doorhebt hoe de apparaten te werk gaan.

Een leuk feitje: zelfs enkele van de beste gokkers in de wereld vermijden de Blackjacktafels. En dat is heel simpel te verklaren: er komt geen machine aan te pas. Ze weten echter dat je met de automaten veel geld kunt verdienen, en nog belangrijker: hóe je dat doet.

Een dagje in het casino lijkt misschien een complete verspilling van tijd en geld, maar niets is minder waar als je weet waar je hoe de vork in de steel steekt.

Optie #4: Games testen

Tijdens het ontwikkelen van spelletjes, worden verscheidene fases doorlopen. Zodra een spelletje bijna klaar is, gaan designers op zoek naar buitenstaanders die de spelletjes kunnen testen met nieuwe ogen. Als game tester is het jouw taak om alles te testen wat de game designer wil dat jij test. Hieronder valt ook het vinden en rapporteren over bugs en problemen.

Het is in principe niet erg lastig om een game tester te worden, maar je moet wel beseffen dat het erg geestdodend werk kan zijn.

Ook krijg je er niet bijster veel voor betaald – misschien net iets meer dan het minimumloon.

En tenzij jij een positie kunt scoren bij een groot game ontwikkelingsbedrijf, test je waarschijnlijk vooral de mobiele spelletjes.

Wil je het echter toch proberen, kan je eens kijken naar diensten als BestReviewApp of PlaytestCloud. Als je binnen een bedrijf wilt werken, moet je iets harder aan de bak om een positie te scoren. Je moet echt op zoek binnen de vacatures, bij bedrijven nagaan of er nog open vacatures zijn, sollicitatiebrieven opsturen, en je vingers gekruist houden.

Spelenderwijs geld verdienen – een mooie combinatie!

spelletjes8Geld verdienen met spelletjes spelen: het klinkt voor vele mensen als de ultieme droom! Want op deze manier kan je iets wat je erg graag doet, combineren met geld verdienen. En wie wil dat nou niet? Helaas zitten er wel nog een aantal nadelen verbonden aan geld verdienen met spelletjes spelen.

Ten eerste is het bijvoorbeeld lang niet winstgevend als jij wellicht denkt om spelletjes als Bejeweld of Minigolf online te spelen. Het geld dat je inzet zal je uiteindelijk vaker niet dan wel een aanzienlijk bedrag opleveren. Dit komt voornamelijk doordat de aanbieders een aantal voorwaarden stellen voor het spelen van de spelletjes.

Ook is geld verdienen door spelletjes te spelen in het casino nooit zonder risico. Je kúnt er zeker mee verdienen, bijvoorbeeld als je enorm goed bent in poker. Casino’s willen echter structureel geld verdienen, en ook zij stellen enkele voorwaarden op die jou belemmeren in het (structureel) geld verdienen aan de spelletjes.

Ben jij dus geen bluftalent, is dit geen verstandige optie.

Conclusie

Om deze redenen is het spelen van spelletjes om er geld mee te verdienen niet erg raadzaam. Blijf de spelletjes vooral spelen, maar doe het dan lekker voor je plezier en als ontspanning na je werk. Spelletjes maken kan overigens wel lucratiever zijn. Maar natuurlijk bestaan er nog talloze andere mogelijkheden om geld te verdienen. Over een goede manier lees je hieronder over!

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "Geld Verdienen met Spelletjes – Van Hobby naar Inkomsten!"

 1. Martin Cornelis

  says:

  Leuk Programma

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *