Waarom Links Uitwisselen je Rankings Kunnen Verknallen!
Ik krijg geregeld e-mails in mijn inbox met de vraag: zullen we links uitwisselen?
Mijn antwoord is dan een volmondig “nee” en een link naar dit artikel zodat ik niet iedere keer hoef uit leggen waarom linksuitwisseling tot slechtere rankings kan leiden.
In dit artikel leg ik uit waarom.
Links uitwisselen is tegen de Google richtlijnen
Links uitwisselen (ook wel links ruilen of linkuitwisseling) is al jaren tegen de richtlijnen van Google en andere grote zoekmachines.
Dit is uiteraard heel logisch. Google en andere zoekmachines willen namelijk een zo objectief mogelijk web hebben.
Als link uitwisselen wel zou meetellen in de rankings zouden grote sites met z’n alleen een netwerk vormen en naar elkaar toe linken. Iedereen die niet in dat netwerk zit heeft dan pech.
Zo krijg je flinke vriendjespolitiek. Daarnaast zeggen deze links niet over de kwaliteit van jouw website.
Laat ik een voorbeeld geven:
Stel, twee websites (website A en B) zijn exact even kwalitatief (is niet mogelijk maar laten we dat even voorstellen).
Het is alleen zo website A links heeft uitgewisseld met vriendjes (of misschien wel startpagina links heeft) is het dan per definitie zo dat hij een een beter website heeft dan website B?
Nee, hoogstwaarschijnlijk niet! En zo lang die regel niet opgaat kan je verwachten dat Google dit niet meetelt in hun algoritme.
Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient
Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:
- Zonder technische kennis
- Zonder product
- Zonder opstartkosten
- Zonder te adverteren
- Zonder vooropleidingen
Hoe zit het dan met a-b-c linking?
Nu zijn er mensen die een link plaatsen van website A naar B en dan aan de andere persoon vragen: kan je nu een link van website B naar mijn andere website C sturen
Dit noemen we a-b-c linking. Maar denk je echt dat Google zo dom is dat dit niet doorhebben, zelfs als je het 10 keer doet?
De vraag die je je bij linkbuilding moet stellen is:
Als er geen zoekmachine waren geweest, had je dan de link gebouwd?
“Maar ik heb hele goede rankings met linkbuilding!”
Het klopt inderdaad dat als je een goede link krijgt (misschien wel van een startpagina) dat je rankings dan omhoog gaan op dit moment.
Vraag is alleen: 1) hoe lang gaat dat nog duren 2) als je teveel van dit soort links hebt, pakt Google je dan niet aan met terugwerkende kracht bij toekomstige algoritme updates?
Die vragen zijn lastig te beantwoorden maar jij op de weg gaat van “Google proberen te manipuleren” dan is het de vraag of Google jou site niet opeens een flinke dreun naar beneden geeft als ze achter je manipulatie truc komen…
Linkbuilding gaat dood, social media neemt over
Links hebben al steeds minder impact op je rankings en die trend zal alleen maar zich doorzetten. Bedrijven realiseren zich dit en daardoor is gehele business van linkbuilding dood aan het gaan (een vriend van me deed linkbuilding maar dit onderdeel van het bedrijf is ten einde).
Vroeger plaatste je nog wel eens een link naar een andere website maar tegenwoordig delen mensen vaker content via facebook of twitter.
Links naar je site is ook nu ook al slechts één van de signalen waar Google naar kijkt (het lijkt me wel indirect verwerkt in meerdere signalen).
Maar in totaal kijkt Google naar meer dan 200 signalen.
Het is ook heel logisch dat linkbuilding verder doodgaat, want zoals zeggen links soms weinig over de kwaliteit van je website en is het zeer makkelijk te manipuleren. Ik bedoel: de meeste linkbuilding wordt gedaan door de webmaster zelf.
Kortom, iemand is continu op zijn/haar eigen site aan het “stemmen” (een link kan je zien als een stem). Dat is per definitie niet objectief toch?
Waarom social media gaat overnemen
Facebook likes, tweets en google plusses is veel moeilijker te manipuleren dan backlinks.
Het is niet zo makkelijk om even 10 facebook profielen aan te maken op 1 ip-adres en dan iedere keer jezelf te liken.
Kortom: misbruik is veel lastiger waardoor dit signaal meer te vertrouwen is. Daarnaast gebruiken mensen tegenwoordig veel meer social media dan dat ze links naar elkaar plaatsen.
Alex
says:Heel theoretisch verhaal.
Deels eens, maar ook heel erg oneens.
Als je 100% volgens de richtlijnen van Google werkt, duurt het ongeveer 10 jaar voordat je misschien eens gaat ranken, vooral op competitieve zoekwoorden.
Kijk eens naar Zalando. Die koopt massaal links in en stuurt enorm veel linkruil verzoeken en het werkt. Je kan wel roomser zijn dan de Paus. In een ideale wereld werkt dat misschien prima, maar in werkelijkheid niet.
Linkbuilden werkt wel degelijk en er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals bijvoorbeeld gastbloggen.
Verder zie ik (nog) geen extra voordeel op Facebook likes e.d. Sites met duizenden likes worden nog steeds makkelijk geoutranked.
Dat je Facebook likes niet makkelijk kan manipuleren is echt de grootste onzin die je maar kan schrijven. Er zijn 1001 pakketten beschikbaar om likes te kopen. Ook niet echt betrouwbaar dus als ranking factor.
Alex Hartman
says:Hey naamgenoot! :P
Ik heb het niet over geen links bouwen he, maar een link van website A naar website B en omgekeerd.
Als je helemaal geen links hebt, wordt het lastig ranken ja. Daarom raad ik ook gastbloggen aan.
Maar het gaat mij niet om hoe je op dit moment goed rankt in Google maar in de toekomst. De impact van bijvoorbeeld startpagina links is drastisch aan het dalen.
Facebook likes hebben inderdaad niet zoveel impact, want Google kan ook niet controleren hoe je die hebt verkregen. Met Google+ kan dat wel. Maar volgens mij wordt je gebanned als je facebook likes koopt toch?
Overigens vind ik Zalando een slecht voorbeeld omdat ze zoveel autoriteit links hebben dat linkwissels in het teniet vallen.
Ik zie gewoon aardig wat sites met vreemde linkprofielen (waaronder links uitwisselen) die opeens een dreun krijgen van Google.
Dennis Jansen
says:Als ik hier op mag inhaken.
Het klopt dat backlinks vroeg of laat hun waarde verliezen en social media belangrijker gaat worden. De vraag is meer hoe je hier op in gaat spelen. Ik geloof zelf meer in het verdienen van backlinks door gewoon hele goede content te plaatsen. Als mensen en websites uit zichzelf naar mij gaan linken dan zal dit veel meer waarde hebben.
Iedereen zou de focus moeten leggen op on site seo en het schrijven van kwalitatieve content voor je website. Pas daarna maak je gebruik van social media om je berichten te promoten. Met een beetje geluk komt de rest daarna vanzelf!