Wat Is Multi-Level Marketing (MLM)? Onderzoek + 4 Alternatieven

Wie op zoek is naar een manier om extra geld te verdienen, komt al snel uit bij multi-level marketing. Volgens de vertegenwoordigers van MLM-bedrijven kun je op deze manier veel geld verdienen, terwijl je tot op zekere hoogte eigen baas bent.

Snel geld verdienen klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar is MLM hier wel echt de juiste manier voor? En wat houdt multi-level marketing eigenlijk in? In dit artikel beantwoorden we al die vragen en meer. Denk jij erover na om met een MLM-bedrijf in zee te gaan? Lees dan eerst dit artikel!

Wat is multi-level marketing precies?

Voordat ik je kan uitleggen of MLM wel of geen goed idee is, moet je natuurlijk wel eerst weten wat het precies inhoudt; anders zal je van mijn uitleg weinig begrijpen. Daarom begin ik dit artikel met een korte uitleg over wat MLM precies is, en hoe je er eventueel geld mee kan verdienen.

Multi-level marketing is een bedrijfsmodel waarbij je als zelfstandige verkoper producten koopt en doorverkoopt met winst. Je kan deze producten als verkoper voor een lagere prijs kopen dan de consumentenprijs. Daarnaast kun je geld verdienen met het werven van andere verkopers. Als zo’n verkoper dan een product verkoopt, krijg jij een deel van zijn/haar winst. Je kan dus winst maken met het verkopen van producten, maar als je even doorrekent, verdien je dus veel geld met het werven van andere verkopers. Hoe meer verkopers je ‘onder’ je hebt, hoe meer winst er uiteindelijk via hen jouw kant op komt. Overigens geldt natuurlijk ook dat jij je winst moet delen met de persoon die jou heeft geworven.

Bij multi-level marketing ben je, zoals gezegd, een zelfstandige verkoper. Je bent dus geen werknemer. Dit betekent dat je geen vast salaris verdient, en je verdiensten dus geheel afhankelijk zijn van de resultaten van jou en de mensen onder je. Hierdoor heb je ook allerlei werknemersbeschermingen niet: een ontslagvergoeding zit er bijvoorbeeld niet in.

Hoe Jacko met 1-2 uur per week duizenden euro’s per maand verdient

Ontdek het beste verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen op het internet en dat:

  • Zonder technische kennis
  • Zonder product
  • Zonder opstartkosten
  • Zonder te adverteren
  • Zonder vooropleidingen

Start hier met het verdienen van duizenden euro’s per maand

Is multi-level marketing legaal?

Iets wat je nog wel eens hoort over multi-level marketing, is dat het illegaal zou zijn. Dit is niet altijd het geval, maar er is wel een heel dunne grens tussen een legaal en een illegaal MLM-model. Of een MLM-bedrijf legaal is, hangt af van een aantal voorwaarden. Als aan die voorwaarden is voldaan, is het in Nederland en België legaal. Ik ga dit allemaal even heel beknopt uitleggen, maar hou hierbij wel in je achterhoofd dat dit artikel geen juridisch advies is, en de juridische feiten versimpeld weergeeft.

Een illegaal MLM-bedrijf wordt een piramidespel genoemd. Dit is het geval wanneer je meer verdient met het werven van verkopers dan met de directe verkoop van producten. Ook is sprake van een piramidespel indien de producten vooral aan andere verkopers verkocht worden (en dus niet aan consumenten). Dit is in heel Europa verboden.

“Als je niet meteen kan zien of iets legaal is, kun je maar beter heel voorzichtig zijn!”

Dat lijkt misschien een rare regel, maar eigenlijk is het heel logisch als je er goed over nadenkt. In een piramidespel is het namelijk zo dat je per definitie verlies maakt als nieuwe verkoper. In dat geval ben je niet meer bezig als werkgever, maar ben je nieuwe verkopers simpelweg aan het oplichten. De enige manier om winst te maken in zo’n piramidespel, is door andere verkopers te zoeken wiens winst je kan ‘afpakken’.

Hoewel een MLM niet per definitie een piramidespel is, kun je je wel voorstellen dat dit snel kan omslaan. Als jij genoeg andere verkopers weet te werven, die een deel van hun winst aan jou moeten afstaan, is er automatisch een moment dat je daar meer aan gaat verdienen dan aan het verkopen van producten. Het is nog niet meteen illegaal als dit voor één verkoper het geval is, maar het gevaar van een piramidespel ligt wel continu op de loer.

Kun je veel verdienen met multi-level marketing?

Een belangrijke belofte die veel MLM-bedrijven aan potentiële verkopers doen, is dat ze hun eigen baas zullen zijn. Dit impliceert natuurlijk dat je meer geld kan verdienen, omdat er geen baas is die je geld opstrijkt. Ook kun je zelf bepalen wanneer je wel/niet werkt. Veel MLM’s zeggen ook dat je goed kan verdienen als verkoper. Hoeveel is er nou eigenlijk waar van dit alles?

Ik moet je helaas vertellen: niet veel. Het consumentenprogramma Kassa heeft hier onderzoek naar gedaan, op basis van voorgaand onderzoek van de Radboud Universiteit. De gemiddelde verkoper in een MLM-constructie verdient slechts 2 tot 184 euro per maand (bron). Hier worden ook de verdiensten van de mensen helemaal bovenaan de piramide meegerekend, die van iedereens winst dus een graantje meepikken. Onderaan de piramide liggen de winsten dus wel héél laag (zelfs negatief; je bent dan dus gewoon klant!).

Dit is helemaal niet zo gek als je bedenkt hoe een MLM-constructie werkt. Ze zeggen wel dat je geen baas hebt, en wettelijk gezien ben je ook zelfstandig. Er zit echter wel iemand boven je die een deel van je winst pakt, net zoals een werkgever dat zou doen. Die persoon geeft je misschien geen directe aanwijzingen, zoals een baas, maar dat betekent niet dat jij meer van je winst mag houden dan wanneer je voor een regulier bedrijf zou werken.

“Ben je wel echt eigen baas wanneer je nog steeds winst moet afstaan aan iemand boven je?”

Natuurlijk zijn er wel mensen die heel veel verdienen aan MLM: namelijk de mensen die bovenaan in de constructie staan. Hoe meer mensen je onder je hebt, en hoe meer mensen die mensen weer onder zich hebben, en hoe meer mensen die weer onder zich hebben, hoe meer winst je via andere verkopers krijgt (daar komt de naam ‘piramidespel’ vandaan; vanuit dit principe ontstaat een piramidevorm aan mensen met weer meer mensen onder zich). Dit is echter alleen mogelijk als je heel vroeg instapt in een nieuwe MLM. Indien jij je vandaag aansluit bij een al meer bekende MLM, dan zul je zulke winsten nooit bereiken.

Conclusie: is MLM een goede manier om geld te verdienen?

Na het lezen van al het voorgaande, is het denk ik wel duidelijk wat mijn conclusie over MLM’s is. Misschien ben je echter direct doorgescrold naar de conclusie, dus ik zal deze toch nog even uiteenzetten. Ik heb een bijzonder negatief oordeel over MLM’s, en ik denk dat het geen goede manier is om een extra zakcentje te verdienen.

Het is nog maar de vraag welke MLM’s legaal zijn en welke niet, maar ook als je voor een legale MLM werkt, word je eigenlijk eenvoudigweg uitgeknepen. Tenzij jij een hele hoop mensen onder je hebt, zul je heel weinig verdienen of zelfs verlies maken. Hier kun je meestal alleen uitkomen door het bedriegen van vrienden en familie, door ze te overtuigen om ook een verliesdraaiende verkoper te worden.

Hoewel ik dus snap dat multi-level marketing op papier aantrekkelijk kan lijken, kan ik je niet aanbevelen om verkoper te worden via een MLM-constructie.

Hoe kan ik wél wat extra geld verdienen? 4 alternatieven

Ik hoop dat je enigszins blij bent dat ik je heb behoed voor de gevaren van multi-level marketing, maar ik kan me ook voorstellen dat je nu enigszins teleurgesteld bent. Misschien zag je dat extra zakcentje wel zitten, en vraag je je af wat je dan wél naast je werk kan doen om wat extra te verdienen. Daarom geef ik je nog vier alternatieve verdienmethoden die wél een goed idee zijn. Het gaat om de volgende:

  1. Online enquêtepanels
  2. Spullen verkopen via Marktplaats
  3. Online pokeren (als je voorzichtig doet)
  4. Affiliate marketing

Alternatieve verdienmethode 1: Online enquêtepanels

Online panels bieden een hele hoop mogelijkheden om geld te verdienen. Vaak bieden deze panels vooral enquêtes aan. Via die enquêtes kunnen bedrijven meer inzicht in de markt krijgen, en daar hun advertenties, producten of diensten op aanpassen. Wanneer jij zo’n enquête invult, dan lever je daar dus een bijdrage aan, en in ruil daarvoor word je betaald.

Het verschilt per site of je echt harde cash uitbetaald krijgt, of punten die je kan inzetten voor kortingen. Dat ligt er dus helemaal aan wat jij het liefst wil. Meestal zijn de kortingen iets hoger dan de bedragen die je zou ontvangen in cash, maar het voordeel van harde cash is natuurlijk wel dat je het overal aan kan uitgeven.

Naast enquêtes bieden zulke panels soms ook andere mogelijkheden om geld te verdienen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het testen van producten, het klikken op advertenties of het meedoen aan prijsvragen. Je zal niet rijk worden via zo’n panel, maar het kost je ook relatief weinig moeite (in elk geval een stuk minder moeite dan een MLM). Bovendien kun je geen verlies maken, want je hoeft geen geld in te leggen.

“Je inkomsten zullen lijken op gemiddelde MLM-inkomsten, maar je hoeft er veel minder moeite voor te doen!”

Er zijn een heleboel verschillende panels waarvoor je je kan inschrijven, die allemaal zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Op deze website hebben we al een hoop van deze websites voor je bekeken en beoordeeld, dus als je geïnteresseerd bent, zou ik je aanraden om deze artikelen te lezen. Zo zorg je ervoor dat jij de keuze maakt die voor jou de beste is.

Alternatieve verdienmethode 2: Spullen verkopen via Marktplaats

Misschien vind je dit een beetje een voor de hand liggende methode om geld te verdienen, maar ik weet uit de praktijk dat er genoeg mensen zijn in wie dit nooit is opgekomen. Het verkopen van spullen via Marktplaats kan een makkelijke manier zijn om geld te verdienen, zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen.

Waarschijnlijk heb je een hele hoop spullen op zolder of in de schuur liggen die je eigenlijk nooit meer gebruikt, maar die nog wel in tamelijk goede staat zijn. Oude platen kunnen bijvoorbeeld nog best wat geld opleveren, net als boeken die je toch nooit meer gaat lezen. Wat voor jou rondslingerende rotzooi is, kan precies zijn waar iemand anders naar op zoek is. Op Marktplaats kun je iemand gewoon bij jou thuis langs laten komen als hij of zij iets van je wil kopen. Hierdoor hoef jij geen enkele moeite te doen om de verkoop rond te krijgen. Als iemand hier iets te ver weg voor woont, kun je het ook opsturen (eventueel op kosten van de koper). Ook dat kost vrij weinig moeite.

Natuurlijk moet je op Marktplaats wel oppassen voor oplichters. Gelukkig kun je ook de ervaringen zien die andere kopers of verkopers met gebruikers hebben gehad. Als iemand mensen oplicht via Marktplaats, dan kom je hier vrij snel achter zodra je het profiel van die persoon bekijkt. En wanneer je voor de gelijk oversteken service van Marktplaats kiest, dan kan er al helemaal weinig misgaan!

Alternatieve verdienmethode 3: Online pokeren (als je voorzichtig doet)

Deze verdienmethode wilde ik niet onbenoemd laten, omdat je hier grote winsten mee kan maken. Ik wil je echter ook waarschuwen, want geld verliezen is natuurlijk ook mogelijk als je online poker speelt. Als je echter voorzichtig en doelgericht speelt (en dus niet te veel geld inzet) dan kan poker je af en toe best een mooi meevallertje opleveren.

De reden dat ik kies voor poker, is dat het niet alleen maar gokken is. Je kunt er daadwerkelijk goed of slecht in zijn, omdat er ook een flink strategisch element in het spel zit. Er blijft natuurlijk een kans-element aanwezig, en daarom moet je voorzichtig zijn, maar je kan wel je winstkansen beïnvloeden door goed te spelen.

Daarom is het slim om eerst te oefenen voordat je online gaat pokeren. Door te pokeren met vrienden of online met zeer lage inzetten, kun je beter worden in het spel zonder (veel) geld te verliezen. Als je uiteindelijk iets grotere bedragen gaat inzetten, kun je daar maar beter klaar voor zijn, want je wil je geld natuurlijk niet verliezen!

Alternatieve verdienmethode 4: Affiliate marketing

De laatste verdienmethode die ik nog even wil bespreken, is affiliate marketing. Dit houdt in dat jij reclame maakt voor bepaalde bedrijven door het plaatsen van een link, bijvoorbeeld op je social media. Als er dan iemand op die link klikt en een aankoop doet, dan krijg jij een commissie (vaak 5-15 procent). Hier word je niet rijk van (tenzij je vele duizenden volgers hebt), maar het kost vrijwel geen moeite.

VIDEO: Hoe een leek binnen no-time duizenden per maand kan verdienen

Ontdek de gedetailleerde stap-voor-stap methode waarmee zelfs de grootste kluns een passief goed inkomen via het internet kan verdienen.

Geen technische kennis, hoge kosten, website of hoge kosten vereist.

Ontdek meer over dit perfecte verdienmodel

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *