4 Voor- en 2 Nadelen van ABN AMRO Aandelen Kopen + Koers

Wanneer je van plan bent om te gaan beleggen of investeren en specifiek in aandelen, dan is het goed om je daarin te gaan verdiepen. Beleggen of aandelen kopen is niet zomaar iets, dus het is goed om te weten waaraan je begint en of het werkelijk iets voor jou is. In dit artikel zal er gefocust worden op de aandelen van ABN AMRO, dus als je hier interesse in hebt is dit hét artikel voor jou!

We bespreken wat beleggen en aandelen kopen inhoudt, geven je achtergrondinformatie over ABN AMRO en geven we je de voor- en nadelen van het kopen van aandelen van ABN AMRO. Tot slot is er nog een conclusie en advies. Hierna kun je zelf bepalen of je aandelen wil kopen van ABN AMRO!

Wat is beleggen?

Voordat je begint met beleggen, is het goed om de ins en outs te weten hiervan. Beleggen is simpel gezegd dat iemand een product koopt en daarmee hoopt later winst te hebben. Je hoopt dus dat de waarde van hetgeen waarin je hebt geïnvesteerd zal stijgen.

Wanneer je geld over hebt kun je dit uiteraard ook thuis onder je matras stoppen, maar de spullen om je heen worden alleen maar duurder en het geld onder je matras blijft hetzelfde bedrag. Je geld wordt dus niet meer waard op deze manier. Op lange termijn zal je met hetzelfde geld minder kunnen kopen.

Dit is een grote reden waarom mensen liever beleggen of investeren. Beleggen kun je op veel verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in obligaties, beleggingsfondsen en dus in aandelen. Ook kun je ervoor kiezen om het geld op je spaarrekening te zetten, hier krijg je namelijk ook rente op.

Echter is deze rente altijd erg laag en levert dit uiteindelijk ook niet heel erg veel op.

In de grafiek zie je het verschil tussen sparen en beleggen. De drie bovenste lijnen geven het beleggen aan met verschillende procenten en de onderste blauwe lijn in de grafiek is het sparen. In de grafiek wordt het rendement vergeleken. Rendement is simpelweg de opbrengst van een belegging of investering. Je zou dus kunnen zeggen dat dit de winst is.

Je ziet dat de lijnen van het beleggen veel sneller oplopen dan van het sparen. Uiteindelijk levert beleggen dus meer op! Uit de grafiek blijkt dus wel waarom mensen liever beleggen dan sparen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een bewijs van dat je meedoet in het kapitaal van een bedrijf of onderneming. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft, kunnen ze een lening nemen, maar kunnen ze ook aandelen verkopen. Als jij zo’n aandeel koopt dan stel je je geld beschikbaar aan dat specifieke bedrijf. In ruil daarvoor ben jij nu ook voor een deel de eigenaar van dat bedrijf.

Als je een aandeelhouder bent dan heb je ook recht van spreken bij de aandeelhoudersvergaderingen. Bovendien deel je ook mee in de winst die het bedrijf eventueel zal maken.

Je kunt rechtstreeks van een bedrijf een aandeel kopen, maar je kunt ook aandelen kopen via een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds verzamelt wat een groot aantal beleggers heeft ingelegd en verdeelt dit over verschillende beleggingen.

Het voordeel van een beleggingsfonds is dan dus ook dat je inleg verspreid wordt. Je hebt dan niet, zoals bij het rechtstreeks kopen van een aandeel, dat in één keer al je geld weg is als er iets misgaat binnen het bedrijf.

Waar kan ik aandelen kopen?

Aandelen zijn te koop op de beurs. Hier komen alle verschillende handelaren samen om te handelen in aandelen. De beurs in Nederland zit in Amsterdam, aan het beursplein. Dit is echter meer voor de grote bedrijven en grote financiële instellingen. Die verhandelen daar voor hun klanten de verschillende aandelen.

Een particulier koopt dus niet op de beurs zijn aandelen. Een particulier koopt deze bij een broker. Voorheen kochten de meeste mensen deze aandelen bij de banken, die zijn namelijk vaak ook brokers. Dit is tegenwoordig minder vanzelfsprekend.

Er zijn steeds meer online brokers die het voor een veel lagere prijs doen!

Hoe werkt het beleggen in aandelen?

Je kunt op twee verschillende manieren beleggen in aandelen. Je hebt de lange termijn beleggers en de korte termijn beleggers. In de namen schuilt eigenlijk al de betekenis. Als je op lange termijn belegt houdt je je aandelen jaren vast. Je bent dan misschien nog zo ervaren en hebt goed onderzoek gedaan naar waarin je wil beleggen. Tenslotte wil je niet veel risico nemen en verwacht je minder rendement.

Wanneer je op korte termijn belegt verkoop je je aandelen meestal binnen een paar dagen alweer. Dit kan soms zelf in een aantal minuten zijn. Deze beleggers letten vooral op de koersen en hoe die koers op de economische ontwikkeling reageert. Je neemt hierbij meer risico, maar verwacht dan ook een stuk meer rendement!

Achtergrondinformatie ABN AMRO

De AMRO bank ontstond in 1964 uit een samenwerking van de Rotterdamsche en Amsterdamsche bank. Halverwege de jaren 70 werd het gebouw in Rotterdam aan de Coolsingel het hoofdgebouw van de bank. Iedereen die in Rotterdam woont kent het enorme gebouw wel!

Het beeldmerk was in die tijd opgesteld uit de letters AMRO en daarnaast had het ook nog een wapenschild en een hand met een duim omhoog. Gelijk na de oprichting van de bank ging de bank aan de slag met de middellange termijnkredieten, financiering voor bedrijfsmiddelen en financiering van debiteurenrisico’s.

Uiteindelijk zijn de ABN bank en de AMRO bank samen een fusie aangegaan in 1990 en dat is de reden waarom de naamloze vennootschap dus nu ABN AMRO bank heet. Het hoofdkantoor van de ABN AMRO zit nu in Amsterdam en behoort tot een van de 10 hoogste gebouwen van de gehele stad.

In 2007 werd ABN AMRO overgenomen door drie buitenlandse banken. De Belgische Fortis bank heeft toen het Nederlandse gedeelte overgenomen van de bank en kreeg toen ook een groot gedeelte van het hoofdkantoor. Uiteindelijk liep dit toch niet helemaal goed af en heeft de Nederlandse staat de ABN AMRO bank overgenomen.

De ABN AMRO Group N.V. is één van de grootste banken in Nederland. De bank is veel gegroeid en heeft wel rond de 7 miljoen klanten! De bank heeft in het verleden dus even een dipje gehad, maar het gaat sinds een paar jaar weer goed!

Aandelen van ABN AMRO kun je kopen bij een broker. Broker is een Engelse term voor het woord beurshandelaar. Een broker kan handelen is waren, goederen of effecten. Bij effecten wordt het dan ook wel een effectenhandelaar genoemd. Een broker is een soort ‘makelaar’. Hij kan de klant met de verkoper in aanmerking brengen.

 

4 Voordelen van ABN AMRO aandelen

1.      Recht van spreken

Zoals eerder gezegd heb je op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) recht van spreken. Aandeelhouders en certificaathouders zijn hierbij aanwezig en kunnen beslissingen maken die een grote impact kunnen hebben op het bedrijf.

De AVA moet minstens één keer per jaar gehouden worden. Dit is zo besloten door de wet, maar ook door de statuten van de ABN AMRO Group N.V. In die jaarlijkse algemene vergadering legt de ABN AMRO aan zijn aandeelhouders voor waarmee de bank bezig is en geeft rekenschap en verantwoording aan de certificaathouders en aandeelhouders.

Alle aandeelhouders van een Naamloze Vennootschap en Besloten Vennootschap zijn vertegenwoordigd in de AVA. De AVA heeft in het algemeen alle bevoegdheid, behalve als dit volgens de statuten aan het bestuur of anderen is opgedragen.

2.      Aandelenverkoop gemakkelijk

Je kunt met één druk op de knop je aandelen kopen, maar dus ook verkopen! Wil je dus af van je aandeel, dan kan dat heel gemakkelijk. Omdat ABN AMRO een Naamloze Vennootschap is, zullen we ons hierop focussen.

Een Naamloze Vennootschap geeft je de mogelijkheid om je aandeel vrij overdraagbaar te maken.

Dit betekent dat je zonder tussenkomst van een notaris heel gemakkelijk je aandeel kunt verkopen aan iemand anders.

Bij ABN AMRO’s aandelen zit je dus nergens aan vast. Je kunt je aandelen snel verkopen, omdat er niet tussen hoeft te komen die zich bemoeit met hoe je dit allemaal doet. Groot voordeel dus!

3.      Groot rendement mogelijk

Wanneer je belegt in een aandeel, dus ook in een aandeel van ABN AMRO, dan is het mogelijk dat je een groot rendement behaalt. Zoals eerder al aangegeven is het rendement de opbrengst van een belegging of investering, met andere woorden: winst! Dit is natuurlijk waarom je een aandeel koopt in de eerste plaats, je wil winst behalen.

Je moet er wel van bewust zijn dat rendement niet gegarandeerd is. Je hebt niet altijd winst. Om je hiervoor in te dekken zou het advies zijn om je goed te verdiepen in het bedrijf en in dit geval dus ABN AMRO.

Als de ABN AMRO het niet goed doet, dan wordt je belegging minder waard en behaal je waarschijnlijk geen winst. Gaat het wel erg goed met deze bank, dan wordt je aandeel steeds meer waard en kun je je aandeel op een hoogtepunt gaan verkopen!

Koop je product wanneer het goedkoop is en verkoop het wanneer het een stuk meer waard is!

4.      Dividend

Naast het rendement is het ook nog eens mogelijk dat een bedrijf dividend uitkeert. Dividend is een winstuitkering wat een bedrijf betaalt aan haar aandeelhouders. De meeste Nederlandse aandelen keren per jaar ongeveer 3% dividend uit. Dit verschilt uiteraard per bedrijf, dit is het gemiddelde.

Het kan wel zijn dat wanneer het slecht gaat met een bedrijf, het dividend wordt gestopt. Opnieuw is het dus belangrijk om daarom onderzoek te doen.

Ook keert niet ieder bedrijf dividend uit. Er zijn verschillende soorten dividend (hier gaan we in dit artikel niet verder op in), maar het is wel goed om dit op te zoeken. ABN AMRO geeft op hun site aan dat zij een aantal van deze dividendsoorten uitkeren. Het dividend kun je ook weer herbeleggen als je dit wil!

2 Nadelen van ABN AMRO aandelen.

1.      Beleggen kost veel tijd

Je zou het misschien niet denken, maar beleggen is niet zomaar een klusje wat je even doet. Er gaat veel werk aan vooraf, want je wil tenslotte zeker weten of je veilig aan het beleggen bent. Als je wil gaan beleggen, moet je er dus vanuit gaan dat je hier wat tijd aan moet besteden.

Je gaat je dus nu verdiepen in ABN AMRO aandelen en alles wat met deze bank te maken heeft. Voorbeelden van dingen die je moet gaan lezen zijn bijvoorbeeld bijsluiters en jaarverslagen en dit is niet altijd een pretje.

Je bepaalt zelf waarin je gaat beleggen, dus zorg dat je goed onderzoek doet!

2.      Winst is niet vanzelfsprekend

Eerder heb je al gezien dat je een hoog rendement kan behalen, maar helaas heb je ook al gelezen dat dit niet altijd het geval is. Als het slecht gaat met de ABN AMRO wordt je aandeel minder waard en heb je waarschijnlijk verlies. Ook dit wist je natuurlijk al.

Dit risico kun je ook weer voorkomen door je goed te verdiepen in de ABN AMRO. Weet waar het voor staat, wat het doet en hoe het met de koers van het bedrijf gaat. Probeer ook te spreiden met je beleggingen, dit maakt het risico ook al een stuk kleiner! Hoe veilig je ook denkt te beleggen, het is altijd mogelijk dat je verlies hebt, winst is dus niet altijd gegarandeerd.

Conclusie en Advies

Zoals je hebt gelezen zitten er behoorlijk wat voordelen aan het kopen van aandelen in het algemeen, maar ook specifiek aan de aandelen van ABN AMRO. Uiteraard zijn er ook wat nadelen, maar de voordelen wegen hier naar mijn mening zeer zeker tegenop.

Je kunt een winst behalen, wel op twee manieren door middel van rendement en dividend. Daarnaast is je aandeel weer verkopen erg gemakkelijk en heb je veel invloed met wat er allemaal gebeurd in het bedrijf door de AVA. Dit geeft je een fijn en verzekerd gevoel en is dus zeker een groot voordeel.

De nadelen zijn eigenlijk best algemeen. Bij elk bedrijf of product waarin je belegt is de kans dat je geen winst krijgt aanwezig en kost beleggen veel tijd. Je moet je nou eenmaal goed verdiepen in ABN AMRO, voordat je hier zomaar aandelen van koopt. Doe dit dus ook!

 

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *