11 Voor- en 3 Nadelen van ING Aandelen Kopen + de Koers
Iedereen kent vast wel de oranje bank van Nederland: de ING. De Nederlandse bank heeft maar liefst 9.2 miljoen gebruikers en is overal in Nederland te vinden. Naast bankieren biedt de bank ook nog andere diensten aan zoals beleggen, levensverzekeringen en pensioenen.
Momenteel is ING de grootste bank van Nederland en werken er zo’n 50.000 medewerkers. Het bedrijf dat al sinds 1881 bestaat, wordt nu geleid door CEO Ralph Hamers. Hij is van plan om de positie van ING in de markt te verbeteren en zo te verstevigen. Maar wat zegt dat over de aandelen van ING? Lees hier de belangrijkste voor- en nadelen van beleggen in ING-aandelen!
Inhoud van dit artikel
- De geschiedenis van ING
- ING in Nederland
- ING en sponsoring
- ING’s missie, visie & values
- Wat doet ING precies?
- Wat is de koers van ING?
- Wat zijn de voordelen om te beleggen in ING en waarom moet ik beleggen in ING?
- 1) ING te groot om te falen
- 2) ING investeert heel veel in digitalisering met oog op de toekomst
- “Alle ingrediënten lijken er te zijn”
- 3) Huizensector groeit en economie groeit
- 4) ING verkozen tot beste bank van Nederland
- 5) ING heeft als eerste bank een code gevonden voor privacy binnen de blockchain
- 6) ING is een stabiele bank met eeuwen aan ervaring
- 7) Lage prijs van een aandeel in ING
- 8) ING is Global Finance’s Best Bank in the World van 2017
- 9) ING grote plannen met betrekking tot duurzaamheid
- 10) ING is erg dominant op social media
- 11) ING erg goed in kostenbesparing en het maken van juiste investeringen
- Wat zijn de nadelen van beleggen in ING aandelen?
- Waar kan ik een aandeel in ING kopen?
Ondanks dat je elke dag geld uit de muur haalt bij ING-automaat of dat je elke dag geld op je ING-rekening stort, kun je ook in ING beleggen. In dit artikel wordt uitgelegd wat ING precies doet en hoe je in ING kunt beleggen. Er wordt precies uitgelegd hoe je hieraan moet beginnen.
Daarna zullen de voor- en nadelen van het beleggen in ING besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt beleggen in ING zonder dat je opeens al je geld kwijt bent. Ondanks dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in ING!
De geschiedenis van ING
De geschiedenis van de ING, gaat zoals eerder benoemd, terug tot aan de 19e eeuw. Toen was de naam van ING nog de Rijkspostspaarbank en behoorde het tot de overheid. Nadat ING vele verschillende naamsveranderingen onderging, zoals de Nederlandsche Middenstandsbank & Postbank, werd het bedrijf in 1991 eindelijk gedoopt met de naam ING.
De ING ontstond doordat NMB Postbank Groep fuseerde met verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden. Tot op de dag van vandaag is het een invloedrijke globale financiële instelling met vele en diverse klanten zoals particulieren, gezinnen, kleine bedrijven, grote ondernemingen, instellingen en overheden.
ING is actief over de hele wereld en heeft vestigingen in 40 landen.
Verondersteld kan worden dat ING een grote impact heeft op de globale financiële sector en daardoor als een belangrijke actor kan worden gezien. Al sinds jaar en dag staat de oranje leeuw symbool voor dit gigantische financiële bedrijf en hiermee wordt het overal ter wereld herkent.
ING in Nederland
ING haar hoofdkantoor ligt aan de zuidas in Amsterdam en is ontworpen door bekende architecten Max van Huut en Ton Alberts. Daarnaast heeft ING nog een hoofdvestiging in Leeuwarden. Momenteel werken er zo’n 12 duizend mensen voor de grootste bank van Nederland en deze mensen zorgen ervoor dat zo’n 9,7 miljoen ING passen elke dag hun werk doen.
Naast haar twee hoofdkantoren heeft ING nog zo’n 240 kantoren, en 280 servicepunten. Tel hierbij 1600 geldautomaten bij op en je snapt dat bijna iedereen uit Nederland ING wel kent.
Het bereik van dit bedrijf is enorm en haar brand is overal te zien.
Om dit bereik te behouden en te vergroten sponsort het ook vele organisaties en activiteiten.
ING en sponsoring
ING is de bank van Nederland en probeert niet alleen een dienst te verlenen, maar ook het land vooruit te helpen. Dit doet het bedrijf onder andere door heel veel sportclubs te sponsoren, met als voornaamste sport voetbal. ING is bij zo’n 335 clubs subsponsor en bij maar liefst 140 clubs de hoofdsponsor.
Daarnaast sponsort het al jaren het Nederlands elftal. De betrokkenheid van ING bij het Nederlandse voetbal is diepgeworteld. ING is al sinds 1996 trouwe sponsor van de KNVB én van het Nederlands elftal. Sinds 1 januari 2010 is ING bovendien hoofdsponsor en shirtsponsor van zowel het Nederlands elftal als alle vertegenwoordigende elftallen.
De ambitie van ING is om samen met de KNVB te investeren in een succesvolle toekomst van het Nederlandse voetbal. De bank heeft ervoor gekozen zich voor lange tijd, tot 2022, aan de KNVB en het Nederlandse voetbal te verbinden. Om het Nederlandse voetbal echt vooruit te helpen wil ING een betrokken en actieve sponsor zijn die veel meer doet dan logo’s plakken en borden neerzetten.
Daarom zet ING zich als de hoofdsponsor van Oranje ook met volle overgave in voor het amateurvoetbal in Nederland.
ING en ondernemerschap
Daarnaast sponsort ING het ondernemerschap. De bank zet zich in voor ondernemerschap en kennisoverdracht en het vergroten van netwerken. Daarom heeft de ING onder andere de Business Boost ontwikkeld, een programma waarbij ING ondernemers inspireert en helpt bij het realiseren van hun plannen.
ING heeft daarnaast samen met o.a. KLM het Oranje Handelsmissiefonds geïnitieerd, zodat ook kleinere bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van een handelsmissie. Ook vindt ING cultuur & natuur belangrijk. Zo sponsort de bank onder andere het Rijksmuseum en het Koninklijk theater carré en is het al jarenlang betrokken bij activiteiten van Natuurmonumenten.
ING’s missie, visie & values
De missie van ING is om de gekozen bank te zijn van de wereld die hun klanten uitkiest op basis van excellente service die overal ter wereld beschikbaar is. Daarnaast wil ING een bedrijf zijn dat om haar medewerkers geeft, goede kwaliteit biedt en moraliteit en ethische waardes hoog in het vaandel heeft staan.
De visie van ING is om haar klanten te voorzien van excellente oplossingen om hiermee gemakkelijk hun geldzaken te kunnen regelen. De values van ING zijn dat ze vinden dat iedereen een toegankelijke bank kan hebben, die veilig en betrouwbaar handelt en die altijd streeft naar een excellente service.
Om hun visie en missie te behalen, probeert ING elk jaar haar prestaties weer te overtreffen.
Door zich elk jaar meer te blijven innoveren en met de slagzin ‘Voor wie vooruit wil’ te blijven werken, probeert het elk jaar weer kwaliteit en service te bieden aan haar klanten.
De strategie van ING werkt naar behoren, want inmiddels zit het bedrijven al overal op de wereld gevestigd. In 41 landen maar liefst wappert de Oranje leeuw.
Wat doet ING precies?
ING is wereldwijd actief en voert diverse services en activiteiten uit. Allereerst natuurlijk retail banking. Retail banking is niets meer dan dat je als consument geld op je ING-rekening kan ‘zetten’ en het er ook weer vanaf kan halen. Daarnaast moet ING ervoor zorgen dat jouw pas altijd werkt en dat wanneer je klant bij ING bent, kun je natuurlijk ook altijd vragen om financieel advies.
Bovendien heeft ING shares in andere banken: zo bezit ING 17% van een grote Chinese bank, Bank of Beijing. Tevens adviseert ING op financieel gebied aan haar klanten, kunnen mensen sparen bij ING, of helpt ING je bij beleggen en het afsluiten van een hypotheek. Kortom, ING is een ontzettend groot bedrijf dat zich met veel activiteiten bezighoudt die betrekking hebben tot de financiële markt.
Wat is de koers van ING?
Voordat je gaat beleggen in ING aandelen is het belangrijk dat je koers analyseert. Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de bancaire sector zakt de prijs weer? De koers van ING is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, maar heeft in het verleden flink wat pieken en dalen gekend.
Wanneer je kijkt naar de koers van ING, is het belangrijk dat je begrijpt wanneer de koers van het bedrijf kan gaan stijgen.
Momenteel koop je aandeel in ING voor zo’n 13 euro, maar op haar hoogste punt betaalde je bijna 42 euro voor een aandeel. De prijs van zo’n aandeel kan dus erg fluctueren en dat zie je aan de volgende grafiek. Als je dus ergens in investeert is het wel altijd altijd handig om de koers in de gaten te houden. Zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd up-to-date bent.
Mede door de lage leenkosten en het vele gratis geld dat ECB-president Mario Draghi afgelopen tijd uitdeelt (dat grotendeels terechtkomt bij de bankensector), zijn beleggers in bankaandelen afgelopen jaren flink verwend. Na de financiële crisis moest de bancaire sector van ver komen, maar in vergelijking met haar concurrenten liep het aandeel ING voorop in het herstel. Zo is het aandeel van BNP Paribas, Deutsche Bank & Credit Agricole flink lager dan de waarde van een aandeel in ING.
Omdat ING in zoveel sectoren verweven zit is het erg lastig om de koers van ING te voorspellen. Het is afhankelijk van wetten, investeringen, beleidsbepalingen andere banken en ook hele extreme factoren zoals oorlog. Met alles wat we tegenwoordig doen is geld gemoeid en instituties zoals de EU en de Europese Centrale Bank kunnen flink veel macht oefenen op de geldstroom van ING.
Wat zijn de voordelen om te beleggen in ING en waarom moet ik beleggen in ING?
Elke dag vinden er miljoenen transacties plaatst en zoals vermeld kunnen vele externe factoren de waarde van het aandeel van ING beïnvloeden. Wanneer je de sector goed snapt en de positie van ING in deze sector begrijpt, kun je geld verdienen met een aandeel in ING. Hieronder volgen 11 voordelen van beleggen in ING aandelen!
1) ING te groot om te falen
ING is zo’n ontzettend groot bedrijf en is een gevestigde naam in de bancaire sector. Met filialen en klanten over de hele wereld is ING hard op weg om haar marktaandeel te vergroten. Bedenk even wat er gebeurt als ING opeens wegvalt uit deze sector. Dit is haast tot bijna onmogelijk en gezien haar cijfers lijkt ING elk jaar bijna weer te groeien.
Banken zijn enorm belangrijk voor een land en als het fout dreigt te gaan, kunnen overheden hen ook nog redden met het verstrekken van kredieten. Het is niet realistisch om te denken dat ING in de komende 100 jaar kleiner is geworden of opeens niet meer bestaat.
Daarom kan het geen kwaad om te investeren in deze bank.
2) ING investeert heel veel in digitalisering met oog op de toekomst
De aangekondigde reorganisatie van ING-topman Ralph Hamers moet in 2021 jaarlijks 900 miljoen euro aan besparing opleveren. Dit geld is onder andere nodig is voor verdere investeringen in de digitalisering. “Klanten raken gewend aan digitale dienstverlening van de Ubers en Facebooks van deze wereld. Simpel, gestandaardiseerd en direct”, zei Hamers. Binnen een minuut een kredietaanvraag doen en dan ook het geld binnen hebben noemt hij als voorbeeld. “Daar moet je naartoe willen.”
“Alle ingrediënten lijken er te zijn”
Die digitalisering staat bij Hamers al jaren hoog op de agenda. In 2014 zei hij nog ING uit de “technologische middenmoot” te willen halen.
En dat doet hij niet zonder succes, zo lijkt.
Volgens meerdere experts zou ING zich als een van de weinige grootbanken echt goed hebben voorbereid. Pascal Spelier, consultant op het gebied van Digital Customer Experience én kenner van de financiële sector, heeft goede hoop.
Denk bijvoorbeeld al aan het gemakkelijk contactloos betalen van de ING of het gemakkelijk geld overmaken via de ING bankieren app. En ondanks dat ING nog concurrentie heeft van twee kleine banken, als BUNQ en Knapp Bank, heeft ING wel een voordeel: het heeft een duidelijke ambitie richting digitalisering.
Daarnaast heeft ze wereldwijd miljoenen klanten. ING heeft budget en kapitaal en nu ook nog eens meer dan 800 miljoen euro te investeren in verdere digitalisering. Omdat ING in elke sector zit verweven en zoveel kennis heeft kan het zich gemakkelijk aanpassen.
Dit gecombineerd met haar kapitaal en innovatie voordelen maakt het een grote kanshebber om de beste digitale bank van Nederland en Europa te worden. Dit zal alleen maar investeerders aantrekken, wat de waarde van ING aandelen ten goede zal komen.
3) Huizensector groeit en economie groeit
Nederland is nu echt uit de financiële crisis en dit leidt onder andere in een enorme groeit in de huizensector. ING is een kredietverstrekker aan particulieren en kan op deze manier gemakkelijk geld verdienen. Het leent geld uit aan derde partijen en deze betalen op lange termijn met rente terug.
Dit is ‘simpel’ en old-fashion geld verdienen, maar dit zorgt er wel voor dat ING haar positie kan behouden en versterken. Dit is precies wat je nodig hebt als je ergens in investeert.
ING haalt daarnaast elk jaar grote projecten binnen en laatst kwamen daar de projecten voor het versterken van de Afsluitdijk en het plaatsen van een betonnen dek in London bij. Het betreft de uitbreiding van het betonnen dek ten behoeve van een nieuwe taxibaan van de luchthaven. De werkzaamheden zullen aankomend voorjaar beginnen en moeten begin 2020 zijn afgerond.
Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 85 miljoen pond (95 miljoen euro). Met deze grote projecten zal het aanzien van ING nationaal en internationaal alleen maar blijven groeien en dit zal het aandeel ten goede komen.
4) ING verkozen tot beste bank van Nederland
Zakenblad Management Team (MT) onderzocht de kwaliteit van Nederlandse bedrijven in de categorie ‘Private banking & wealth management’. MT maakte hiervoor gebruik van het model van Treacy en Wiersema, twee internationaal vermaarde consultants op het gebied van strategische marketing.
In het model verwerken zij – wat zij beschouwen als – de belangrijkste speerpunten voor een succesvol bedrijf: klantgerichtheid, productleiderschap en excellente uitvoering. Bij het opstellen van de ranglijst was ook aandacht voor het marktaandeel in de onderzochte doelgroep en het aantal aanbevelingen. Uiteindelijk werd ING Private banking verkozen tot beste bank van Nederland.
5) ING heeft als eerste bank een code gevonden voor privacy binnen de blockchain
Omdat blockchain een decentraal en publiek netwerk is, is de data die zich bevindt binnen het netwerk niet privé. Daarom heeft ING een code ontwikkeld die de privacy moet versterken. De code heeft de naam ZKRP gekregen, wat staat voor ‘zero-knowledge range proof’.
Het is een extra cryptografische schil die ING over de bestaande technologie heen legt.
Wat de code volgens ING doet, is het ondersteunen van een specifiek statement zonder de exacte informatie prijs te geven waarop het statement gebaseerd is. Een helder voorbeeld is dat iemand die een hypotheek aanvraagt kan bewijzen dat het benodigde salaris binnen een bepaald bereik valt, maar de exacte cijfers blijven verborgen.
Een ander voorbeeld is een betaling, waar staat aangegeven dat het bedrag binnen een bepaald bereik valt, maar niet wat het exacte bedrag was. De kern van ZKRP is dus dat het bereik gegarandeerd is, maar het exacte getal niet bekend raakt (zero-knowledge).
Het is bekend dat banken steeds meer bezig zijn met blockchain, maar men is er nog niet helemaal over uit hoe deze precies te gebruiken binnen de bedrijfsvoering. Het feit dat ING koploper is wat betreft onderzoek hiernaar, geeft aan dat ING zich als een uitermate innovatief bedrijf neerzet wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders.
6) ING is een stabiele bank met eeuwen aan ervaring
ING is een de oudste bank van Nederland en heeft in de loop der jaren heeft ING ontzettend veel kennis opgedaan. Niet voor niets is ING de beste bank Nederland, een van de grootste sponsors van het land het heeft het miljoenen klanten. Dit heeft een reden: kennis, bereikbaarheid en service staan centraal bij ING en dit wordt gewaardeerd door de klant
Bij het doen van een investering is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Je moet kunnen analyseren of hetgeen waarin je investeert een goede reputatie heeft en of het nog steeds een groot marktaandeel bezit. Dit is nog steeds het geval bij ING.
Het is niet heel logisch om te denken dat je meteen heel veel geld gaat verdienen met een investering in ING aandelen, maar feit is wel dat ING niet opeens weg is uit de bancaire sector. Investeer je in ING dan zul je dat moeten zien als een lange termijn investering. Net als het bedrijf dat al heel lang bestaat, zal jouw investering ook lang het bedrijf blijven zitten.
Vertrouw op jarenlange kennis en vakmanschap wanneer je investeert in ING.
7) Lage prijs van een aandeel in ING
Het aandeel in ING is zeker niet duur en daarom kan het eigenlijk geen kwaad om in deze bank wat aandelen te kopen. Het kan niet alleen zorgen voor winst, maar daarnaast kan je redelijk risicoloos handelen in dit aandeel. Zo kun je meer leren over de wereld van beleggen en leer je meer over de bancaire sector.
8) ING is Global Finance’s Best Bank in the World van 2017
Het Engelse maandblad Global Finance is een magazine dat zich met name richt op voorzitters van Raden van Bestuur, CEO’s, CFO’s en andere uitvoerende leiders uit de financiële wereld. Het blad heeft wereldwijd circa 50.000 abonnees. Doorgaans in het najaar presenteert Global Finance een overzicht met de best presterende banken van de wereld.
ING wordt door Global Finance gekroond als Beste Bank ter Wereld, iets om heel erg trots op te zijn!
9) ING grote plannen met betrekking tot duurzaamheid
Hoe je het went of keert, men wil steeds duurzamer leven en duurzaam ondernemen is een hot topic, ook in de bancaire sector. ING heeft gezegd dat ze vanaf 2017 alleen maar investeren in groene projecten en anders verstrekken geen krediet aan deze partijen. Daarnaast is de huidige bedrijfsvoering van ING ook niet onopgemerkt gebleven.
Volgens Sustainalytics, wereldleider op het gebied van duurzaamheidsonderzoek, is ING is de meest duurzame bank ter wereld.
Van de 395 onderzochte banken staat ING met een score van 86 uit 100 op nummer 1, een stijging vergeleken met de derde plaats vorig jaar. Deze score is belangrijk, omdat veel beleggers hun besluitvorming baseren op de analyses van Sustainalytics.
Deze hoge score is een erkenning voor het krachtige beleid van ING, haar transparantie en goede financiële resultaten. Daarnaast hielp de daling in het aantal negatieve berichten in de pers over milieutechnische en corporate-governance kwesties, aldus Sustainalytics.
10) ING is erg dominant op social media
Niet alleen is bedrijf extreem goed in het uitvoeren van haar corebusiness, maar daarnaast heeft ING ook een award de wacht gesleept als het gaat om activiteit en responsiviteit op social media. ING heeft namelijk ook de Digital Dominance Award gewonnen.
Het speelt op een lucratieve en handige wijze in op het toenemende gebruik van social media door haar klanten. Door social media goed te gebruiken, probeert ING haar klanten tevreden te stellen en naar behoren te helpen. Dit lukt dus erg goed tot nu toe!
11) ING erg goed in kostenbesparing en het maken van juiste investeringen
Na de financiële crisis was ING genoodzaakt om erg op de kosten te drukken en hier ging het slim mee om. Het drukte de kosten en het overgebleven geld investeerde ze in innovatieve projecten, die uiteindelijk meer winst opleverde. Kijkend naar concurrent ABN-AMRO in deze grafiek, zie je dat ING haar concurrent verslaat als het gaat om de kostenbesparing.
Wat zijn de nadelen van beleggen in ING aandelen?
Ondanks dat beleggen in ING heel interessant is, zijn er daadwerkelijk een paar nadelen waar je van moet weten voordat je in ING gaat beleggen.
1) Prijs van ING aandeel hangt van zoveel factoren af
Ondanks dat ING zo’n ontzettend groot en stabiel bedrijf is, hangt de koers van vele factoren af. Heel veel partijen hebben invloed op de koers van het aandeel van ING. Ook al is de kans klein dat ING ooit zal verdwijnen uit de bancaire sector, is de kans ook klein dat je in een keer heel veel geld verdient met een aandeel in ING.
De koers voorspellen van banken is nou eenmaal ontzettend moeilijk en daarom moet je goed nadenken voordat je veel geld in ING investeert. De koers zal namelijk niet zo heftig fluctueren, dat je binnen een paar jaar opeens heel rijk gaat worden van jouw aandeel.
2) Regelgeving zorgt voor onzekerheid binnen de bancaire sector
Omdat ING tot een van de beste banken van de wereld behoort, is het lastig om echte andere concurrenten van de bank aan te wijzen die daadwerkelijk een significante invloed kunnen uitoefenen op de waarde van een ING aandeel.
Zaken die wel veel invloed kunnen hebben op de waarde van een ING-aandeel zijn bijvoorbeeld regelgeving. Ralph Hamers, CEO van ING, gaf eerder in een interview al aan dat de belangrijkste concurrent van de ING regelgeving is Opgelegde regels vanuit verschillende overheden en Europese instanties kunnen een sterke invloed hebben op de prijs van het ING aandeel.
De kosten die gepaard gaan met regelgeving zijn meegenomen in de bankenbelasting die sinds 2012 betaald moet worden. Daarnaast is er het depositogarantiestelsel dat spaarders verzekert dat ze een deel van hun geld terugkrijgen als hun bank omvalt. Ten slotte bestaat het Europese single resolution fund waar banken geld in moeten storten om in tijden van crisis in te kunnen grijpen.
Al deze regels kunnen nadelig werken voor ING en dit kan leiden tot een hoop onvoorziene kosten.
3) Langzame groei
Beleggen in de bancaire sector is niet de snelst groeiende investering. Dus als je voor een snel genererende investering kiest, moet je misschien niet in de ING beleggen. Daarnaast is de bancaire sector erg gevoelig voor de financiële staat van een land, de globale economie, globale wetgevingen en vele andere externe factoren.
Waar ING klappen uitdeelt, ontvangt het ook wel eens een klap en gezien de koers van de afgelopen jaren zijn er niet zo hele extreme pieken en dalen zichtbaar in de trend. Wil je voor het echte geld gaan, dan kun je beter in andere bedrijven of cryptocurrencies investeren.
Waar kan ik een aandeel in ING kopen?
Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt.
Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat beleggen.
Daarnaast kunnen brokers je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en kun je hier betrouwbare informatie vinden.