4 Voor- en 2 Nadelen van Volkswagen Aandelen Kopen + Koers

Beleggen wordt steeds populairder en als je wilt gaan beleggen is het goed om te kijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Een van de sectoren die erg goed vertegenwoordigd is op de beurs in Europa, is de automobielsector. Een van de bekendste is het Duitse merk Volkswagen.

De aandelen van Volkswagen zijn erg populair en dat is waarom we het in dit artikel over het kopen van aandelen van Volkswagen zullen hebben! In dit artikel lees je eerst kort wat beleggen inhoudt en wat aandelen zijn. Hierna krijg je wat achtergrondinformatie over Volkswagen zelf en tot slot krijg je ook nog de voor- en nadelen van Volkswagen aandelen kopen!

Wat is beleggen?

Beleggen is iets wat steeds meer mensen gaan doen. Niet alleen meer de grote investeerders, maar ook de kleine beleggers doen mee. Daarom even een korte uitleg van wat beleggen is en waarom je zou gaan beleggen.

Beleggen is kortgezegd het geven van geld of kapitaal aan een onderneming met de verwachting van het krijgen van winst.

In de brede zin van het woord betekent ‘beleggen’: het kopen van een product om het later weer met winst te verkopen.

Hier hebben we het natuurlijk over het beleggen in aandelen. Je wil tenslotte eventueel een aandeel van Volkswagen gaan kopen. Wanneer een bedrijf een lening nodig heeft, dan kan dit bedrijf het lenen bij de bank, maar het bedrijf kan ook aandelen verkopen. Wanneer jij zo’n aandeel koopt, dan word jij een aandeelhouder en ben je gedeeltelijk de baas van het bedrijf.

Is het bedrijf succesvol in wat het doet, dan kun jij hier later van profiteren. Dit kan in de vorm van koerswinst en dividend. Als een bedrijf dus winst heeft, dan kan het ervoor kiezen om het uit te keren aan de aandeelhouders. Dit heet dan dividend. Dit kan een belangrijke reden voor je zijn om een aandeel te kopen. Bedrijven hoeven dit echter niet uit te keren, ze kunnen de winst ook gebruiken om de investeren in het eigen bedrijf.

Waarom beleggen (in Volkswagen aandelen)?

Mensen beleggen dus in aandelen, omdat ze hopen winst te krijgen in de toekomst. Daarnaast kiezen mensen ervoor om te beleggen, omdat het meer oplevert dan het sparen. Iedereen heeft een spaarrekening en je spaart waarschijnlijk omdat je iets groots wilt kopen, misschien iets wilt afbetalen of gewoon omdat je een back-up wil hebben.

Toch is het zo dat je waarschijnlijk niet echt voorruit gaat met je geld op de spaarrekening. De maandelijkse berichtjes van de bank dat de spaarrente weer omlaag is gegaan doen je misschien niet super veel. Maar waarom zou je je geld niet meer waard laten worden?

Dit kan makkelijk met beleggen; hier krijg je namelijk veel meer rente dan bij de spaarrekening.

In de grafiek zie je een voorbeeld van de spaarrekening en een belegging. Je ziet dat de blauwe lijn in de grafiek de spaarrente is en de rode de rente van de belegging. Dit is dus best wat meer. Je ziet dus in de grafiek dat de rode lijn veel sneller oploopt dan de blauwe, de blauwe gaat zelfs nauwelijks omhoog.

Je zou dus uit de grafiek kunnen concluderen dat beleggen uiteindelijk veel meer oplevert dan het sparen. Dit is daarom dus ook een belangrijke reden waarom mensen beleggen!

Sparen is wel een veiligere optie, je zal je geld niet kwijtrijken, alleen als je het uitgeeft wordt het bedrag minder. Wanneer je belegt investeer je natuurlijk in een bedrijf. Gaat het slecht met dit bedrijf of gaat het zelfs failliet, dan kun je eventueel je gehele inleg kwijtraken.

Achtergrondinformatie Volkswagen

Volkswagen is hoogstwaarschijnlijk een merk dat iedereen wel kent of waar iedereen in ieder geval een keer van gehoord heeft. Volkswagen (VW) is het belangrijkste automerk van Volkswagen AG. Het is niet zomaar een merk, Volkswagen heeft maar liefst twee modellen die in de top vijf staan van de meest verkochte auto’s ter wereld: de Volkswagen Golf en de Volkswagen Kever.

Volkswagen is eigenlijk opgericht door Ferdinand Porsche (ja, van de Porsche auto’s). Hij was al lang geïnteresseerd in een wat goedkopere auto, maar in de eerste plaats wilden zijn werkgevers hier niets van horen. Hij werd door zijn idee van een goedkopere auto zelfs ontslagen bij zijn toenmalige werkgever. Hierna is hij dan ook voor zichzelf begonnen.

In 1934 kreeg hij de opdracht van Hitler om een wagen te gaan ontwerpen voor het volk. In 1936 stelde Porsche drie rijdende prototypes voor. En vanaf hier ging de ontwikkeling van Volkswagen steeds verder en verder. Volkswagen is uiteindelijk opgericht in 1937 in Berlijn, omdat Hitler dus zuinige gezinsauto’s wilden laten produceren.

Inmiddels heeft Volkswagen uiteraard veel meer bekende modellen ontwikkeld die we geregeld voorbij zien rijden op straat. Zo heeft Volkswagen de modellen Up!, Polo en Touareg die redelijk bekend zijn naast de welbekende Golf. Hiernaast bezit Volkswagen ook vele andere automerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Porsche, Skoda, Bugatti, Bentley, Audi en nog een aantal andere merken.

Dit geeft dus wel aan hoe belangrijk Volkswagen is in de automobielindustrie.

Volkswagen heeft dan ook om en nabij 630.000 medewerkers en behaalt ieder jaar een behoorlijke winst. De cijfers zien er goed uit en met een aantrekkende wereldwijde en Europese economie kunnen we verwachten dat de cijfers alleen nog maar zullen verbeteren in de toekomst!

Handel in Volkswagen aandelen

Wil je nou aandelen gaan kopen? Dan is het goed om te kijken naar de koers/winstverhouding; dit kun je gemakkelijk zelf uitrekenen. Je doet dit door de koers te van het aandeel te delen door de winst die er dat jaar is behaald.

Een voorbeeld uit 2017: Volkswagen had toen een winst van €22,- per aandeel. Bij een koers van €168,- is dit een koers/winstverhouding van 7,63. Dit is een laag bedrag en dit is dus positief. Het betekend eigenlijk dat je binnen 7,63 jaar je inleg kunt verdubbelen!

Handelen in aandelen klinkt vaak moeilijk, maar dit hoeft het helemaal niet te zijn. Een aandeel is eigenlijk gewoon een waardepapier dat je een aantal rechten geeft. Door online beleggen kun je snel en gemakkelijk handelen in aandelen.

Het aandeel wordt verhandeld op de beurs waar het aandeel genoteerd staat. Dit is dan dus vaak het land waar het hoofdkantoor gevestigd is. Handelen in aandelen kun je doen via een broker. Een broker is een term voor het Engelse begrip beurshandelaar.

Koers Volkswagen

Met een koers wordt de prijs van een obligatie, valuta, grondstof of dus bijvoorbeeld een aandeel bedoeld. Wanneer een aandeel van Volkswagen €10,- waard is, dan staat de koers van het aandeel op €10,-.  De koers kan vanaf dit moment alle kanten op gaan schommelen, een koers staat dus nooit vast!

Dit schommelen gebeurt door verschillen tussen de vraag en het aanbod van beleggers in een specifiek beleggingsproduct.

De beste manier om winst te behalen is met de koerswinst of het koersrendement. De bedoeling is om een product met een lage prijs te kopen en het daarna weer bij een hogere koers te verkopen. Winst krijg je wanneer je je Volkswagen aandelen weer verkoopt als je er een hoog bedrag voor kunt krijgen. Dit is dus waar je naar streeft!

4 Voordelen van Handelen in Volkswagen Aandelen

1.      Zeggenschap

Als je een aandeelhouder bent, heb je zeggenschap op de Algemene Vergadering van aandeelhouders (AVA). Zo’n vergadering is één keer per jaar en je kunt dan best wat invloed uitoefenen op wat het bedrijf, in dit geval Volkswagen, allemaal doet.

Volkswagen geeft in deze vergadering aan waar het allemaal mee bezig is en hoe het gaat met het bedrijf. Ook bespreken ze eventuele veranderingen die ze door willen gaan voeren en hier kun jij dus, als je het er niet mee eens bent, een stokje voor steken. Je bent immers ook voor een gedeelte de eigenaar!

Voorbeelden van punten die voorgelegd worden aan de aandeelhouders zijn:

  • Benoemingen en ontslag van commissarissen en/of bestuursleden
  • Bepaling van het dividend van het aandeel
  • Vaststellen van de jaarrekening
  • Goedkeuring van de jaarrekening

2.      Dividendrendement

Dividendrendement is winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Als aandeelhouder heb je ook recht op deze uitkering, op voorwaarde dat de onderneming dit heeft goed gekeurd, dus dit is goed om te weten!

Vaak wordt er alleen gekeken naar de koerswinst, maar de dividendwinst kan ook aardig oplopen.

Als je wilt investeren in Volkswagen is het goed om te kijken naar wat Volkswagen als dividendrendement hanteert. Dit kan namelijk snel oplopen. Grote multinationals, zoals Volkswagen, hebben vaak stabiele en best hoge dividendwinsten. Je moet deze aandelen dus goed bekijken, voordat je besluit ze aan te schaffen.

3.      Koersrendement

Zoals al eerder werd gezegd kan de winst best wat hoger liggen dan bij de spaarrekening en dit is mede door het koersrendement. Koersrendement wordt wel als het grootste voordeel van een aandeel gezien.

Wanneer je op lange termijn kijkt, dan kan je vermogen goed stijgen. De koersen schommelen wel altijd, dus het kan ook dat je bedrag minder waard wordt. Maar als je dus een lange-termijn belegger bent, dan kan het ook zo zijn dat de koers weer beter wordt! Dit kan dus een erg groot voordeel zijn!

4.      Makkelijk te verhandelen

Nog een groot voordeel is dat je aandeel makkelijk te verhandelen is. Zeker online is het heel eenvoudig om aandelen te verhandelen. Met één druk op de knop koop je aandelen, maar kun je ze dus ook weer verkopen.

De grafiek hieronder geeft aan hoe de koers loopt en onderin zie je dat dit per vijf minuten geüpdatet wordt. Als je dus van je aandelen af wilt, dan kan dit heel gemakkelijk. Je kunt op ieder moment over je geld beschikken.

Let wel op! Dit is slechts een voorbeeld, koersen schommelen continu, dit is dus geen vaststaand gegeven. Dit is slechts om je een implicatie te geven van hoe makkelijk de koop en verkoop van een aandeel kan gaan.

2 Nadelen van Volkswagen Aandelen kopen/verkopen

1.      Handelen in aandelen kost tijd

Wanneer je gaat beleggen in Volkswagen, doe je niet zomaar even iets. Je gaat je geld ‘geven’ aan een bedrijf en dit bedrijf moet hier iets goeds mee gaan doen. Zelf kun je er (buiten de AVA) niet veel op inspelen.

Daarom is het goed om je te gaan verdiepen in het bedrijf Volkswagen; dit kost veel tijd.

Je moet gaan kijken naar de koers, hoe het de afgelopen jaren met het bedrijf is gegaan en wat een aandeel kopen bij Volkswagen precies inhoudt. Dit betekend jaarverslagen, bijsluiters en nog veel meer doorspitten. Wanneer je hier geen tijd voor hebt of simpelweg geen zin hebt, is beleggen misschien niets voor jou.

2.      Winst is niet gegarandeerd

Helaas is de winst bij elke belegging niet gegarandeerd, dus ook niet bij Volkswagen. Je hebt al gelezen dat Volkswagen een stabiel bedrijf is en de laatste paar jaren vooral winst heeft behaald, toch kan het zo zijn dat het een keer misgaat en je je inleg verliest.

Als het slecht gaat met Volkswagen, dan wordt je aandeel minder waard. Dit risico kun je beperken door te gaan spreiden. Dit betekent dus dat je niet al je geld belegt in enkel Volkswagen aandelen, maar in een aantal uit een paar verschillende bedrijven. Bovendien moet je je gewoon erg goed inlezen in het bedrijf Volkswagen, dit kan het ook al erg beperken.

Conclusie en advies

Volkswagen is overduidelijk een bedrijf wat goed draait. Het is dus ook een betrouwbaar bedrijf en bovendien een multinational die vaak stabiele en best hoge dividendwinsten hebben.

Er zitten ook behoorlijk wat voordelen aan het kopen van Volkswagen aandelen. Er is koersrendement te halen en daarboven op ook nog dividendrendement wat vaak onderschat wordt. Ook kun je gemakkelijk je aandelen weer verkopen als je je er toch niet lekker bij voelt. Tot slot kun je ook nog eens je mening laten horen op de Algemene Vergadering van de aandeelhouders, wat ook een groot voordeel is.

Uiteraard zijn er ook nadelen, maar deze zijn heel algemeen. Die heb je bij elke belegging en hier kom je helaas niet onderuit. Hier moet je dus bij elke belegging rekening mee houden!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *