4 Voor- en 2 Nadelen van Philips Aandelen Kopen + Koers

Ben jij van plan om te gaan beleggen of wil je specifiek handelen of investeren in Philips, dan is dit het artikel voor jou! In dit artikel kun je er namelijk achter komen of investeren in een aandeel iets is voor jou. Aandelen kopen is de populairste vorm van beleggen, maar je moet er wel eerst wat vanaf weten!

In dit artikel wordt besproken wat een aandeel precies is, hoe je een aandeel kunt gaan kopen en bovendien geven we je achtergrondinformatie over het bedrijf Philips. Daarnaast krijg je ook nog de voor- en nadelen van het beleggen in een aandeel van Philips, maar ook in het algemeen!

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een waardepapier wat een aantal rechten geeft aan een vennootschap. Een Besloten Vennootschap en een Naamloze vennootschap kunnen beide aandelen uitgeven. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je een aandeelhouder. Je stelt je geld dan beschikbaar voor een bedrijf.

Een aandeelhouder kan economisch aangehouden worden als eigenaar van een vennootschap, maar niet juridisch. Dit komt omdat de eigenaar van de vennootschap een rechtspersoon is, dat betekent dat de onderneming dus altijd in het bezit van een rechtspersoon is.

De bedrijven bieden een aandeel aan, omdat zij een soort lening nodig hebben. Wanneer je het aandeel hebt gekocht, ben jij deels eigenaar van het bedrijf.

Een aandeel is dus eigenlijk een bewijs dat je deelneemt in het kapitaal van een onderneming.

Heb je geïnvesteerd in een aandeel en ben je aandeelhouder, dan heb je ook inspraak in de aandeelhoudersvergaderingen. Ook deel je de winst mee van het bedrijf.

Een aandeel heeft geen vaste looptijd en er is dus geen vaste datum waarop je aandeel niet meer geldig is. Een aandeel is vooral voor iemand die risico’s durft, wil en kan nemen. De reden hiervan wordt later in het artikel nog besproken.

Er zijn twee soorten aandelen: de gedematerialiseerde aandelen en de aandelen op naam. De gedematerialiseerde aandelen zijn anoniem, je kunt hierbij de andere aandeelhouders dus niet zien. Bij de aandelen op naam kun je wel precies zien wie welke aandelen heeft en hoeveel.

Waar kun je aandelen kopen?

Aandelen worden verkocht en gekocht op de effectenbeurs. Hier komen de handelaren samen. De beurs in Nederland zit in Amsterdam, maar voor een particulier is het niet de plek om aandelen te kopen. Op de beurs zijn met name de grote financiële instellingen aanwezig. Die verhandelen namelijk aandelen voor hun klanten.

De particulier koopt de aandelen dus bij zo’n financiële instelling, dit wordt ook wel een broker genoemd. Een broker kan bijvoorbeeld je bank zijn. De laatste tijd zijn er echter steeds meer brokers online, dus hoef je dit niet per se bij je bank te doen. De brokers op internet doen het vaak voor een veel lagere prijs.

Wanneer je wil gaan beleggen in aandelen is het handig dat je je aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan je het hebt gekocht.

Dan heb je namelijk winst, zie hier meer over in het stuk ‘Handel en de Koers in aandelen’. Hoe lang je wil wachten met het verkopen van je aandeel, hangt af van wat voor belegger je bent.

Er zijn twee soorten beleggers: de lange termijn belegger en de korte termijn belegger. De lange termijn belegger houdt het aandeel en lange tijd vast, dit kan jarenlang zijn. Je neemt dan minder risico en kan minder rendement verwachten. De korte termijn belegger houdt het aandeel minder lang vast, meestal binnen een paar dagen of soms zelfs minuten. Je neemt dan meer risico, maar verwacht ook meer rendement.

In de grafiek hieronder kun je zien hoe het kopen en de verkoop van een aandeel gaat. Je ziet dat je het aandeel kunt kopen en verkopen met één druk op de knop. Onder aan de grafiek kun je aangeven binnen hoeveel tijd je wil zien hoe de koers van het aandeel schommelt. Ook kun je Philips boven de grafiek toevoegen aan je favorieten of een melding instellen voor dit aandeel.

LET OP! Deze grafiek is slechts een voorbeeld, de koers verandert continu, de waarde van een aandeel staat dus niet vast! Dit is enkel om je een implicatie te geven van hoe zoiets eruitziet. Prijzen zijn slechts ter illustratie.

Handel en de Koers in aandelen

Handel kan alleen plaatsvinden bij de Naamloze Vennootschap via de effectenbeurs. Een effectenbeurs is simpelweg een beurs die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld in aandelen of obligaties te handelen.

Eén aandeel kan op meerdere beurzen tegelijk verhandeld worden. Door de handel in deze aandelen, verandert de koers van de aandelen eigenlijk continu.

De koers is de prijs die op financiële beurzen, zoals bijvoorbeeld die eerdergenoemde effectenbeurs, tot stand komt.

De koers heeft vaak invloed op een van die effecten, dit kan dus invloed hebben op de waarde een aandeel.

Voor de aandeelhouder is het fijn als de koers stijgt, want dan wordt het aandeel meer waard. Aandeelhouders kunnen op twee manier rendement ontvangen op hun aandeel. Rendement is eigenlijk de opbrengst in verhouding tot de kosten van het aandeel. Dit kun je dus ook wel de winst noemen.

Geld verdienen met handelen in aandelen

De twee manieren waarop je rendement kunt ontvangen zijn: dat de koers stijgt, dus met andere woorden, je aandeel wordt meer waard. Je kunt op dit moment eventueel je aandeel gaan verkopen en dan heb je dus winst, oftewel rendement. Wanneer de winst erg hoog is, zou het advies dus zijn om je aandeel te verkopen.

Je kunt ook een deel van de winst uitgekeerd krijgen door het bedrijf waarbij je het aandeel hebt gekocht. Dit heet dan dividend. Dividend is dus een winstuitkering aan de aandeelhouders van een bedrijf. Echter hoeft een onderneming dit niet te doen. De onderneming kan er ook voor kiezen om het dividend te investeren in het bedrijf zelf.

De waarde van een aandeel die op een effectenbeurs wordt verhandeld, kan per dag verschillen. De huidige waarde van een aandeel, wordt dus ook wel de koers genoemd. Goed, genoeg over aandelen in het algemeen: je wilt natuurlijk meer weten over Philips aandelen. Daar ga ik je nu alles over vertellen.

Achtergrondinformatie Philips aandelen

De firma Philips & Co is opgericht in 1891 door vader Frederik en zoon Gerard Philips. Het bedrijf was toen gevestigd in Eindhoven, een echt Nederlands bedrijf dus. In dit gebouw gingen zij gloeilampen produceren. Het gebouw staat er nog steeds en kun je nu bezoeken in de vorm van een museum.

In de eerste plaats was Philips een simpele assemblagefabriek, waar kooldraadlampen in elkaar werden gezet. Inmiddels is Philips natuurlijk van veel meer producten bekend.

Philips heeft in het verleden veel bedrijven overgenomen en bleef hierna maar groter worden.

Wanneer je de site van Philips nu bezoekt hebben zij van alles en nog wat aan producten. Zo is er beeld en geluid, persoonlijke verzorging, gezondheid, pc-producten, tablets en telefoons en ga zo maar door. Uiteraard hebben zij nog altijd ook verlichting die zij aanbieden. Verscheidene lampen bieden zij aan en er is zelfs een kopje waar de autoverlichting toe behoort.

De officiële naam van Philips is ‘Koninklijke Philips Electronics NV’ en dit is dus een elektronicaconcern.  Het concern produceert onder andere medische apparatuur, maar ook consumentenelektronica. Philips is onderverdeeld in:

  • Philips Healthcare
  • Philips Consumer Lifestyle
  • Innovation, Groups & Services
  • Philips Lightning

Genoeg aandelen bij Philips om in te investeren dus!

4 Voordelen van Philips aandelen kopen

1.      Rendement

Wanneer je belegt in een aandeel van Philips kun je een goed rendement behalen. Echter weet je niet precies welk rendement je zult behalen. Je kunt wel kijken naar of het goed gaat met een bedrijf.

Wanneer een bedrijf het niet goed doet, zal je waarschijnlijk geen winst behalen. Zelf onderzoek doen is dus erg belangrijk. Wanneer het wel erg goed gaat met een bedrijf, wordt je aandeel steeds meer waard en kun je het op een hoogtepunt gaan verkopen. Wanneer je aandeel een stuk meer waard is dan toen je het kocht, zou het advies zijn om het te gaan verkopen.

De kunst is dus je Philips aandelen lekker goedkoop kopen en ze verkopen wanneer ze een stuk meer waard zijn. Hiermee kun je op lange termijn winst behalen!

2.      Dividend

Zoals eerder al gezegd kan je geld ook meer waard worden, doordat de instantie bij wie je je aandeel hebt gekocht dividend uitkeert. Er wordt meestal alleen gekeken naar de koerswinst (rendement), maar dividend kan even belangrijk zijn!

De meeste Nederlandse aandelen keren jaar naar jaar ongeveer 3% dividend uit. Dit is echter niet bij elk bedrijf zo, dus wanneer je wil weten hoe dit bij Philips zit, moet je dit gaan onderzoeken. Wanneer het slechter gaat met het bedrijf kan het zijn dat het dividend minder wordt of gestopt wordt.

Het is dus opnieuw belangrijk om te kijken naar hoe het gaat met Philips, wanneer je wilt investeren in Philips aandelen.

Dividend kun je gemakkelijk opzoeken per jaar van elk bedrijf. Doe dit dus ook!

3.      Recht van spreken

Eerder werd al genoemd dat wanneer je een aandeel koopt je zeggenschap hebt op den aandeelhoudersvergadering. Er wordt zelfs weleens gezegd dat de aandeelhouders uiteindelijk het zeggenschap hebben. Je kunt dus behoorlijk je mening laten horen en hier ook écht wat mee bereiken!

De vergadering vindt meestal één keer per jaar plaats. Alle aandeelhouders van een Naamloze of Besloten vennootschap zijn verenigd in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Die algemene vergadering heeft in het algemeen alle bevoegdheid, tenzij volgens de statuten aan het bestuur of anderen is opgedragen.

Een voorbeeld van hoeveel invloed de Algemene Vergadering van Aandeelhouders kan hebben is te zien bij Philips. In 2015 heeft de AVA namelijk goedkeuring gegeven voor de afsplitsing van de sector Lighting van Philips. Als zij dit dus niet hadden goedgekeurd, was dit ook niet gebeurd.

Het recht van spreken wat je hebt als aandeelhouder, kan dus veel invloed hebben op het doen en laten van Philips!

4.      Verkoop aandelen heel gemakkelijk

Zoals je eerder in de grafiek hebt gezien, is het verkopen van je aandeel erg gemakkelijk. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken en weg is je aandeel, en nog belangrijker, daar is je geld! Omdat we het hier over Philips hebben, kijken we even naar de Naamloze Vennootschap.

Een naamloze vennootschap, en Philips dus, geeft je de mogelijkheid om je aandeel vrij overdraagbaar te maken.

Dit betekent dat je zonder tussenkomst van een notaris zo je aandeel kunt verkopen aan iemand anders.

Dit is dus een voordeel voor jou. Je zit nergens aan vast en hoeft geen moeite te doen om je Philips aandelen te verkopen, omdat er dus niemand tussenkomt die het allemaal goed moet keuren. Dit zouden we dus zeker een groot voordeel kunnen noemen.

2 Nadelen van Philips aandelen kopen

1.      Je aandeel uit handen geven aan Philips en hier daarom veel tijd aan moeten besteden.

Wanneer je belegt in een aandeel van Philips, betekent dit dat je Philips vertrouwt met je geld en hier verder niet veel meer mee kunt doen. Buiten die AVA en natuurlijk het verkopen van je aandeel, maar dit wil je misschien helemaal niet.

Daarom is het goed om te kijken naar zo’n beetje alles wat Philips doet.

Wanneer je dus wil gaan investeren in een Philips, is het erg belangrijk om je goed te gaan verdiepen in dit bedrijf. Dit betekent dat je van alles en nog wat moet gaan lezen over Philips. Voorbeelden hiervan zijn jaarverslagen, financiële bijsluiters enz. die je allemaal door moet gaan spitten om zeker te zijn van je zaak.

Je bepaalt zelf in waar je in gaat beleggen, dus doe goed onderzoek. Houd ook de koersen in de gaten. Het beleggen in aandelen is een drukke bedoening en je moet er echt tijd aan besteden!

2.      Rendement niet gegarandeerd

Zoals je eerder al hebt gelezen kan het rendement erg oplopen, maar is het niet gegarandeerd. Als het slecht gaat met een bedrijf is de kans groot dat je aandeel minder waard wordt, maar ook dit wist je eigenlijk al. De koers schommelt altijd!

Toch kun je risico’s wel vermijden door, nogmaals, heel goed onderzoek te doen naar Philips. Je kunt er ook voor kiezen om meer te spreiden met je geld. Koop niet alleen aandelen van Philips, maar ook van een andere partij. Je kunt er ook voor kiezen om in verschillende aandelen van Philips te investeren. Het ene aandeel is het andere niet!

Als je het allemaal niet zeker weet zelf, kun je er ook voor kiezen om even te gaan overleggen met bijvoorbeeld je bank of een andere deskundige. Het is belangrijk om het zeker te weten!

Conclusie en advies

Na dit gelezen te hebben weet je wat een aandeel is, de achtergrondinformatie van Philips en de voor- en nadelen van Philips aandelen kopen, maar ook aandelen in het algemeen. Bovendien weet je hoe je aandelen kunt kopen en verkopen.

De voordelen overstijgen, naar mijn mening, de nadelen. Je moet je er alleen goed bewust van zijn dat je veel tijd zal gaan investeren in het onderzoek naar Philips. Je wil zeker weten of je het juiste moment kiest om te beleggen in een aandeel van Philips.

Wanneer aandelen van Philips goedkoop zijn, kun je je slag gaan slaan en deze weer gaan verkopen wanneer de waarde behoorlijk omhoog is gegaan. Je kunt gelukkig ook altijd je aandeel weer verkopen, dus dit is niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Kies je ervoor om een lange termijn belegger te worden, dan gaat het risico ook al sterk naar beneden!

Zoals je nu weet is het rendement niet gegarandeerd en wel wat lager wanneer je een lange termijn belegger wordt.

Goed onderzoek bespaart je de risico’s.

Het advies is dan ook om je te gaan verdiepen in Philips en verder te gaan met het onderzoek wat in dit artikel al is gedaan. Het wordt dan allemaal een stuk minder spannend om te gaan investeren. Met de voordelen die er aan het beleggen zitten, is dat het dat hoe dan ook al een stuk minder spannend!

 

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *