3 Voor- en 3 Nadelen van KPN Aandelen Kopen + Koers

De Koninklijke PTT Nederland NV, Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (afgekort PTT) en nu de KPN. Misschien wist je dit niet maar de KPN is al een heel oud bedrijf dat al bestaat sinds de 19e eeuw. KPN was lange tijd in handen van de overheid, omdat het bedrijf zich bemoeide met de post, koeriersdiensten en telefonie.

Vanaf 1994 ging het bedrijf op de beurs en kreeg het zowel een beursgang op de Amsterdamse beurs als op de beurs in New York.  Sindsdien is het bedrijf altijd blijven bestaan en kennen veel Nederlanders het bedrijf. Betekent dit dan ook dat het verstandig is om in aandelen van KPN te handelen? Dat lees je in dit artikel!

Over KPN

KPN is, zoals gezegd, erg bekend in Nederland. Zo is KPN hoofdsponsor van de Nederlandse Eredivisie, sponsort het andere grote sporttoernooien en is het natuurlijk de provider van veel Nederlanders. Voor de rest is de KPN bekend van de Gouden Loeki reclame ‘Goeiemoggel’, en voor de ouderen onder ons de bekende KPN telefooncel.

In 2002 ging het ontzettend slecht met KPN en moest het, naast het verlies van 9 miljard euro, ook zo’n 5000 medewerkers ontslaan. Sinds die harde klap en renovaties binnen het bedrijf lijkt het weer beter te gaan met KPN.

KPN noemt zich nu de ‘leading company in telecom and ict’ en trekt door deze benoeming ook veel investeerders aan.

In dit artikel wordt uitgelegd wat KPN precies doet en zal de koers van KPN geanalyseerd worden. Daarnaast zullen de de voor- en nadelen van het beleggen in KPN aandelen besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt investeren in KPN zonder dat je opeens al je geld kwijt bent.

Ondanks dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in KPN!

Wat doet KPN precies?

Telefonie

Zoals al vermeld zit KPN in de Nederlandse telecommunicatiemarkt. Het zorgt ervoor dat jij met het KPN netwerk kunt bellen en zo in contact kunt blijven met je vrienden en familie. Maar daarnaast zit KPN ook nog in wat andere marktsegmenten.

Allereerst heeft KPN ook veel retail winkels. KPN heeft zo’n 100 retail winkels door heel heel Nederland en dit zijn niet alleen KPN winkels. De merken Simyo, HI en Telfort zijn namelijk ook van KPN en de kans is groot dat een van deze zaken ook bij jou in de buurt te vinden is.

Niet alleen is KPN de provider van telefonie en internet, maar KPN verkoopt ook mobiele telefoons. Zo kun je ook als niet klant van KPN je nieuwe mobiele telefoon kopen bij een van de vele KPN winkels bij jou in de buurt!

Televisie

Daarnaast is KPN ook erg actief in het aanbieden van digitale televisie. KPN is namelijk een groot aandeelhouder van Digitenne en dit stelt het bedrijf in staat om digitale televisie te verschaffen in vele Nederlandse huiskamers. Met de eigen app van KPN kunnen haar klanten gemakkelijk en overal televisie kijken op de televisie, tablet of smartphone.

Daarnaast breidt KPN haar zenderpakket elk jaar uit op 1 juli. Ook in 2018 staan er weer grote veranderingen, lees uitbreidingen, op het programma. Zo kondigde KPN een samenwerking aan met het ontzettende populaire kanaal Viceland. Sjoerd Raaijmakers, CEO Benelux van Viceland, kondigde aan dat zijn zender vanaf de zomer is te bekijken via KPN Interactief.

Door zulke samenwerkingen aan te gaan, groeit het aantal zenders van KPN en het lijkt erop dat dit ook zorgt voor een toename in klanten.

ICT Dienstverlening

Niet alleen zorgt KPN dat iedereen op elk moment televisie kan kijken en kan Instagrammen, maar KPN helpt ook bij grote ICT projecten. Als ICT dienstverlener verkoopt en implementeert KPN haar ICT kennis bij grote klanten. Zo heeft KPN bijvoorbeeld samengewerkt met de Nationale Spoorwegen (NS) en stelt het bedrijf zich op als KPN ICT Consultant.

De toenemende risico’s van cybercriminaliteit en de groeiende verplichtingen vanuit wetgeving vragen om een solide en goed beschermde ICT-infrastructuur en KPN heeft goed op deze vraag ingespeeld. Inmiddels heeft KPN al vele bedrijven in de ICT sector overgekocht en lijkt het voorlopig nog niet klaar te zijn als ICT dienstverlener

Wat is de huidige koers van KPN?

Voordat je gaat investeren in KPN is het belangrijk dat je koers analyseert.  Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de industrie zakt de prijs weer? Ondanks dat is de koers van een KPN heel erg stabiel gebleven over de afgelopen tijd.

Nu betaal je voor een aandeel in de Koninklijke KPN zo’n 2,50 euro.

Doordat KPN zo’n degelijke speler in de markt is en daarnaast al ontzettend lang in deze sector actief is, is het niet reëel dat de prijzen elke dag heel erg fluctueren. De allerhoogste koers was in 2000 toen een aandeel maar liefst 70 euro waard was.

Zoals eerder vermeld ging het in 2002 een stuk minder met het bedrijf. Het negatieve nieuws rondom KPN toendertijd had ook zijn weerslag op de koers van KPN. Sindsdien is de koers redelijk stabiel gebleven, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

De prijs kan echter veranderen en hiervoor moet je een paar dingen begrijpen. Wanneer er grote spelers, als bijvoorbeeld Vodafone of Samsung, iets doen op de markt kan het gevolgen hebben voor de koers van KPN. Daarnaast kunnen veranderingen op de interactieve televisie markt of veranderingen bij internet providers invloed hebben op de koers van een KPN aandeel.

Als je dus ergens in investeert, is het wel altijd altijd handig om de koers in de gaten te houden.

Zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd up-to-date bent.

Wat zijn de voordelen om te investeren in KPN en waarom moet ik investeren in KPN?

KPN, het Nederlandse bedrijf voor telecom en ICT, staat voor nieuwe uitdagingen. Steeds meer concurrenten zijn op haar markt aanwezig en ontwikkelingen in de digitale wereld komen en gaan in een moordend tempo.

Is KPN nog wel zo’n betrouwbare speler en kan het die ontwikkelingen bijbenen? Oftewel, is het verstandig om geld te investeren in KPN? Hieronder volgen 3 voordelen waarom investeren in KPN een goede zet is.

1)   Kennis bedrijf

Een van de oudste telefoniebedrijven van Nederland is KPN en daarom heeft het ook de meeste kennis in huis. Niet voor niets komt KPN elke neerslag weer te boven en overwinnen ze door product en service differentiatie telkens weer moeilijke tijden. Dit is kenmerkend voor de geschiedenis van KPN.

Telkens veranderde KPN weer van bedrijfstak, werd het overgenomen door andere mensen of werden er belangen verkocht aan Duitsland of België. Steeds weer bleef KPN haar hoofd boven water houden.

Nu is het uitgegroeid toen een leidinggevende speler op de Nederlandse telecommunicatiemarkt.

Bij het doen van een investering is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent en dat je kan analyseren of hetgeen waarin je investeert een goede reputatie heeft. Het is waar dat mensen veel geld proberen te verdienen met eendagsvliegen, maar investeer je in KPN dan zul je dat moeten zien als een lange termijn investering.

Net als het bedrijf dat al heel lang bestaat, zal jouw investering ook lang het bedrijf blijven zitten. Vertrouw op jarenlange kennis en vakmanschap wanneer je investeert in KPN.

2) Smart thinking bij KPN

Gezonder, groener en efficiënter! Met het netwerk dat KPN heeft dit combinerend met haar inhouse kennis over ICT en Big data zorgt voor een perfecte combinatie. Iedereen wil tegenwoordig een slimme televisie, een slim huis en een slimme auto, maar KPN trekt het begrip slim naar een iets hoger leve.

Zo helpt KPN, met haar nieuwe functie smart thinking, bedrijven bij het efficiënt inrichten van hun kantoor. Op deze manier kunnen medewerkers bijvoorbeeld zien welke werkplekken er vrij zijn, welke parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn en wie er in kantoor aanwezig zijn.

Deze methode werkt met slimme sensoren die aanwezig zijn binnen bijvoorbeeld een kantoorgebouw. Door deze te verbinden met het netwerk van KPN kunnen gebouwen al deze data combineren en ontwikkel je op deze manier een smart office.

De voordelen hiervan zijn enorm: men kan efficiënter werken en bovendien worden er niet onnodig elektriciteit of water verbruikt. In het kader van duurzaamheid is de smart office van KPN een must.

Het vermindert de CO2-uitstoot van een bedrijf drastisch en zorgt voor een hogere productiviteit en medewerkerstevredenheid.

KPN gebruikt zo haar eeuwenoude kennis om de samenleving en bedrijven te verbeteren en groener te maken in de toekomst! Zie de onderstaande link hoe zo’n smart building werkt: https://overons.kpn/nl/kpn-voor-nederland/innovatie/het-nieuwe-werken

3) Internet of Things – Lo-Ra netwerk

Misschien ken je nog wel die tijd dat je tante uit Australië een pakketje had opgestuurd naar je en dat je elke dag bij de deur ging kijken of je pakketje er was. Dat is natuurlijk nu verleden tijd: we kunnen met een track & trace code precies bekijken waar onze pakketje zich bevindt. Heel normaal vinden we dat, maar heel veel objecten zijn nog niet zo slim.

Dit heeft KPN doorgehad en heeft zich daarom aangesloten bij het Lo-Ra netwerk. Dit is een netwerk dat miljoenen objecten met het internet verbindt tegen minimale kosten en op een energiezuinige manier. Op deze manier maakt KPN het mede mogelijk dat er efficiënter gewerkt wordt binnen Nederland.

Van weten waar je koffer is op Schiphol tot het analyseren of elke lantaarnpaal wel recht staat langs de snelweg; met het Internet of Things wordt het allemaal mogelijk gemaakt. KPN richtte zelf het Internet of Things academy op om ervoor te zorgen dat belangrijke kennis over big data en sensoren binnen Nederland wordt ontwikkeld en gedeeld.

Op deze manier draagt KPN bij aan kenniscreatie met betrekking tot een van de belangrijkste en snelst groeiende industrie van nu: de digitale omgeving. KPN denkt en doet in de toekomst en zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven groeien in deze industrie, want het einde van big data is nog lang niet in zicht!

Wat zijn de nadelen om te investeren in KPN en waarom moet ik niet investeren in KPN?

KPN lijkt dus een stabiel en vooruitstrevend bedrijf lijkt om in te investeren. Er zijn echter wel een paar punten waarover je even goed moet nadenken voordat je in KPN gaat investeren.

1)   Enkel erg actief in Nederland

Uiteraard onderneemt KPN veel innovatie activiteiten met betrekking tot de telecommunicatiemarkt en big data, maar deze activiteiten beperking zich (vooralsnog) tot de Nederlandse markt. Kijk je naar concurrenten zoals Vodafone of Deutsche Telekom dan is KPN eigenlijk een klein grassprietje in vergelijking tot deze grote spelers.

Aangezien de wereld nog steeds in een fase van globalisering is, worden we steeds meer met elkaar verbonden. Daarnaast kun je nu al overal ‘gratis’ internetten in Europa. Het is dan ook niet onlogisch te bedenken dat grote spelers zoals Vodafone en of AT&T ook de Nederlands markt overnemen.

Gebeurt dit niet, dan kunnen ook Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om buitenlandse bedrijven hun smart office te laten ontwikkelen. Omdat KPN actief is in de digitale industrie, maakt de plaats van je bedrijf, oftewel waar je gevestigd bent, niet zo heel veel meer uit. Het gaat meer om de capaciteit van je bedrijf en welke kennis je bezit.

Ondanks dat KPN een stabiele factor is binnen de Nederlandse markt kan dit in de toekomst heel anders zijn.

2) Kans op buitenlandse overnames

KPN heeft altijd al wel een relatie gehad met buitenlandse investeerders en hierdoor is het sommige periodes flink fout gedaan. Zo had KPN in het verleden al verlangen verkocht aan Oekraïne, Duitsland en België en ook nu heeft het een Colombiaanse CEO.

Dit is totaal niet erg, alleen is het vaak lastig te voorspellen wat er gebeurt als een bedrijf helemaal of deels in buitenlandse handen valt.

Daarom is belangrijk om KPN-aandelen in de gaten te houden en te zien in welke handen het bedrijf in de toekomst valt.

3) KPN is duur

Uit onderzoek is gebleken dat KPN een van de duurste providers is van Nederland en dit zorgt ervoor dat klanten altijd op zoek zijn naar goedkopere providers. Ondanks dat KPN nu nog de beste kwaliteit heeft van Nederland kan het zomaar gebeuren dat andere kleine providers worden overgenomen door grote buitenlandse concurrenten.

Op deze manier zal de prijs van concurrenten dalen, maar de kwaliteit bestaan en dit zal funest zijn voor KPN. Op plek 1 staan is een ding, maar op nummer 1 blijven is misschien nog wel moeilijker. De prijs-kwaliteitverhouding zal belangrijk zijn voor het succes in de toekomst van KPN.

Waar kan ik een aandeel in KPN kopen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt.

Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

Daarnaast kunnen brokers je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en kun je hier betrouwbare informatie vinden.

 

Conclusie

KPN richt zich met nieuwe partners en innovaties op de toekomst en is daarom zeker niet weg te spelen van de Nederlandse ICT en Telecom markt. Wel zullen de grote concurrenten in de gaten moeten worden gehouden en moet het oppassen voor overnames van kleine Nederlandse telecombedrijven.

Investeer je in KPN, dan kun je het best op de lange termijn spelen. Succes!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *