3 Voor- en 3 Nadelen van Aandelen Kopen in Tesla + de Koers

Je kent ze misschien vast wel: de Tesla auto’s. Steeds vaker zie je ze op de weg rijden en vallen op door met hun gestroomlijnde design. Het bedrijf Tesla is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het maken van elektrische voertuigen. Daarnaast focust het bedrijf zich ook op de ontwikkeling van zonnepanelen en is het bezig met andere duurzame uitvindingen.

Het bedrijf is pas in 2003 opgericht, maar inmiddels heeft CEO Elon Musk er een erg groot en wereldwijd merk van weten te maken. Musk wordt ook wel gezien als een visionaire manager, die ver vooruitloopt op zijn concurrenten. Moet je daarom investeren in Tesla aandelen, of zijn er ook nadelen? Ik leg het je uit in dit artikel!

Tesla als innovatief bedrijf

Telkens is Elon Musk, de baas van Tesla, weer bezig om met de nieuwste innovaties de wereld te verbeteren en er lijken geen grenzen te zitten op zijn innovaties. Laatst lanceerde Musk nog een Tesla in de ruimte, deze draait op zijn gemak nu voor eeuwig rondjes om de aarde.

In dit artikel wordt uitgelegd wat Tesla precies doet en zal de koers van Tesla geanalyseerd worden. Daarnaast zullen de de voor- en nadelen van het beleggen in de Tesla besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt investeren in Tesla zonder dat je opeens al je geld kwijt bent.

Ondanks dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in Tesla!

Wat doet Tesla precies?

Tesla is bekend geworden door de verkoop van elektrische auto’s. Toen Musk hiermee begon was hij bijna de eerste fabrikant die geen diesel of gas auto ontwierp, maar een elektrische auto. Deze auto’s zijn een stuk zuiniger voor het milieu.

De waardepropositie van Tesla zit hem ook in het feit dat dit bedrijf alles doet om niet alleen heel veel geld te verdienen, maar ook een positieve bijdrage wilt leveren aan de wereld.

De auto’s kun je thuis of onderweg opladen en zo hoef je dus geen brandstof te gebruiken. Zo draagt Tesla bij aan de wereldwijde energietransitie. Naast auto’s, focust Musk zich ook op andere zaken, zoals zonnepanelen. Musk ontwierp solar city, een stad die als doel heeft volledig energieneutraal te zijn. Daarnaast runt ook heel de fabriek van Tesla op zonne-energie.

Je denkt misschien dat Tesla een vrij jong bedrijf is en dat klopt ook wel. Maar toch zijn ze de twee na oudste autofabrikant van Amerika, na Ford. Niet alleen gebruiken ze zonne-energie om hun fabriek te laten draaien, ze hergebruiken ook veel van hun producten en materialen. Tesla is het eerste bedrijf wat ook refurbished auto’s, het model S, verkoopt.

Daarnaast is Tesla koploper op het gebied van zelfrijdende auto’s. In september 2014 begon dit experiment en tot op de dag van vandaag is Tesla bezig met het ontwikkelen van de juiste zelfrijdende auto. Ondanks de ethische kwestie rondom zelfrijdende auto’s bouwt Tesla gewoon door aan haar modellen en worden deze steeds beter.

Musk verwacht zelfs dat men over twee jaar rustig kan gaan gamen op de achterbank of een dutje kan doen terwijl jouw Tesla je van A naar B vervoert.

Daarnaast is Tesla druk bezig het ontwikkelen van een nieuw soort glas. Dit glas vangt zon op, de zonne-energie kan vervolgens worden gebruikt om de Tesla te laten rijden of om te stofzuigen in je huis. Deze ‘tegels’ zijn een stuk lichter dan normale tegels en daarnaast geven ze erg kostbare energie door naar je auto of huis. Twee vliegen in één klap dus!

https://www.youtube.com/watch?v=tgmk6G7uh0M

Tesla in Nederland

Ondanks dat het hoofdkwartier van Tesla in Californië ligt, mag Nederland ook een beetje meedelen in het succes van Elon Musk. Het Europese hoofdkantoor is namelijk verplaatst van Groot-Brittannië naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam probeert Tesla ook de Europese markt over te nemen.

Soms wordt het daarbij goed geholpen door overheden.

Vooral Scandinavische overheden stimuleren het gebruik van elektrische auto’s en leggen hierdoor extra laadstations aan langs grote en belangrijke snelwegen. Dit kan een positieve boost zijn voor het aantal sales van Tesla.

Niet alleen in Amsterdam is Tesla te vinden, haar grootste distributiecentrum van Europa is namelijk gevestigd in Tilburg. Hier worden auto’s geassembleerd en soms ook gerepareerd. Haar eerste fabriek stond hier als sinds 2013, maar een tweede is er spoedig bijgekomen vanaf 2015. Zo kunnen de Brabanders trots zijn dat een groot en vooruitstrevend bedrijf zich heeft gevestigd in hun regio.

Wat is de huidige koers van Tesla?

Voordat je gaat investeren in Tesla is het belangrijk dat je koers analyseert.  Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de industrie zakt de prijs weer? De koers van Tesla is eigenlijk sinds haar oprichting alleen maar gestegen. De revolutionaire aanpak van Musk heeft zeker gewerkt en Tesla is inmiddels een wereldwijd merk dat vooral bekend is geworden met haar duurzame auto’s met een strak design.

Op haar hoogste punt kostte een aandeel in Tesla zo’n 400 dollar.

Maar ook Tesla had te maken met de financiële crisis en heeft wat kleine tegenslagen gehad. Maar gezien het aantal sales wat het bedrijf elk kwartaal heeft, lijkt het haast onmogelijk dat Tesla op de korte termijn in elkaar gaat vallen.

Momenteel koop je een aandeel in Tesla voor zo’n 320 dollar. Het lijkt veel, maar gezien de mogelijkheden die Tesla heeft en wat het nog wilt bieden aan de wereld denken veel wetenschappers en kenners dat het aandeel alleen maar duurder wordt.

Tesla heeft natuurlijk andere autoproducenten als concurrenten. Maar Tesla wordt toch door velen gezien als een uniek merk dat unieke auto’s maakt. Natuurlijk maken Volvo en BMW ook elektrische auto’s, maar velen zien Tesla toch als een vak apart. Hierdoor is het lastig om te bepalen of deze automerken ook echt concurrenten zijn voor Tesla.

Maar zoals het werkt in de aandelen wereld, alle stakeholders van een bedrijf kunnen van invloed zijn op de prijs van het aandeel. Als je dus ergens in investeert is het wel altijd altijd handig om de koers in de gaten te houden. Zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd up-to-date bent.  Zie volgende grafiek voor de Tesla trend van de afgelopen jaren.

Wat zijn de voordelen van handelen in Tesla aandelen?

Tesla staat elk jaar weer voor nieuwe uitdagingen. Elk jaar probeert Musk zijn auto imperium uit te bouwen en zo de markt te veroveren. Tot nu toe lukt dit best goed. Maar wat zijn de toekomstplannen van Tesla? Is het handig om te investeren in dit aandelen van Tesla? Hieronder volgen 5 voordelen waarom investeren in Tesla aandelen een goede zet is.

1) Tesla heeft alles in eigen hand

Waar veel bedrijven miljarden spenderen aan marketing, heeft Tesla heel veel volgers op social media. Niet alleen het bedrijf, maar ook CEO Musk heeft een ontzettend groot bereik via deze digitale media. Hierdoor kan het gemakkelijk en snel nieuws in de lucht brengen, zonder hiervoor bureaus of andere partijen in te hoeven schakelen.

Daarnaast werkt Tesla niet met dealers en verkoopt het haar auto’s online of direct via de Tesla winkels. Zo zorgt Tesla voor een unieke gebruikerservaring.

2) Tesla’s supercharger netwerk

Veel gebruikers van elektrische auto’s zijn er bang voor: midden op de route vast komen staan en nergens je auto kunnen opladen. Dit probleem heeft ook Tesla gezien en is daardoor begonnen met een global supercharger network. Dit netwerk moet elk jaar vergroot worden en moet er simpelweg voor zorgen dat je nergens vast kan komen staan. In de toekomst staat er altijd wel een oplaadpunt bij jou in de buurt zit.

Dan denk je misschien dat je lang moet wachten terwijl je auto oplaadt, maar dit is niet zo.

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je weer een volle batterij hebt.

Op deze manier verzorgt Tesla niet alleen dat mensen sneller op weg kunnen gaan, maar promoot het ook het gebruik van duurzame auto’s wereldwijd. Daarnaast zorgt zo’n supercharger station natuurlijk ook voor naamsbekendheid en dit zal er alleen maar voor zorgen dat Tesla aandelen nog meer waard worden.

3) Enorme potentiële marktgroei van Tesla lijkt ongekend

Tesla is sinds 2003 eigenlijk alleen maar aan het groeien en dit komt dankzij de verkoop van haar auto’s. Maar zoals we Musk inmiddels kennen, blijft het bedrijf zeker niet stil zitten. Tesla is bezig met het ontwerp van een SUV, een pick-up truck, bus voor het in het openbaar vervoer, taxi service zonder bestuurders, zonnecellen, zonne-daken, powerwalls. Het houdt niet op!

Tesla’s winst was in 2016 al zo’n 7 miljard dollar, laat staan als al deze producten daadwerkelijk allemaal op de markt komen. Hoeveel wordt het bedrijf dan wel niet waard!

4) Tesla partner up met SpaceX

Herinner je nog dat filmpje uit de introductie? Musk heeft naast Tesla ook het bedrijf achter de jongens die de Tesla de ruimte in hadden geschoten. SpaceX is een bedrijf dat raketten bouwt en wordt door velen al gezien al een partij dat veel beter, sneller en duurzamer is dan bijvoorbeeld NASA of de Russen.

Musk is zo’n ontzettend imperium aan het bouwen en er lijkt geen rem op te zitten. De mensen die bij SpaxeX werken weten de allernieuwste technologische snufjes als het gaat om de raketbouw. Maar daarnaast kunnen zij hun informatie en kennis ook prima delen in het ontwerp van nieuwe Tesla auto’s. Gouden combinatie?…

5) Gemotiveerde werkvloer en CEO

CEO Musk had al lang ergens op een eiland kunnen gaan genieten van zijn welverdiende centen, maar toch blijft hij elke dag weer op zoek naar innovaties en andere bedrijven om mee samen te werken.

Daarnaast is niet alleen deze grote meneer heel erg enthousiast, maar zijn zijn medewerkers dit ook.

89% van de medewerkers geeft aan dat ze met hun werkzaamheden bij Tesla bijdragen aan een betere en duurzame wereld.

En terwijl Tesla gemiddeld minder betaalt dan bijvoorbeeld de buren Google en Apple, willen alle medewerkers bij Tesla blijven werken. Vraag elke ingenieur waar ze willen werken en ze zeggen Tesla. Dit bedrijf heeft zo’n enorm aantrekkingskracht voor toptalent en deze ‘macht’ mag zeker niet worden onderschat.

Het blijven aantrekken van toptalent en het ontwerpen van nieuwe innovaties zal de koers in de komende jaren alleen maar laten stijgen.

Wat zijn de nadelen van investeren in Tesla aandelen?

Ondanks dat Tesla een interessant bedrijf lijkt om in te investeren, zijn er toch een aantal punten die je in overweging moet nemen. Voor je besluit om te handelen in Tesla aandelen, is het belangrijk om deze 3 nadelen te weten.

1) Tesla’s aandeel is duur

Het is niet iets om over te liegen, het aandeel van Tesla is erg duur. Ondanks dat het bedrijf lijkt te groeien in de toekomst wil het niet zeggen dat ook het aandeel in een keer verdubbelt of verdrievoudigt. Ga je voor de snelle winst dan is het erg lastig te bepalen of een aandeel in Tesla de juiste keuze is.

2) Tesla maakt niet veel winst

Tesla verkoopt inderdaad veel auto’s en verkoopt er elk jaar meer. Maar desondanks is de winst op zo’n auto misschien 20 tot 30%. Dit is best veel als je ook heel veel auto’s verkoopt, zoals bedrijven als BMW en AUDI. Daarnaast geeft Musk echt ontzettende veel uit aan research and development.

Deze tactiek kan beide kanten opgaan.

Verspilt Tesla al haar geld, dan lijken er geen rooskleurige jaren aan te komen. Komt het met weer een nieuwe innovatie, dan lijkt succes weer gegarandeerd voor Musk en kan hij zijn winsten opbouwen.

3) Vergeet de markt van Nissan en General Motors niet

Veel mensen denken dat werkelijk iedere elektrische auto wordt gekocht uit de ‘garage’ van Musk, maar Tesla heeft daadwerkelijk geduchte concurrenten. Zeker Nissan en General Motors kwamen met hun auto’s op bijna evenveel sales als de wagen van Tesla.

Daarnaast focussen deze bedrijven zich grotendeels op het ontwerpen en verkopen van auto’s en zijn ze niet met andere opdrachten bezig. Op deze manier houden deze partijen constant de markt in de gaten en hebben ze eigenlijk alleen de focus op andere fabrikanten van elektrische auto’s. De strijd is in ieder geval nog lang niet gestreden!

Waar kan ik een aandeel in Tesla kopen/verkopen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt. Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

Daarnaast kunnen brokers je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en kun je hier betrouwbare informatie vinden.

Conclusie: wel of geen Tesla aandelen kopen/verkopen?

Tesla is bezig met een wereldwijde overname. Musk wil met dit bedrijf iedereen ervan bewust maken dat het tijd om de grote energietransitie in te zetten. Met vele producten en samenwerkingen is Tesla ontzettend aan het groeien en het lijkt erop dat het bedrijf nog lange jaren aan de top blijft staan. Gezien het aandeel is dit aandeel wat duur, maar de kans op verlies lijkt nihil.

De grote klappers hebben mensen echter al gemaakt toen ze dit aandeel in het begin kochten. Maar vergeet niet: als Musk weer met een geniale zet komt, kan dit je aandeel erg laten stijgen. Daarom is een aandeel in dit bedrijf niet alleen een duurzaam aandeel, maar maakt het ook nog eens extra spannend omdat je nooit weet wat Musk aan het uitspoken is!

 

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *