3 Voordelen en 3 Nadelen van AMD Aandelen Kopen + Koers

Advanced Micro Devices, Inc. is een wereldwijd bedrijf dat computers processors en aanverwante technologieën ontwikkelt voor zakelijke en consumentenmarkten. Het ontwerpt en integreert technologie voor intelligente apparaten, waaronder pc’s, gameconsoles en cloud servers. Het bedrijf werd opgericht door W. J. Sanders III en David John Carey op 1 mei 1969 en heeft zijn hoofdkantoor in Santa Clara, CA.

Het bedrijf is niet heel erg bekend in Nederland, maar er bestaat een grote kans dat jij een processor van AMD in jouw computer heeft zitten. Deze processoren zorgen ervoor dat jouw optimaal werkt en gezien het aantal computers wereldwijd is AMD een grote speler op deze markt. Is het dan ook verstandig om te investeren in AMD aandelen? Je leest het hier!

Wat voor bedrijf is AMD?

AMD is zoals vernoemd opgericht in 1969 en begon als klein bedrijf dat vooral veel productiewerk deed voor processorfabrikanten. Toen een van de bekendste processoren werd gebouwd, de x86, begon de vraag naar computers te stijgen. IBM kwam met een van de eerste en meest bekende computers waarmee men thuis kon computeren.

In deze computer zat ook zo’n bekende x86 processor. Deze processor werd toentertijd gebouwd door INTEL. Dit bedrijf ken je misschien wel van de kleine stickertjes die op veel laptops nu zitten. De opdrachtgever van dit bedrijf was IBM en zij waren bang dat INTEL niet alle processoren kon leveren voor deze computer.

Daarom moest INTEL opzoek naar een partner die als tweede leverancier zou dienen: dit werd AMD.

Zo verschafte AMD de ontwerpen van de INTEL-processoren en kon AMD de tweede leverancier worden van deze x86 processoren. Met deze constructie was INTEL de ontwerper en werd AMD gezien als de fabrikant.

Lange tijd ging deze samenwerking goed, maar in 1995 barstte de bom en gingen beide bedrijven hun eigen gang. Tot op deze dag zijn INTEL en AMD in een concurrentiestrijd en proberen beide bedrijven telkens weer elkaar te overtreffen met de beste processoren.

In dit artikel wordt uitgelegd wat AMD precies doet en zal de koers van AMD geanalyseerd worden. Daarnaast zullen de de voor- en nadelen van het beleggen in AMD aandelen besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt investeren in AMD zonder dat je opeens al je geld kwijt bent.

Ondanks dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in AMD!

Processoren van AMD

Om te kunnen begrijpen wat AMD precies doet, is het allereerst nodig dat je een klein beetje kennis hebt van processoren. Dit is namelijk het product wat door AMD verkocht wordt. Alle computers hebben twee processoren: een centrale processor en een grafische processor.

Deze processoren kun je vergelijken met het hart van de mens: zonder processor kan je niet werken op je computer.

Elke keer wanneer jij op Facebook zit, de koers bekijkt van AMD of de wedstrijd van je favoriete voetbalteam streamt, moet al deze informatie door een van de twee processoren gaan. AMD ontwikkelt en verkoopt dus deze processoren voor computers.

De reden waarom er zoveel verschillende processoren zijn, is simpelweg om het feit dat elke computergebruiker andere behoeftes heeft. Iemand die erg veel gamet, heeft bijvoorbeeld een duurdere processor nodig dan iemand die enkel e-mails verstuurt met zijn computer.

Het feit dat de vraag naar computers elk jaar stijgt, zorgt ervoor dat AMD ook blijft groeien. De concurrentiestrijd tussen INTEL en AMD blijft hierdoor doorgaan en dit vraagt om een uitleg: wat is het verschil tussen de processoren van INTEL en AMD?

Intel vs AMD

Het grappige van beide bedrijven is dat ze nagenoeg rond dezelfde tijd zijn opgericht. INTEL begon haar business in 1968, terwijl AMD begin in 1969. Beide bedrijven zijn inmiddels uitgegroeid tussen de grootste processorontwikkelaars van de wereld.

Beide produceren ze zowel de CPU’s, centrale processor, als de GPU’s, de grafisch processor.

Vraag ieder 10 mensen om je heen of ze weten welke processor ze hebben en negen mensen zullen het waarschijnlijk niet weten. Maar die 10% die het wel uitmaakt is nog steeds een behoorlijk groot aantal. Deze groep mensen kijken elk jaar weer uit naar welke processen er worden uitgebracht door beide partijen en zijn hierdoor erg kritisch geworden.

Normaliter is INTEL iets duurder en hierdoor ook beter. AMD-processoren zijn iets betaalbaarder en de kwaliteit lijkt vaak op die van INTELprocessoren. Afhankelijk wat voor computergebruiker je bent, kies je voor een bepaalde processor. Het feit blijft wel dat de twee bedrijven elke dag met elkaar vergeleken worden, zo zie je hier in dit filmpje:

Het verschil tussen prijs, snelheid en aantal cores tussen verschillende processoren vind je hieronder. De Threadrippers zijn van AMD en de Core-I zijn van Intel:

Wat is de huidige koers van AMD?

Voordat je gaat investeren in AMD is het belangrijk dat je koers analyseert.  Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de industrie zakt de prijs weer? Door de jaren heen is de koers van AMD-aandelen erg onstabiel geweest – maar de laatste jaren is er een groei te zien.

Doordat er zo veel aanbieders zijn van kleinere processoren en deze markt heel gevoelig is, kan de prijs soms heel erg heen en weer schieten. In 2000 behaalde AMD de hoogste piek uit haar historie; een aandeel in AMD was toen zo’n 40 euro waard. Dit kwam doordat AMD als allereerst bedrijf een processor had ontwikkeld met een werksnelheid van een gigahertz.

Deze processor, de Athlon, bezorgde AMD toen heel veel erkenning en kapitaal. Daarna verliep de koers niet zo heel erg stabiel. In 2006 kwam AMD nog met een superieure processor, genaamd de The Hammer. Dit succes zorgde opnieuw voor een stijging in de koers. Weer betaalde je voor een aandeel in AMD zo’n 40 euro.

In de financiële crisis is de koers van AMD flink gedaald en pas de laatste jaren is de koers weer wat opgekrabbeld.

Nu koop je een aandeel in dit bedrijf tussen de 10 en 15 euro.

Wanneer er grote spelers, als bijvoorbeeld Intel, IBM of Nvidia, iets doen op de markt kan het gevolgen hebben voor de koers van AMD.

Deze bedrijven kunnen bijvoorbeeld met baanbrekende technologieën de markt op zijn kop zetten en dit kan grote gevolgen hebben voor AMD. Als je dus ergens in investeert is het wel altijd altijd handig om de koers in de gaten te houden. Zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd up-to-date bent.  Zie volgende grafiek voor de AMD-trend van de afgelopen jaren.

Wat zijn de voordelen van investeren in AMD aandelen?

AMD, het Amerikaanse bedrijf dat processoren ontwikkelt die overal ter wereld verkocht worden, staat elk jaar weer voor een nieuwe uitdaging. In deze markt is innovatie key tot succes en er zijn heel veel bedrijven die proberen een marktaandeel te behalen in deze sector.

Is AMD nog wel zo’n winstgevende speler en kan het die ontwikkelingen bijbenen? Oftewel, is het verstandig om geld te investeren in AMD? Hieronder volgen 3 voordelen waarom investeren in AMD een goede zet is.

1) Toenemende vraag Ryzen processor

De nieuwe CPU van AMD de Ryzen processor is erg populair. De vraag naar deze vernieuwde processor is de laatste periode flink gestegen en veel computerfabrikanten zoals ACER, Lenovo, Asus en HP hebben aangegeven dat ze hun producten zullen baseren op de Ryzen processor. AMD is niet stil blijven zitten en blijft bezig met het ontwikkelen van deze processor.

In de komende maanden van dit jaar verwachten ze de nieuwe Ryzen processor uit te brengen en dit zal alleen maar zorgen voor een toenemende vraag naar dit product. Dit zal de koers van AMD aandelen alleen maar ten goede komen.

Een tip: vlak voor de release data van updates of producten schiet de koers vaak omhoog dus is het handig dat je hiervoor al een aandeel gekocht hebt.

2) AMD denkt mee met cryptominers

Het is je vast niet ontgaan: steeds meer mensen handelen in cryptomunten. Deze munten worden met hele krachtige computers ‘gemined’ en daarom moeten deze computers goede en snelle processoren hebben. De vraag naar processoren stijgt en dit kan leiden tot een prijsstijging van 5 tot 20 dollar per GPU, stelt AMD CEO Lisa Su.

Daarom is AMD snel aan de slag gegaan om met partners samen te werken en zich te buigen over dit vraagstuk. Dit heeft gezorgd voor iets duurdere GPU’s en hogere oplages. Door in te spelen op deze vraag, probeert AMD haar sales te verhogen en haar concurrenten voor te blijven. Dit is gunstig voor de waarde van AMD-aandelen.

3) Samenwerking met enorme partijen zoals Microsoft en Baidu

Ondanks dat AMD niet heel erg is gegroeid in het laatste kwartaal van 2017 komen, lijkt dit komend jaar wel anders te zijn. AMD heeft namelijk bevestigd dat er grote samenwerking aan zitten te komen met Microsoft en Baidu.

Een andere processor van AMD, de EPYC-server processor, is erg in trek bij grote klanten. Zo is Microsoft de eerste cloud serviceprovider die haar service lanceert met deze EPYC server processor en ook Hewlett-Packward Enterprise is begonnen met het wereldwijd uitbrengen van systemen die gebaseerd zijn op de EPYC server processor.

Daarnaast is AMD de Chinese markt aan het overnemen. Het heeft al een deal gesloten met het Chinese Baidu, een enorm technology bedrijf. Dit bedrijf gebruikt de EPYC-chips in zijn datacentra en artificial intelligence gerelateerde activiteiten. Daarnaast heeft AMD een contract gesloten met Thatic om samen te werken in China.

Het lijkt er dus op dat de koers van AMD flink zal gaan stijgen met al deze samenwerkingen.

Wat zijn de nadelen van handelen in AMD aandelen?

AMD lijkt dus een interessant bedrijf om in te investeren. Er zijn echter ook een aantal nadelen, of eigenlijk punten waarover je even goed moet nadenken voordat je in AMD gaat investeren. Ik bespreek ze hier.

1) Heel veel competitie

Ondanks dat AMD al jarenlang bestaat op deze markt is de competitie moordend. Intel verscheept bijna 80% van alle processoren wereldwijd en blijft elk jaar maar groeien. Dit is erg nadelig voor AMD. INTEL heeft hierdoor namelijk veel meer budget om te investeren in research en development. Hierdoor lijken de kansen dat INTEL weer met iets nieuws en unieks gaat komen groter dan die van AMD.

AMD concurreert natuurlijk al sinds dag 1 met INTEL en wil de strijd graag winnen, maar zoals het er nu naar uitziet lijkt AMD het niet te gaan winnen. Hierdoor zal het zich moeten differentiëren van INTEL om zo toch haar marktaandeel terug te winnen.

Daarnaast ontpoppen bedrijven als Radeon en Firepro zich heel snel op de markt van de grafische processoren. Deze bedrijven lijken AMD voorbij te streven als het gaat om prijs en kwaliteit.

Het gaat er in deze sector niet om wat je bereikt hebt, maar met welk product je morgen de markt gaat veroveren.

Momenteel zijn er zoveel concurrenten op de markt dat het lastig in te schatten is of AMD voor de komende tijd de koploper zal zijn.

2) Enorm schuldverplichting staat AMD te wachten

Ondanks het feit dat AMD wereldwijd verkoopt, heeft het nog steeds een enorme schuld. In 2019 moeten zo’n 600 miljoen worden betaald en de vraag is maar of AMD na deze betaling nog een vitaal bedrijf is. Kan het deze wel betalen, dan is de vraag of het de koers van AMD ten goede doet.

Daarnaast zijn er ook nog een paar lange termijn obligaties die moeten worden afbetaald. Het afbetalen van deze obligaties en het blijven innoveren van haar producten zal een lastige klus worden voor AMD en men moet maar zien hoe ze hieruit komen.

3) Vraag naar pc’s dreigt te dalen

Een van de meest verkochte processoren van AMD is de x86, die eerder al besproken is. Deze processoren zijn onbestaanbaar voor computers, maar niet alle producenten gebruiken deze. x86 runt dan wel het operatiesysteem van Microsoft, maar ook Microsoft lijkt niet opgewassen tegen de kracht van Apple.

Zodra Apple en andere producenten de markt overneemt, valt het marktaandeel van AMD in de x86 volledig in elkaar. Gezien het feit dat AMD voor een groot deel afhankelijk is van de verkoop van de x86, kan een extreme daling in verkoop van deze processen leiden tot negatieve gevolgen voor het bedrijf.

Waar kan ik beleggen in AMD aandelen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar persoon of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt.

Lees discussiefora en probeer de markt eerst een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

Daarnaast kunnen brokers je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en kun je hier betrouwbare informatie vinden.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

2 Reacties op "3 Voordelen en 3 Nadelen van AMD Aandelen Kopen + Koers"

 1. Roel

  says:

  Opzich een aardig artikel maar er staan een aantal zaken in die niet helemaal kloppen.
  Om te beginnen had IBM een 2e leverancier nodig om afhankelijkheid te voorkomen, dit heeft niet zoveel te maken met productie capaciteit. Hiervoor werd in 1982 een "cross-licensing agreement" opgesteld waarbij AMD en intel ontwikkelingen met elkaar moesten delen. Intel heeft dit nog geen 2 jaar vol gehouden en besloot in 1984 contractbreuk te plegen en ontwikkelingen niet te delen. Vervolgens ging het in 1992 en 2000 weer mis doordat intel op illegale wijze een monopoly probeerde te krijgen. In 2004 bleek het weer fout te gaan, intel had namelijk OEM's en winkeliers omgekocht om voornamelijk computers te bouwen en verkopen. In 2011 blijkt ook nog dat intel patentrechten van Nvidia brak omdat ze niet op een eerlijke manier konden concureren met de APU van AMD.
  Voor al deze zaken en misschien is intel beboet of is de zaak geschikt, maar intel bleek altijd schuldig te zijn.
  Doordat AMD jarenlang te weinig kon verkopen kregen ze een achterstand in technologie en werd de situatie steeds pijnlijker voor AMD maar vooral ook voor de consument. Doordat er jarenlang nauwelijks concurrentie is geweest waren de prijzen te hoog en bijna geen ontwikkeling in technologie. In 2012 is AMD begonnen met de Ryzen CPU architectuur. Dit is de grootste verbetering in x86 technologie sinds 64 bits ondersteuning. Deze architectuur is snel, zuinig en schaalbaar. Deze investering begint nu zijn vruchten af te werpen en het marktaandeel van AMD in desktop, laptop en server processors begint te stijgen. Waarbij de EPYC server processor de belangrijkste is omdat dit een stijgende markt is en marges hoger liggen.
  Zelf heb ik AMD op 2,25 dollar gekocht en zolang de toekomst er beter uitziet verkoop ik niet. Nu staat het aandeel rond de 19 en zal in de toekomst nog veel verder omhoog gaan, maar omdat dit een volatiel aandeel zijn er ook momenten waarin de koers tijdelijk omlaag gaat.

  Bij een belegging in AMD is er dus eigenlijk maar 1 vraag:
  Kan intel wederom fraude plegen om AMD uit de markt te werken?

  Als aandeelhouder, maar ook als consument hoop ik van niet. We hebben al lang genoeg geleden onder de corrupte boevenbende die intel heet. Overheden hebben te zwakke knieen en gaan ons hier ook niet bij helpen, de boetes zijn te laag waardoor fraude loont. Het enige wat we dus kunnen doen is investeren in AMD voor een betere wereld!

  • Roel

   says:

   Iets te snel getypt:
   In 2004 moet het zijn: om voornamelijk intel computers te bouwen en verkopen.

   en 2 zinnen erna moet zijn:
   Voor al deze zaken is intel beboet of is de zaak geschikt, intel bleek wel altijd schuldig te zijn.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *