3 Voor- en 2 Nadelen van Adyen Aandelen Kopen + Tips

Beleggen: de meeste mensen kunnen je wel vertellen dat je er een hele hoop geld mee kan verdienen (of verliezen), maar veel meer weten ze vaak niet. Informatie over handelen in aandelen wordt vaak erg onoverzichtelijk en ingewikkeld gepresenteerd. Hierdoor denken mensen vaak dat het voor hen wel te ingewikkeld zal zijn.

Daarom besluiten ze maar om helemaal niet in aandelen te investeren – en dat is zonde! Zo lastig is het niet, als je maar wat basiskennis hebt.. In dit artikel zal ik inzoomen op één specifiek aandeel: Adyen. Ik zal gaan bekijken wat Adyen precies voor een bedrijf is, wat de specifieke voor- en nadelen van dit aandeel zijn, en of het in mijn optiek een goed aandeel is om je geld in te beleggen.

Wat voor bedrijf is Adyen precies?

Beleggen in aandelen is niet iets dat je gewoon zomaar even doet, aangezien je er toch aardig wat geld in steekt. Of de koers van een bedrijf omhoog of omlaaggaat, heeft voor een heel groot deel te maken met het functioneren en presteren van het bedrijf erachter. Daarom is kennis van het bedrijf erg relevant. Ik adviseer dan ook om nooit zonder enige kennis over het bedrijf in de aandelen van dat bedrijf te gaan handelen.

Je gaat toch ook geen kaaswinkel beginnen als je niks van kaas weet?

Adyen is een bedrijf dat zich specialiseert in online betalingen. Adyen biedt verschillende mogelijkheden om geld te ontvangen en versturen. Het bedrijf is in 2006 opgericht door een aantal veteranen uit de betalingsindustrie, en het hoofdkwartier staat in onze eigen hoofdstad Amsterdam. Daarnaast heeft het bedrijf nog 14 andere locaties, onder andere in New York, Londen en Berlijn.

Adyen is dus een vrij groot bedrijf, dat ongeveer 5,000 klanten heeft. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar bedenk je hierbij wel dat het gaat om bedrijven, en dat het erg grote klanten zijn. In 2016 had het bedrijf een omzet van maar liefst 727 miljoen, dus dat geeft wel aan op wat voor schaal Adyen actief is. Het bedrijf is pas in 2018 op de beurs gekomen, dus de aandelen zijn nog niet zo lang te koop.

Je weet nu ongeveer wat voor bedrijf Adyen is, en dat is zeker relevant, maar je bent er nu natuurlijk nog niet. Voordat je in Adyen gaat beleggen, zul je eerst nog wat specifiekere informatie willen hebben, dus die zal ik je in de rest van dit artikel ook geven. Pas als jij de voor- en de nadelen van dit aandeel kent, kun jij een goed geïnformeerde beslissing nemen, dus lees vooral door.

Wat zijn de voordelen van beleggen in Adyen?

Als je op dit artikel hebt geklikt, dan wil je waarschijnlijk vooral het antwoord op één specifieke vraag: is het een goed idee om in Adyen-aandelen te beleggen of juist niet? Ik kan je daar niet één simpel antwoord op geven. Alle aandelen hebben zo hun voordelen en hun nadelen, en het antwoord op je vraag krijg je door die voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Om je daarmee te helpen, zal ik eerst de volgende voordelen behandelen:

  • Adyen is een erg groot bedrijf
  • Adyen maakt consequent winst
  • Digitale betalingen zijn de toekomst

Voordeel 1: Adyen is een erg groot bedrijf

Een belangrijk voordeel van het handelen in Adyen-aandelen, is dat Adyen een zeer groot bedrijf is. Uiteraard wil ik hier absoluut niet mee zeggen dat grote bedrijven nooit kunnen falen – dat hebben we tijdens de bankencrisis in 2008 wel gezien. Vergeleken met kleine bedrijven zijn ze echter meestal wel een veel veiligere investering. Dit heeft met een aantal verschillende redenen te maken.

Eén zo’n redenen is iets wat in de economie schaalvoordelen wordt genoemd. Als je een groter bedrijf bent, dat een groter aantal klanten heeft, heb je een veel betere positie bij onderhandelingen. Ook kun je werk beter verdelen met een groter aantal werknemers, waardoor je efficiënter te werk gaat. Dit alles zorgt er samen voor dat een groot bedrijf makkelijker winst blijft maken.

Een andere reden dat grotere bedrijven het vaak veel beter doen op de beurs, is het feit dat mensen simpelweg meer vertrouwen hebben in grotere bedrijven. De koers van een aandeel wordt bepaald door hoeveel mensen ervoor willen betalen, en dit wordt dan weer mede (of eigenlijk bijna geheel) bepaald door het vertrouwen dat mensen hebben in het bedrijf.

Zeg nou zelf: zou jij liever aandelen in Albert Heijn hebben, of in de plaatselijke supermarkt?

Een groot bedrijf geeft je dus niet de garantie dat je winst zal maken op je investering, maar je hebt wel een veel grotere kans op succes dan bij een klein bedrijf. Als het goed gaat met een groot bedrijf stijgt de koers sneller, en deze daalt minder snel als het even wat slechter gaat. Het is dus relatief veilig om in een groot bedrijf als Adyen te beleggen.

Voordeel 2: Adyen maakt consequent winst

Zoals ik eerder al had gezegd, zijn de prestaties van een bedrijf erg belangrijk voor de waarde (ofwel de koers) van een bedrijf. Als je wilt weten hoe groot het risico is als je ergens in belegt, dan is het dus relevant om te weten hoe dit bedrijf in het verleden gepresteerd heeft, en te kijken naar de winst en de omzet van dit bedrijf.

Als je naar Adyen gaat kijken, dan zie je al snel dat dit wel goed zit. Adyen heeft namelijk sinds 2011 ieder jaar winst gemaakt. Dit klinkt misschien niet heel indrukwekkend, maar dat is het wel: zelfs de meest succesvolle bedrijven draaien af en toe wel eens een jaartje verlies. En sommige gigantische bedrijven als Twitter hebben zelfs nog nooit ook maar één jaar winst gedraaid.

Een bedrijf dat ieder jaar winst maakt, zal wel iets goed doen.

De bedragen waar het om gaat zijn ook niet mis. In 2015 maakte Adyen maar liefst 46 miljoen euro winst, en het jaar daarna was dat al gegroeid tot maar liefst 87 miljoen euro. Je kan dus in de toekomst erg grote winsten verwachten van dit bedrijf, en waarschijnlijk meestal meer dan het jaar ervoor. Dat zal leiden tot hogere koersen, en dus meer winst als jij je aandelen weer verkoopt.

Bovendien zorgt deze winst er ook voor dat Adyen een geldreserve opbouwt. Als het een jaartje wat minder gaat, dan zal dat niet ineens een enorme klap voor het bedrijf zijn. Ze hebben namelijk geld gespaard om die klap op te vangen.

Dit zal ervoor zorgen dat het vertrouwen in het bedrijf minder snel daalt, en dus ook dat de koers bij een tegenvaller niet heel sterk daalt. Zo heb jij ook een minder grote kans om verlies te lijden op dit aandeel.

Voordeel 3: Digitale betalingen zijn de toekomst

Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is Adyen een bedrijf dat zich specialiseert in digitale betalingen voor andere bedrijven. Als je wilt weten of een aandeel een goede investering is, kun je jezelf het volgende vragen. Is er in de toekomst eigenlijk nog wel een markt voor dit product of deze dienst? In het geval van Adyen zit dit wel goed, want ik durf te zeggen dat digitale betalingen de toekomst zijn.

Waar zou je liever in investeren: elektrische auto’s of paard en wagen?

Vraag jezelf eens het volgende af: als jij de stad in gaat, hoeveel contant geld heb je dan op zak? Er is een goede kans dat het niet meer is dan een paar tientjes of zelfs maar een paar euro. Waarschijnlijk denk je dat je wel genoeg hebt aan je pinpas of creditcard, en dat is precies mijn punt. Tegenwoordig gaan bijna alle betalingen digitaal, zeker in Nederland.

Steeds meer producten worden tegenwoordig online gekocht. Als je nog naar een winkel toe gaat, dan zul je waarschijnlijk het bedrag pinnen. In Nederland is dit al heel lang zo, net als in veel andere landen. Er zijn echter ook landen die hier nog aanzienlijk in achterlopen. Zelfs in een land als Duitsland kun je op veel plekken nog niet pinnen, iets wat Nederlanders vaak maar onhandig vinden.

Dit is voor Adyen heel positief. Het geeft aan dat er op dit moment een erg grote markt voor haar diensten is. Er is echter ook nog ruimte voor groei, zodat het bedrijf in de toekomst nog veel meer winst zal kunnen maken. Als het bedrijf explosief gaat groeien, wat dus wel de verwachting is, zal de koers ook omhoogschieten. In dat geval zal jij dus winst op je aandelen kunnen maken.

Uiteindelijk wordt de koers bepaald door de prestaties van een bedrijf. Of je winst kan maken hangt dus af van de prestaties in de toekomst. Waar je van sommige bedrijven kan betwijfelen of ze over 10 jaar nog bestaan, ben je een stuk zekerder bij een bedrijf als Adyen. Helemaal risicoloos is beleggen nooit, maar Adyen is wel relatief veilig te noemen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in Adyen?

Tot nu toe ben ik in dit artikel vooral erg positief geweest over Adyen-aandelen. Op zich sta ik hier ook gewoon achter: er zijn een hoop factoren die in het voordeel van Adyen spreken. Dit aandeel heeft echter (net als elk ander aandeel) ook zo zijn nadelen. In mijn optiek wegen de voordelen zwaarder, maar uiteindelijk zal je je eigen afweging moeten maken.

Daarom zal ik ook nog even enkele risico’s van het handelen in Adyen behandelen. Ik zal me daarbij gaan richten op de volgende nadelen:

  • Winst is nooit gegarandeerd
  • De financiële markt is vrij instabiel

Nadeel 1: Winst is nooit gegarandeerd

Ik begin even met een vanzelfsprekend puntje, dat ik toch graag even benoemd wilde hebben. Winst is nooit gegarandeerd als het gaat om beleggen. Er zijn producten, zoals AEGON-aandelen, die veiliger zijn dan andere, maar 100% zekerheid kun je nooit hebben. Besef je dus voordat je begint dat je een risico neemt.

Bij beleggen is er altijd een gok-element aanwezig, hoe goed je je ook inleest.

Nadeel 2: De financiële markt is vrij instabiel

Aandelen van bedrijven die in de financiële markt opereren zijn meestal een stukje risicovoller. Dit komt doordat de financiële markt erg instabiel is. Rentes en koersen van allerlei munteenheden en financiële producten spelen op elkaar in, en kunnen grote domino-effecten veroorzaken. Hierdoor kan een bedrijf dat in de financiële sector opereert opeens een flinke meevaller hebben, maar ook een tegenvaller.

Hoe kan ik het best beleggen in Adyen? 2 tips

Je weet nu dat Adyen een relatief veilig aandeel is, dat ik zeker zou aanbevelen. Maar hoe kun je hierin nou het beste beleggen? Daar zal ik je nog even kort de volgende twee tips over geven:

  • Spreid je risico
  • Gebruik een betrouwbaar platform

Tip 1: Spreid je risico

Een goede manier om het beleggingsrisico te beperken, is diversificatie. Hierbij zorg je ervoor dat je niet al je geld in één aandeel stopt, maar dat je je beleggingen spreidt over verschillende aandelen. Hierdoor ben je niet meteen al je geld kwijt zodra er iets misgaat, en heb je een beetje een vangnet.

Gaat het slecht met een bedrijf, dan heb je in elk geval de rest van je aandelen nog.

Tip 2: Gebruik een betrouwbaar platform

De makkelijkste manier om te beleggen in aandelen Adyen (of welke aandelen dan ook) is via een online platform. Hiervoor is geen enkele voorkennis vereist, en je kan op elk moment bij je aandelen, waardoor je ze snel kan verkopen of kopen wanneer dat nodig is. Maar welk online platform moet je daarvoor dan gebruiken? Je vertrouwt natuurlijk niet zomaar iedereen met je geld.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *