5 Voor- en 3 Nadelen van Alibaba Aandelen Kopen + Koers

Alibaba is het snelstgroeiende bedrijf ter wereld. En als je er nu nog geen vaste klant bent, dan zal het in ieder geval niet meer lang duren voordat je dat wel bent. In dit artikel ga ik laten zien waarom het beleggen in aandelen van Alibaba ook voor jou enorm interessant kan zijn. Dus zit je te tobben over je volgende investering? Lees dan snel of aandelen Alibaba misschien iets voor je zijn.

Wat is Alibaba?

Alibaba is eigenlijk een verzamelnaam voor een groot aantal uiteenlopende webwinkels. Deze webwinkels worden door eigenaar Jack Ma geëxploiteerd. Vaak wordt Alibaba als een soort Chinese variant van Amazon bestempeld. Maar deze vergelijking gaat mank. De twee grootste webwinkels (Taobao.com en Tmall.com) lijken qua insteek namelijk veel meer op Marktplaats.

Deze twee webwinkels richten zich vooral op de Chinese interne markt. Maar ook internationale consumenten worden op hun wenken bediend. De in Nederland en België enorm populaire site AliExpress valt namelijk ook onder Alibaba.

Maar Alibaba doet nog zoveel meer dan alleen maar het verkopen en verhandelen van producten. Zo heeft Jack Ma ervoor gekozen om het dienstenspectrum enorm te vergroten. Tegenwoordig zijn de grote internetbedrijven namelijk niet alleen gericht op het verkopen van producten voor hun omzet. Tegelijkertijd zijn het namelijk bedrijven die grote datasets bouwen.

Door middel van verschillende IT-diensten worden enorm veel gegevens over gebruikers verzameld. Deze gegevens worden dan weer gebruikt om consumenten beter te begrijpen en te bedienen. Voorbeelden van IT-diensten die door Alibaba zelf aangeboden worden zijn de betaalservice Alipay en een gigantisch cloudnetwerk.

Het verdienmodel van Alibaba is betrekkelijk eenvoudig. Ten eerste wordt er flink verdiend aan de advertenties op de website. Daarnaast worden er ook nog commissies gerekend over de spullen die aangeboden worden door de handelaren. Hoe meer er dus verkocht wordt, hoe hoger de winst van Alibaba is.

En in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon, maakt Alibaba al jarenlang winst.

Dat Alibaba zo succesvol is, heeft te maken met de sterk groeiende economie in China. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft China een goed ontwikkelde digitale infrastructuur die veel verder reikt dan alleen de grote steden. Zeker op het platteland en in kleinere steden vindt Alibaba gretig aftrek.

Koersverloop Alibaba

Bij de beursgang was het bedrijf Alibaba meer dan $225 miljard dollar waard. Daarmee werd het in één klap de grootste beursgang in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs. Ook was het bedrijf daarmee meteen groter dan bijvoorbeeld een ander succesvolle internetreus als Facebook. Alleen al op de eerste dag werd er een koerswinst van bijna 38% geboekt.

Momenteel staat het aandeel Alibaba op bijna 140 dollar. In vier jaar tijd is het aandeel dus gestegen van 93 dollar naar bijna 140 dollar. Het lijkt er dus op dat Alibaba daadwerkelijk flink in de lift zit. Niet alleen qua resultaten, maar ook zeker wat betreft de aandelenkoers.

Wat is een aandeel?

Als je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Bij de uitgifte van aandelen wordt het bedrijf eigenlijk in heel veel kleine stukjes opgedeeld. Deze kleine stukjes worden dan per stuk verkocht op de beurs. Als je een dergelijk klein stukje koopt, ben je officieel mede-eigenaar van het bedrijf waarvan je een aandeel hebt gekocht.

Met aandelen zelf maak je nog geen winst. Winst kun je alleen maar maken door het aandeel voor een hogere prijs te verkopen dan de prijs waarvoor je het gekocht hebt. Wel zijn er nog andere manieren om geld te verdienen met aandelen. Zo krijg je namelijk ook dividend uitgekeerd.

Dit is de winstdeling waar je recht op hebt op het moment dat je mede-eigenaar bent.

Het is wel belangrijk om hierbij op te merken dat je uiteraard alleen mee kunt delen in de winst als er ook daadwerkelijk sprake is van winst. Want als er geen winst is, valt er ook geen winst te verdelen. Tot slot zijn er nog verschillende rechten verbonden aan de aandelen, namelijk stemrecht en informatierecht. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan dit artikel.

 

5 voordelen van Alibaba aandelen kopen

Het kopen van Alibaba aandelen kent een aantal voor- en nadelen. Hieronder zullen eerst kort een aantal voordelen van het aandeel Alibaba geschetst worden. Vervolgens bespreek ik ook mogelijke nadelen van Alibaba aandelen kopen, zodat je zelf een afweging kunt maken.

Voordeel #1: Alibaba groeit als kool

Alibaba groeit ontzettend snel. Op dit moment groeien vooral de kleinere services zoals de clouddiensten als kool. Met tientallen miljarden orders per jaar en meer dan een half miljard klanten is de rek er ook nog lang niet uit. Er zijn immers nog veel meer Chinezen met internet: tendens stijgend. Dit aandeel kan dan ook makkelijk keer twee.

De aanhoudende groei is vooral te wijten aan het feit dat steeds meer Chinezen in het bezit zijn van een smartphone. Al meer dan 90% van de Chinezen zou op dit moment online zijn via een mobiele telefoon. Dit is ook de reden waarom er de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden van de handel op traditionele websites naar mobiele website.

Voordeel #2: Alibaba biedt vrijwel alle verkrijgbare producten aan

Alibaba biedt zelf lang niet alle producten aan. Maar via het platform worden wel bijna alle denkbare producten verkocht. Dit is als potentiële belegger zeer waardevolle informatie. Het betekent namelijk dat er sprake is van een divers aanbod aan producten. Dit heeft tot voordeel dat als een bepaalde sector niet zo lekker draait, dit niet meteen weerslag heeft op de resultaten van het bedrijf.

Voordeel #3: De thuismarkt van Alibaba wordt steeds kapitaalkrachtiger

Het zal niemand ontgaan zijn: de Chinezen hebben steeds meer geld te besteden. En dit geldt niet alleen voor het ‘gemiddelde’. Er zijn steeds meer Chinezen die zich in eigen land tot de middenklasse mogen gaan rekenen. Daarmee zijn er steeds meer Chinezen die ook daadwerkelijk besteedbaar inkomen hebben.

Dit zorgt ervoor dat de thuismarkt van Alibaba steeds kapitaalkrachtiger wordt.

Deze ontwikkeling moet je als belegger echt niet onderschatten. Aangezien China meer dan een miljard inwoners kent, heeft elke financiële verbetering van de middenklasse enorme gevolgen voor het totale besteedbare inkomen van de bevolking. Het gaat dan werkelijk om tientallen, zo niet honderden miljarden tegelijkertijd. Een mooi vooruitzicht voor Alibaba!

Voordeel #4: Alibaba maakt winst

In tegenstelling tot andere grote bedrijven op internet, zoals Amazon en Twitter, worden er bij Alibaba al flinke winsten geboekt. Het bedrijf is dus niet alleen uit de rode cijfers, maar kan ook nog dividend uitkeren aan de eigen aandeelhouders: een mooi vooruitzicht als belegger. In het fiscale 2018 jaar ging het om bijna 40 miljard dollar. Er zijn maar weinig bedrijven die zoveel winst maken.

Dit is overigens ook een van de redenen waarom Alibaba in rap tempo meer geld waard wordt. Het zal volgens analisten dan ook maar een kwestie van tijd zijn voordat Alibaba daadwerkelijk meer dan 1000 miljard dollar waard is. En daarmee zal het snel het meest waardevolle bedrijf op aarde worden. Dat zou een belegger als muziek in de oren moeten klinken.

Voordeel #5: Alibaba vestigde zich onlangs in Europa

Alibaba heeft zich onlangs met een heel groot distributiecentrum gevestigd in Europa. Gedurende de discussie over de dividendbelasting was het nog even de vraag of het grote Europese distributiecentrum van Alibaba in Nederland zou komen. Uiteindelijk heeft men voor België gekozen.

Alibaba heeft namelijk grote plannen in Europa. Waar men tot voor kort alleen nog maar goederen van China naar Europa verscheepte, wil men ook de andere kant op gaan handelen. Er is in China namelijk ook een flinke vraag naar Europese producten.

Dit is een gat in de markt dat Alibaba graag wil invullen.

Een bijkomend voordeel is dat met de vestiging van het distributiecentrum in Luik, men bij Alibaba inzet op een flinke verkorting van de levertijd van producten. Alibaba was prijstechnisch namelijk al een zeer interessant platform. Toch was er de nodige kritiek: de levering van goederen zou erg lang duren, soms zelfs langer dan een maand.

Met de vestiging van het distributiecentrum in Luik geeft Alibaba een heel duidelijk signaal af. Het bedrijf wil serieus werk maken van het verkorten van de levertijden om zodoende de klanten tegemoet te komen.

3 nadelen van Alibaba aandelen kopen

Helaas zijn er niet alleen voordelen en mooie kansen verbonden aan het aandeel Alibaba. Er zijn namelijk wel degelijk ook nadelen en struikelblokken verbonden aan het aandeel Alibaba. Hieronder heb ik drie van de grootste nadelen die verbonden zijn aan het aandeel Alibaba op een rijtje gezet.

Nadeel #1: Alibaba zou wel eens de volgende zeepbel kunnen zijn

Als er één ding is waar beleggers echt een grondige hekel aan hebben, dan zijn het wel zeepbellen in hun beleggingen. Een zeepbel ontstaat als een product veel groter wordt op de beurs dan eigenlijk zou moeten als je naar de winsten en de groeipotentie kijkt. Nederland heeft een dergelijke bubbel al eens meegemaakt: de internetbubbel aan het einde van de vorige eeuw.

Hoewel er geen directe aanwijzingen zijn dat het bij Alibaba om de volgende grote zeepbel gaat, is oplettendheid geboden. Alibaba wordt namelijk al een tijdje als grootste bedrijf op aarde in de markt gezet. Maar kijkend naar de omzet klopt dit simpelweg niet. Ook de aandelenkoers (hoewel deze sterk gestegen is) geeft nog geen reden om deze uitspraak als ‘waar’ te bestempelen.

Nadeel #2: Invloed op de gevaren koers uitoefenen is vrijwel onmogelijk

De interne bedrijfsstructuur bij Alibaba is zeer technisch en ingewikkeld. Dit heeft onder andere met de veelzijdigheid van de onderneming te maken. Daardoor is het echter wel vrij ingewikkeld (tot welhaast onmogelijk) om op een gedegen manier als belegger invloed uit te oefenen op het gevoerde beleid binnen het bedrijf.

Nu is het sowieso de vraag of je als kleine belegger heel veel invloed kunt hebben op de koers die gevaren wordt binnen een multinational. Maar indien je je geld gaat beleggen in aandelen Alibaba, moet duidelijk zijn dat dit geen bedrijf is waar je invloed hebt op de bedrijfsvoering.

Nadeel #3: Er is geen geschillencommissie

Naast het feit dat het bijna onmogelijk is om de bedrijfsvoering van Alibaba te beïnvloeden, zijn er nog andere problemen. Er is namelijk ook op andere punten een tekort aan transparantie. Een belegger die een geschil wil voorleggen aan een geschillencommissie wordt namelijk door Alibaba met een kluitje in het riet gestuurd.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *