3 Voor- en 2 Nadelen van Shell Aandelen Kopen + Koers

Iedereen die een auto heeft, kent de Shell wel. Om de haverklap staat er namelijk weer ergens een Shell tankstation. Shell is een oliemaatschappij en bovendien de meest winstgevende onderneming van Nederland! Iedereen die een auto heeft, moet tanken en heeft dus olie nodig, dat shell failliet zal gaan is dus onwaarschijnlijk.

Jij kunt, als je dit wil, aandelen kopen van Shell! Veel beleggers kiezen hiervoor, omdat Shell een succesvol bedrijf is en je dit ook goed in de koers van de aandelen terug kunt zien. In dit artikel je lees er alles over. Wat zijn aandelen? Waar en hoe kan ik ze kopen? Wat voor bedrijf is Shell? En wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van Shell aandelen?

Wat zijn aandelen?

Wanneer een bedrijf een lening nodig heeft, dan is het mogelijk om deze aan te vragen bij de bank, maar ze kunnen er ook voor kiezen om aandelen te verkopen. Jij kunt er dan voor kiezen om zo’n aandeel te kopen. Dit betekent dat jij een aandeelhouder wordt en voor een gedeelte eigenaar van het bedrijf.

Je kunt rechtstreeks beleggen in aandelen, maar dit kun je ook doen via een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds kun je vergelijken met een mandje vol met aandelen, deze aandelen zijn allemaal verschillend. Je gaat dan dus je geld spreiden, omdat je niet je geld in één bedrijf steekt.

Dit is op zich altijd slim om te doen, omdat je dan je risico spreidt.

Aandeelfondsen beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven kunnen gewoon in Nederland zitten, maar ook bijvoorbeeld in Amerika of ergens anders. Aandeelfondsen kunnen beleggen in heel veel verschillende sectoren. Dit is ook juist het voordeel ervan. Als het met de ene sector dus wat minder gaat, heb je altijd de andere nog waarin je jouw geld hebt gestopt.

Hoeveel is mijn aandeel waard?

De waarde van jouw aandeel wordt bepaald door de winst van het bedrijf waarin je een investering in hebt gedaan. In dit geval zou dat dus Shell zijn. Het is dus goed om te kijken naar wat de (te verwachten) winst is van Shell, want zo kun je ook zien of de waarde van je aandeel hoger wordt of juist niet.

Aandelen hebben geen vaste looptijd. Wanneer je aandeel koopt heeft het dus geen einddatum en geen bepaalde tijd waarop je aandeel verloopt. Je kunt ze dus zo lang houden als je wil, maar ook weer verkopen.

Omdat je voor een gedeelte de eigenaar bent van het bedrijf (Shell) waarbij je een aandeel hebt gekocht, deel je ook mee in de winst van dit bedrijf. Dit is super! Maar aan de andere kant is het ook zo dat wanneer het bedrijf verlies draait, de waarde van het aandeel dan ook naar beneden gaat. Het is ook mogelijk dat het bedrijf failliet gaat, dan kan het zijn dat je de gehele inleg kwijt bent.

Het is namelijk zo dat eerst de schuldeisers worden betaald en dan pas de aandeelhouders als er dan nog wat over is. Shell is, zoals eerder al gezegd, het winstgevendste bedrijf van Nederland, dus een faillissement verwachten we niet snel.

Wat wel erg fijn is van aandelen is dat je informatie- en stemrecht hebt.

Informatierecht

Je hebt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) die eens per jaar wordt gegeven. Het informatierecht betekent hierbij dat je bepaalde dingen in mag zien voor deze vergadering. Je mag bijvoorbeeld kijken naar de inhoud van de effectenportefeuille, de balansen etc. Ook kun je daarna vragen stellen en uitleg vragen over de stand van zaken binnen het bedrijf op dat moment. Heel handig dus!

Stemrecht

Je hebt ook het recht om aanwezig te zijn bij de AVA. Op deze vergadering legt het bestuur van Shell de verantwoording af over het beleid wat ze doorvoeren. Als aandeelhouder mag je dan mee doen in de stemming over verschillende zaken.

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wat voor beloning mag een bestuurder krijgen of overnames en fusies. Als aandeelhouder heb je evenveel stemmen als het aandeel wat je hebt gekocht. In het algemeen heeft elk aandeel één stem, dus dan zou jij dus ook één stem hebben.

Waarom beleggen in (Shell) aandelen?

Maar waarom zou je nou gaan beleggen in aandelen? Een van de voornaamste reden waarom mensen beleggen in aandelen is, omdat het meer oplevert dan de spaarrekening. Als je spaart zou het fijn zijn dat je spaargeld meer wordt in de toekomst. Dit gebeurt steeds minder, de rente wordt namelijk alsmaar lager.

Op de spaarrekening hebben we nu bijna geen rente meer en dit is natuurlijk wat we wel willen. We sparen om er rijker van te worden en om er beter van te kunnen leven of om voorbereid te zijn op bepaalde kosten. Wanneer je gaat beleggen levert dit vaak wat meer rente op. Dit komt, omdat je een bepaald risico neemt. Hoe hoger het risico is ook vaak hoe hoger de rente.

Bij de spaarrekening is er natuurlijk eigenlijk geen risico. Het geld blijft gewoon veilig op je rekening staan en jij bepaalt wanneer dat eraf gaat, niemand kan bij dit geld behalve jij. Wanneer je zou gaan beleggen in Shell aandelen, dan vertrouw je Shell met jouw geld. Shell gaat hier dan bepaalde investeringen mee doen en het bedrijf van verbeteren, hier heb jij verder niet veel over te zeggen. Behalve natuurlijk bij de AVA!

Het risico is dus een stuk hoger bij beleggen in aandelen vergeleken met veilig sparen op de bank. Als je je spreidt wordt het risico al veel kleiner en ga je er toch veel meer op vooruit door die hogere rente. Wanneer je ook in een stabiel en waardevast bedrijf belegt, kan dit risico ook al veel minder zijn.

Je hebt dan een soort zekerheid voor jezelf. Het kan daarentegen natuurlijk altijd misgaan.

Probeer de risico’s gewoon zo veel mogelijk in te perken.

In de grafiek zie je het verschil tussen sparen en beleggen. De oranje lijn geeft het beleggen aan de blauwe lijn in de grafiek is de spaarlijn. Zoals je in de grafiek kunt zien loop de spaarrekening wel iets op in 10 jaar, maar niet erg veel. Terwijl de lijn van het beleggen veel sneller omhoogloopt. Uiteindelijk levert beleggen in aandelen dus meer op dan sparen.

Achtergrondinformatie Shell

De officiële naam van Shell is dus Royal Dutch Shell. Het bedrijf is Brits-Nederlands en behoort tot de supermajors, dit zijn de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld.

Shell is ook zoals eerder gezegd het meest winstgevende bedrijf van Nederland. De Royal Dutch Shell zit wel in meer dan 140 landen en is daarmee een van de grootste private ondernemingen ter wereld.

De schelp, wat het logo is van Shell, kent iedereen wel. Het logo wordt dan ook zeer door Shell gekoesterd en komt uit de 19e eeuw. Het logo komt oorspronkelijk van een firma die handelde in Japanse sierschelpen (vandaar dus de schelp). Deze firma, Samuel & Co, breidde de zaken uit naar de oliehandel.

De jonge Samuel vond de naam Shell Transport and Trading Company Ltd de oplossing voor de samenvoeging van de twee ondernemingen samen.

In 1900 was het logo nog een mosselschelp, maar vanaf toen hebben ze het veranderd naar de schelp die we nu kennen van het Shell logo.

Vanaf 1907 gingen de Shell Transport and Trading Company Ltd en de N.V. Koninklijke Nederlandse petroleum Maatschappij samenwerken, maar de schelp bleef nog steeds het beeld van het bedrijf nu genaamd: de Koninklijke/Shell Groep. De felle rode en gele kleuren van het bedrijf zijn ontstaan uit de noodzaak om te concurreren met andere bedrijven toen Shell voor het eerst tankstations ging bouwen in California.

Er kwam een breuk in de samenwerking tussen de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en Shell transport in 1907 en in 2005 werd er voor het eerst gehandeld op de beurs in het aandeel Royal Dutch Shell.

De Koninklijke/Shell Groep groeide daarmee uit tot één Britse onderneming: Royal Dutch Shell plc. Het hoofdkantoor kunnen we vinden in Den Haag.

Koers Shell

Om te weten of je moet beleggen in een aandeel van Shell wordt je vaak doorverwezen naar de koers. Dit is zo, omdat de koers de waarde van je aandeel bepaalt. Een koers is namelijk de prijs van een product die op de beurs tot stand komt. De koers kan van moment tot moment verschillen.

Omdat een koers zo erg kan schommelen, kunnen we je niet een vaststaande koers kunnen geven van de aandelen van Shell. Koersen schommelen van dag tot dag en soms zelfs van moment tot moment. Dit moet je dus zelf bekijken op het moment dat je van plan bent een aandeel te gaan kopen (of verkopen).

Wat we je wel kunnen geven is de koers de afgelopen 10 jaar. In de grafiek wordt de koers van Royal Dutch Shell vergeleken met AEX. Het blauwe in de grafiek is Shell en de zwarte lijn is AEX

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Deze index is gevuld met de 25 meest verhandelde en grootste Nederlandse beurgenoteerde bedrijven. De lijn hier geeft dus aan hoe goed deze bedrijven het hebben gedaan in deze 10 jaar.

Wat we kunnen concluderen uit deze grafiek is dan Shell het dus de afgelopen 10 jaar veel beter heeft gedaan dan de 25 grootste en verhandelde beurgenoteerde bedrijven in Nederland. Dit kunnen we dus zeker wel zien als een grote prestatie. Ook zien we dat de lijn best constant is en dus stabiel. Dit is ook altijd een goed teken!

3 Voordelen Van Shell Aandelen Kopen

1.      Shell aandelen een zekere belegging

Veel beleggers die aandelen van Shell kopen, zien de aandelen van Shell als een zekere belegging. Dit komt dus, omdat er eigenlijk een constante groei is bij het bedrijf. Dit heb je net ook al gezien in de grafiek die een vergelijking liet zien tussen Royal Dutch Shell en AEX. De koers is erg stabiel.

Hoe komt het dat deze groei zo stabiel is? Dit komt omdat de vraag naar olie en producten die verwant zijn met olie een constante groei hebben doorgemaakt. Dit heeft veel bijgedragen aan het grote succes dat Shell heeft doorgemaakt.

Grondstoffen zijn vaak schaars en dit is waarom mensen hierin willen beleggen. Dit zorgt er namelijk voor dat de vraag meestal hoog is en het aanbod dus laag, dit houdt de prijs lekker hoog. Als je in Shell belegt, beleg je in een bedrijf wat zich bezighoudt met het verwerken en winnen van deze grondstof. Dit is ook waarom veel mensen kiezen voor een aandeel van Shell.

Wat Shell bijzonder maakt is dat het zich met alle fases bezighoudt van het proces. Dus het wint olie, maar verwerkt het ook tot brandstoffen en andere verwante producten. Daarnaast is nog een voordeel dat wanneer je belegt in Shell, je in een groter distributienetwerk belegt.

Hierdoor is Shell een van de weinige bedrijven die zich dus met het gehele proces van het produceren bezighoudt. Dit kan ook een reden zijn om in Shell aandelen te beleggen.

2.      Mogelijkheid tot snelle groei en winst

Shell is erg goed in het snel kunnen groeien tot een groot bedrijf en daarbij ook rendement maken. De winst die Shell al heeft gemaakt, is vaak de reden voor veel beleggers om een aandeel te kopen bij dit bedrijf. De ene belegger doelt op het dividend de ander kijkt meer naar de koerswinsten.

In zowel dividend als koerswinsten doet Shell het goed!

Dividend is een winstuitkering die een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Wanneer Shell dus winst maakt (wat tot nu toe eigenlijk ieder jaar is geweest), dan krijg jij hier een deel van uitbetaald.

De koerswinst is simpelweg het verschil tussen de prijs waarvoor je het aandeel gekocht hebt en waarvoor je het nu weer gaat verkopen. Je moet het dan dus verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht.

In het algemeen maakt het voor de meeste beleggers niet veel uit of ze het aandeel in bezit hebben of het online doen. Dit komt door de winst die Shell continu maakt. In plaats van dus te beleggen in grondstoffen biedt Shell een hoop andere mogelijkheden. Je moet natuurlijk wel zelf opletten waar je de aandelen koopt.

3.      Transparantie

Doordat de aandeelhouders graag een flexibele onderneming wilde zien en daarbij transpiratie en aanspreekbaarheid van de leiding van het bedrijf, heeft Shell besloten de aandelenverkoop op deze manier mogelijk te maken.

De aandeelhouders hebben dus eigenlijk het heft in handen. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft dus zeker weten nut, je kunt hierbij je stem laten horen zoals je eerder al hebt gelezen. Dit is een groot voordeel! Sinds het bedrijf actief werd op het gebied van olieproducten, is het uitgegroeid tot de grootste private onderneming ter wereld.

Shell is daarnaast de meest winstgevende onderneming van Nederland.

Olieaandelen zijn met andere worden dus zeker een goede keuze, omdat Shell continu goed blijft presenteren. Ook over de prestaties is Shell heel open. De omzet gaat tot in de twintig miljard euro en daarmee presteert het bedrijf dus super! Deze resultaten worden behaald in wel 140 landen. Het land dus een echte multinational.

Door de AVA is er een grote transparantie en weet jij precies wat er allemaal gebeurd in het bedrijf. Shell zelf wil deze transparantie ook bieden aan haar klanten.

2 Nadelen Van Shell Aandelen Kopen

1.      Beleggen is nooit zonder risico

Al doet Shell het enorm goed, is het stabiel en heeft het bedrijf volop winst; beleggen, ook in Shell, is nooit zonder risico. Het kan dat Shell in de toekomst wel verlies gaat draaien. Eventueel komt er een schandaal uit of is er een ander probleem binnen het bedrijf wat ervoor zorgt dat de waarde van Shell aandelen naar beneden gaat.

Als het in de toekomst slecht gaat met Shell, dan heeft dit natuurlijk geen positieve effecten op jouw aandeel. De waarde zal naar beneden gaan en eventueel raak je je inleg kwijt. Kijk dus altijd goed naar hoe het met Shell gaat wanneer je het aandeel koopt en blijf dit ook in de gaten houden.

Als je denkt dat je je aandeel voor een erg hoge prijs kunt verkopen en dit in de toekomst misschien niet meer gaat gebeuren, verkoop het dan ook.

2.      Olie-exploratie is onvoorspelbaar

Het onvoorspelbare karakter van olie-exploratie zorgt ervoor dat de inkomsten vaak van kwartaal tot kwartaal grillig zijn. Shell wordt meegesleept in een verontrustend patroon van aanhoudende druk. Dit komt door een combinatie van de stijgende productie- en exploratiekosten en best zwakke herfinancieringsvoorwaarden.

De winst van Shell is dan ook wel eens gedaald, ook al heeft Shell altijd winst, moet je natuurlijk ook kijken of de winst stijgt of daalt. Een daling is uiteraard geen goed teken.

Toch lijkt het erop dat het investeringsprogramma van Shell de winst op de lange termijn wel weer weet te verhogen. Shell heeft gezegd een sterke projectstroom te hebben voor het jaar 2014 en de jaren erna, en lijkt klaar de zijn om weer een enorm rendement te halen. In de grafiek van eerder (vergelijking Dutch Royal Shell en AEX) zie je ook dat de koers toch altijd wel weer omhooggaat in het bedrijf.

Conclusie en advies: wel of geen Shell aandelen kopen?

Na dit artikel gelezen te hebben weet je wat aandelen zijn en hoe je in Shell aandelen kunt gaan beleggen. Bovendien hebben we je een beetje achtergrondinformatie gegeven over het bedrijf zelf, zodat je niet al het onderzoek zelf moet doen!

De voordelen van Shell aandelen zijn groot. Het bedrijf is erg stabiel en heeft altijd winst. Dit maakt het bedrijf betrouwbaar. Shell is bovendien in wel 140 landen te vinden en het meest winstgevende bedrijf van Nederland. Ook dit is natuurlijk een teken van een goed draaiend bedrijf.

De voordelen zijn dan ook groot. Er is transparantie vanuit het bedrijf zelf en op de AVA kun je ook stemmen over de beslissingen die het bedrijf eventueel gaat maken. Daarnaast zien veel mensen Shell als een zekere belegging door die stabiliteit!

Uiteraard zijn er ook nadelen van het beleggen in aandelen van Shell. Helaas is beleggen nooit zonder risico, hoe goed het bedrijf het ook doet. Hier moet je dus altijd rekening mee blijven houden. Ook is de olie-exploratie best onvoorspelbaar en is de winst van Shell wel eens gedaald, maar ook weer omhooggegaan. Kijk dus altijd naar de winst van het bedrijf.

Het advies zou zijn om je nu goed te gaan verdiepen in Shell.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *