4 Voor- en 3 Nadelen van Ahold Delhaize Aandelen Kopen + Koers
Iedereen die wel eens boodschappen doet, kent Ahold Delhaize wel. Het is het bedrijf dat achter de grootste supermarkt van Nederland, de Albert Heijn, zit. Het is in Nederland letterlijk onmogelijk om een stad te vinden waar ze niet minstens één Albert Heijn hebben. En dit is ook niet verbazingwekkend; het is een goede supermarkt met een ruim assortiment.
En nu komt de klapper op de vuurpijl: jij kunt mede-eigenaar van Ahold Delhaize worden door aandelen te kopen. Het aandeel Ahold Delhaize is enorm populair onder beleggers en dit heeft een gunstig effect op het koersverloop van het aandeel. Hoe koop ik aandelen en wat zijn dat eigenlijk precies? In dit artikel 4 voordelen en 3 nadelen van het kopen van Ahold Delhaize-aandelen.
Wat zijn aandelen?
Aandelen worden met een duur woord ook wel eens waardepapieren genoemd. Aandelen zijn eigenlijk het bewijs dat je mede-eigenaar bent van een bedrijf. Ze worden vaak uitgegeven (dit betekent dat ze op de markt gebracht worden) op het moment dat het bedrijf geld nodig heeft. Vaak is dit niet omdat ze anders failliet zouden moeten gaan, maar omdat ze willen investeren.
Als je wil investeren in de groei van je bedrijf kun je dit natuurlijk doen door je winst te sparen en na een groot aantal jaren genoeg gespaard te hebben zodat je, zoals in het voorbeeld van een supermarkt, een tweede supermarkt kunt openen. Ambitieuze ondernemers gaat dit echter vaak te langzaam.
Daarom kiezen zij ervoor om een andere financieringsvorm te vinden.
Natuurlijk kunnen die ondernemers naar de bank gaan, maar veel ondernemers kiezen er dus voor om aandelen uit te geven. Als je er dan voor kiest om een aandeel te kopen, ben je aandeelhouder en dus officieel mede-eigenaar van een onderneming. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Over aandelen kun je hier nog veel meer lezen. Ook hier vind je meer info.
Als je één of meerdere aandelen koopt van één onderneming en deze inkoopt bij de onderneming zelf dan noemen we dat rechtstreeks beleggen. Heel veel mensen beleggen hun geld echter niet rechtstreeks, zij kiezen ervoor om geld te investeren in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een fonds dat allerlei verschillende aandelen met jouw geld koopt. Zo worden de risico’s verspreid.
Waar kun je aandelen kopen?
Aandelen worden verhandeld op de beurs. Het bedrijf Ahold Delhaize is geregistreerd op de beurs in Amsterdam en maakt deel uit van de AEX-index. De AEX is de bekendste Nederlandse beursindex. De index geeft weer van hoe het ervoor staat met de 25 grootste ondernemingen (gemeten naar marktkapitalisatie) die aan de Amsterdamse beurs geregistreerd staan.
Ook in andere grote wereldsteden zoals New York, Londen en Frankfurt zijn er beurzen waar volop gehandeld wordt. Omdat je door het kopen van een aandeel mede-eigenaar van een bedrijf wordt, is het belangrijk om je af te vragen of het bedrijf het goed gaat doen in de toekomst. Zo weet je namelijk of je aandeel waarschijnlijk meer waard zal worden of niet.
Je kunt een aandeel net zo lang in bezit houden als je zelf wil. Toch raad ik je aan om regelmatig de aandelenkoersen in de gaten te houden. Als je slim handelt, kun je je aandelen op een piekprijs verkopen en later met het verdiende geld meer aandelen terugkopen.
Op die manier kun je zonder er extra geld uit je eigen portemonnee het aantal aandelen dat je hebt, vergroten.
Winstdeling
Als een bedrijf winst maakt, wordt de winst verdeeld onder de eigenaars van het bedrijf. Zodra je aandelen hebt gekocht, ben je mede-eigenaar van een bedrijf en heb je dus ook recht op winstdeling. Dit klinkt je vast als muziek in de oren, maar er is ook een grote ‘maar’, namelijk: als het bedrijf over de kop (en dus failliet) gaat, dan kan het zijn dat je je hele investering kwijt bent.
Het is echter niet zo dat je alleen geld kunt verdienen met beleggen in bedrijven die winst maken. Je kunt namelijk ook veel geld verdienen door te investeren in aandelen waarvan de koerswaarde stijgt. Sommige bedrijven, zoals bijvoorbeeld in de wereld van sociale media (voorbeelden hiervan zijn Facebook en Twitter) maakten jarenlang geen winst terwijl ze wel meer waard werden.
Rechten
Als je een aandeel koopt, mag je niet alleen delen in de winst, maar dan krijg je ook bepaalde rechten. Er zijn twee rechten die ik hier kort zal bespreken: het informatierecht en het stemrecht. Het informatierecht houdt in dat je geïnformeerd wordt over de voortgang van het bedrijf.
Je mag bijvoorbeeld in aanloop naar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de resultatenrekening en de balans van het bedrijf inzien. Zo kun je jezelf informeren over hoe het bedrijf er op dat moment voorstaat. Ook krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen. Als je dit goed doet, kun je jezelf een nog betere informatiepositie verschaffen.
Daarnaast is er dus ook nog het zogenaamde stemrecht. Met dit stemrecht kun je op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders meestemmen over de koers die gevaren wordt binnen het bedrijf. Het bedrijf moet namelijk verantwoording afleggen over zijn keuzes in het verleden, en belangrijke beslissingen voorleggen aan de eigenaren: die bepalen wat er gebeurt met het bedrijf.
Waarom zou ik aandelen kopen?
Er zijn een aantal redenen waarom je zou kunnen overwegen om aandelen te kopen. Eén van de voornaamste redenen dat mensen aandelen kopen, is omdat het rendement op aandelen dikwijls een stuk hoger ligt dan de spaarrente bij de bank. De spaarrente is al een aantal jaren nihil, waardoor geld dat stil staat, en onder effect van de inflatie effectief zelfs minder waard wordt.
Vaak gaan mensen dus beleggen omdat ze het zonde vinden dat geld stil staat en automatisch minder waard wordt. Een mooie bijkomstigheid van een lage rentestand is dat geld lenen erg goedkoop is. Als geld lenen goedkoop is, gaan de investeringen omhoog. Een neveneffect hiervan is dat de aandelenprijs over de gehele linie dan over het algemeen ook stijgt.
Wat voor bedrijf is Ahold Delhaize eigenlijk?
Voordat je besluit te investeren in een bedrijf, is het goed om wat informatie over het bedrijf te hebben. Ahold Delhaize is een bedrijf dat is ontstaan uit de fusie van Ahold en Delhaize in 2016. Het is daarmee in één klap één van de grootste spelers in de Europese supermarktbranche geworden. In 2017 presenteerde Ahold Delhaize de volgende indrukwekkende cijfers:
Zoals je ziet gaat het Ahold Delhaize dus voor de wind. Maar op basis van een paar cijfers uit een enkel jaaroverzicht kun je nog geen beslissingen nemen over het al dan niet investeren in een bedrijf. Daarom zullen nu 4 voordelen en 2 nadelen van investeren in Ahold Delhaize gepresenteerd worden.
Voordeel #1: Ook tijdens economisch mindere tijden doen mensen nog boodschappen
Zoals al eerder aangegeven: supermarkten zijn een relatief veilige belegging. Dit heeft te maken met het feit dat mensen, ook als het economisch minder gaat, wel boodschappen blijven doen. Hoewel de supermarktbranche de effecten van een crisis ook voelt, zijn deze effecten veel minder groot dan bij andere ondernemingen.
Voordeel #2: Ahold (Delhaize) is al jaren de grootste speler in de Nederlandse supermarktbranche
Ahold Delhaize heeft een enorme machtspositie op de Nederlandse markt. In Nederland is het concern namelijk met afstand de grootste speler in de supermarktbranche. In Europa zijn er maar twee supermarktconcerns groter en ook in de Verenigde Staten doet Ahold Delhaize het goed: daar staat men op plek 5 wat betreft grootte.
Het voordeel van het zijn van een grote speler in de supermarktbranche is dat je enorme schaalvoordelen hebt. Grote bedrijven zoals Ahold Delhaize hebben een enorme machtspositie tegenover levensmiddelenfabrikanten.
Als een bedrijf als Ahold Delhaize namelijk het product uit de schappen haalt, betekent dit voor veel bedrijven een halvering van de omzet.
Daarnaast laat het feit dat Ahold Delhaize al jarenlang eenzaam aan de top van de Nederlandse supermarktenbranche staat, zien dat er sprake is van een solide bedrijfsvoering. Ook is men klaarblijkelijk gericht op expansie (en dus het waardevoller maken van het aandeel), getuige bijvoorbeeld de fusie tussen Ahold en Delhaize.
Voordeel #3: Ahold Delhaize is op meerdere continenten actief
Zoals al eerder aangegeven is Ahold Delhaize dus op meerdere continenten actief. Dit betekent dat het bedrijf zelf ook een diverse winkelportefeuille heeft. Dit betekent dat wanneer het in Europa wat minder zou gaan, dit gecompenseerd kan worden door resultaten in bijvoorbeeld Amerika.
Voordeel #4: Ahold Delhaize timmert flink aan de weg wat betreft digitalisering
De nieuwste trend wat betreft boodschappen doen, is het thuis laten bezorgen van je boodschappen. Met name in de Verenigde Staten heeft Amazon hier al veel klanten mee weten te winnen. Deze ontwikkeling is ook in Nederland aan de gang. Ahold Delhaize en Bol.com hebben namelijk al in 2012 de handen inéén geslagen om op dit gebied succesvol te worden in Nederland.
Analisten hebben voorspeld dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een omzetstijging van maar liefst 3%. Kijkend naar de omzet van Ahold Delhaize in 2017 zou dit betekenen dat het om een potentiële stijging van bijna 2 miljard euro zou gaan. Een mooi vooruitzicht voor de geïnteresseerde belegger!
Naast deze voordelen zijn er echter ook een aantal nadelen van investeren in Ahold Delhaize. Of deze opwegen tegen de voordelen is aan jou, maar het is sowieso goed om ze even te behandelen.
Nadeel #1: Ahold Delhaize heeft te kampen met grillige wisselkoersen
Het nadeel van het feit dat Ahold Delhaize op meerdere continenten actief is, is dat men wel te maken heeft met wisselkoersen. Wanneer deze sterk schommelen, kan dat een fors negatief effect op het bedrijfsresultaat hebben.
Nadeel #2: De ontwikkeling van de marktpositie van Ahold Delhaize blijft ongewis
Hoewel Ahold Delhaize mooie vorderingen maakt met het groeien op de Amerikaanse markt, hangt er toch veel onzekerheid in de lucht. Zo vond er in juni 2017 een forse koersval plaats nadat Amazon bekendmaakte het supermarktconcern Whole Foods over te nemen. De grote vraag is of Ahold in staat is om blijvend een stevige positie op de Amerikaanse markt te veroveren.
Dat niet elke investering van Ahold Delhaize goed uitpakt, wordt wel duidelijk aan het voorbeeld van de Duitse vestigingen van AH to go. Waar deze eerst nog met feestelijkheden werden geopend, werden ze een aantal jaren later weer gesloten toen Ahold Delhaize besloot de stekker uit dit project te trekken.
Dit is overigens niet de enige ambitie die Ahold Delhaize wat betreft de keten Albert Heijn heeft laten varen. Zo werkte men jarenlang met een doelstelling wat betreft de groei van het aantal winkels. Dit was voor de belegger een duidelijke meetlat voor het succes van Ahold Delhaize en dus iets waaraan de ambitie kon worden afgemeten.
Nu focust Ahold Delhaize zich op andere, minder meetbare zaken.
Voorbeelden hiervan zijn innovatieplannen die rondom de Zuidas worden ontplooid. Deze innovaties hebben betrekking op het bezorgen van boodschappen. Het probleem is echter dat dit nog te weinig inzichtelijk is voor beleggers. Hoewel hier niet de indruk wordt gewekt dat er een sluier van onduidelijkheid wordt opgetrokken, is het spijtig voor de belegger.
Nadeel #3: Een aantal onderdelen van Ahold Delhaize doen het buitengewoon slecht
Ahold Delhaize bestaat nog uit veel meer zaken dan de supermarkten alleen. De volgende bekende Nederlandse winkelketens vallen bijvoorbeeld ook nog onder het concern:
Met name dat laatste bedrijf (Blokker) verkeert momenteel in zwaar weer en werd in de media dikwijls bestempeld als ‘de volgende V&D’. Het is de vraag hoeveel geld nog in deze onderneming gepompt zal worden en hoe dit de resultaten van Ahold Delhaize op de korte en middellange termijn zal beïnvloeden.