5 Voor- en 4 Nadelen van Apple Aandelen Kopen + Koers

Beleggen blijft een groot risico: je kunt zomaar een (hoop) geld verliezen. Maar wie niet waagt, die niet wint. In plaats van armer te worden, zou jij door beleggen ook flink veel winst kunnen maken – mits je genoeg kennis bezit. Je moet weten waar je precies aan begint, en hoe jij jouw verworven kennis kunt aanwenden om succesvol te beleggen – en jezelf onnodige hartkloppingen te besparen.

Om te beginnen, moet je het aandeel selecteren waarin jij graag in wilt investeren en handelen. Maar voordat je die keuze maakt, wil je eerst weten wat beleggen in een bepaald aandeel precies inhoudt. In dit artikel kun je lezen wat het kopen van Apple aandelen voor jou betekent. Wat zijn de voor- en nadelen, waar kun je ze kopen, wat is de koers, hoe kun je het beste aan de slag gaan, etc.

Apple Inc. – meer dan de iPhone

Als ontwikkelaar van een van de meest populaire mobiele telefoons, beter bekend als de iPhone, heeft Apple Inc. een prominente plaats in onze hedendaagse geschiedenis opgeëist. Ieder die ooit toegang heeft gehad tot het internet, moet van het Amerikaanse multinationale technologiebedrijf gehoord hebben. Naast de iPhone heeft het o.a. de iPad, iPod, Mac PC en Apple Watch ontwikkeld.

Met een strak plan van aanpak en een duidelijk doel voor ogen, introduceerden oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak eind jaren ’70 Apple aan de wereld.

Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenbedrijf met bijna 500 winkels wereldwijd.

Apple Inc. is een naamloze vennootschap. Dat betekent dat het een organisatie is waarbij twee of meer partijen aandelen (certificaten van eigendom) bezitten van het bedrijf. De aandeelhouders hebben een onbeperkte aansprakelijkheid – ze zijn ‘naamloos’. Iedere aandeelhouder is in staat de aandelen te verhandelen met anderen, zonder dat dit effect heeft op het voortbestaan van het bedrijf.

Apple aandelen

Ook jij kunt een aandeel kopen van Apple Inc. en op die manier meegenieten van het succes van het bedrijf. De naam van een Apple Inc. aandeel is AAPL. Je investeert dus in AAPL en zodra het bedrijf winst maakt, heb jij aanspraak op jouw aandeel van die winst. Door jouw aandeel in het bedrijf, heb jij eveneens medezeggenschap in de beslissingen die het bedrijf maakt.

Als je The Wolf of Wall Street gezien hebt, kun je je misschien nog herinneren hoe aandelen vroeger werd verkocht – via de telefoon. Inmiddels zijn we echter al een heel aantal jaren van technologische ontwikkelingen verder. Je kunt nu gewoon via je pc of je smartphone AAPL kopen. Dit doe je gemakkelijk via een online handelsplatform of online broker. Hierover later meer.

De voordelen van Apple aandelen kopen

Is je interesse gewekt? Dan zal je blij zijn om te horen dat het investeren in AAPL een aantal voordelen oplevert.

Voordeel #1: Een sterk ecosysteem

Apple heeft het slim aangepakt. Alle producten van Apple kunnen gemakkelijk informatie overdragen naar elkaar. De berichten die je ontvangt in het chatprogramma van Apple, kun je bijvoorbeeld op elk Apple-apparaat belezen. Ook werken de accessoires van Apple beter (of enkel) op Apple-apparaten.

Hierdoor blijven Applegebruikers afhankelijk van Appleproducten.

Voor jou als aandeelhouder is dit goed nieuws: het betekent dat het bedrijf winst zal blijven maken. Mensen blijven de producten van Apple kopen als ze eenmaal Appleproducten in hun bezit hebben en gewend zijn. Middels jouw AAPL heb jij recht op een deel van die winst.

Voordeel #2: Stabiel en houdbaar dividend

Dividend slaat op het deel van de verdiensten van een bedrijf dat het verdeelt onder de aandeelhouders. Het bedrijf stelt doorgaans een bepaald dividendniveau vast dat het uitbetaalt. Dividend dient eveneens als een drijfveer voor investeerders om hun geld in het bedrijf te steken.

Apple keert ieder kwartaal dividend uit. De afgelopen jaren heeft Apple het klaargespeeld om een stabiel dividend uit te keren. Sterker nog, het dividend neemt jaarlijks toe en Apple draait genoeg winst om het stijgende dividend in stand te houden. Oftewel, aandeelhouders krijgen steeds in toenemende mate een bedrag uitgekeerd.

Voordeel #3: Share buybacks

Share buybacks houdt in: het terugkopen (buy back) van openstaande aandelen van een bedrijf om het aantal aandelen op de markt te verminderen. Bedrijven kopen ook aandelen terug om de waarde van de nog beschikbare aandelen te vergroten, of om mogelijke dreigingen van aandeelhouders die graag meer macht over het bedrijf willen hebben, te elimineren.

Apple heeft nog geen drie jaar geleden de reserves voor haar share buybacks verhoogd tot meer dan 1,5 miljard euro verhoogd.

Gezien het feit dat Apple continue, aanzienlijke inkomsten binnensleept, is het niet gek dat het bedrijf de waarde voor haar aandeelhouders (jij?) wil verhogen door de verdiensten per aandeel een boost te geven. Daarnaast levert het een buffer tegen volatiliteit.

Voordeel #4: Meer kans op succes als Applefan

Als jij voor je beslissing om te gaan investeren in AAPL al een echte fan bent van Apple – je MacBook staat prominent op je bureau en je iPhone is stevig in je hand geklemd – heb je waarschijnlijk meer kans op winst. Juist doordat jij al geïnteresseerd bent in het bedrijf en al zijn ontwikkelingen, zorg jij dat je van alle laatste Apple-nieuwtjes op de hoogte bent.

Dat betekent dus ook dat jij zo af en toe een blik werpt op de koers – hoe hoog of laag is deze vandaag? Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat jij (of wie dan ook) kunt voorspellen wat er in de toekomst met het bedrijf gaat gebeuren. Toch kun jij aan de hand van jouw kennis van eerdere gebeurtenissen wel betere inschattingen maken.

Voordeel #5: Apple zwemt in het geld

Zelfs als het bedrijf af en toe een mindere periode doormaakt, hoef jij je als investeerder in principe geen zorgen te maken – het bedrijf bezit meer dan genoeg geld.

Dit betekent dat het voortbestaan van het bedrijf ver buiten de gevarenzone is.

Met andere woorden, kies jij ervoor om te investeren in Apple zal winstgevendheid of kapitaal geen reden zijn tot zorgen. Mocht het op een gegeven moment toch heel slecht gaan met Apple, wat onwaarschijnlijk is, dan kun je daar snel genoeg op inspelen.

De nadelen van Apple aandelen kopen

Hoezeer jij inmiddels misschien gecharmeerd bent van het idee te investeren in AAPL, houd in je achterhoofd dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zitten. Te weten:

Nadeel #1: Geen zekerheid door volatiliteit

Wat je absoluut in je oren moet knopen als je overweegt om aandelen van Apple te kopen, is dat de AAPL erg volatiel is. Dat wil zeggen dat AAPL weinig stabiel is, de waarde schommelt enorm.

Dit komt doordat er geen connectie is tussen de actuele economische waarde van Apple en de aandeelprijs.

Door het feit dat AAPL zo volatiel is, loop je veel risico wanneer je in AAPL investeert in de hoop snel veel geld te verdienen. Heb jij weinig ruimte in je budget voor speling, kan dit een reden zijn om toch niet te investeren in AAPL.

Nadeel #2: Prijs AAPL kan vies tegenvallen

Daarnaast zijn Apple aandelen vaak niet erg goedkoop. De prijzen schommelen van tijd tot tijd, de ene keer zijn de aandelen beter betaalbaar dan andere keren. Een grotere investering betekent echter ook dat er meer op het spel staat; mocht het bedrijf tevergeefs verlies draaien, ben ook jij een groter (investerings)bedrag armer. Investeer dus pas in AAPL als je het geld echt kunt missen.

Nadeel #3: Ongegronde claims door ‘experts’

Omdat Apple zo’n populair bedrijf is, bestaan er ook vele rapporten over die verscheidene claims maken. Alle beweren ze te weten wat Apple’s volgende stap is of welke kant de prijs van een Apple aandeel op zal gaan. Maar dergelijke rapporten moet je vaak juist met een korreltje zout nemen.

Hoe professioneel (lees: goed betaald) zij ook lijken te zijn, niemand kan de toekomt voorspellen. Vaak worden dergelijke rapporten juist de wereld in gestuurd in de hoop jou aan te zetten tot investeren.

Een bijkomend nadeel van de rapporten van zulke zogenaamde experts is dat deze veranderingen (fluctuaties) teweeg kunnen brengen aan de waarde van AAPL. Het zou niet de eerste keer zijn dat Apple’s aandelen ineens sterk stijgen of dalen als gevolg van geruchten of speculaties die eigenlijk ongegrond zijn.

Nadeel #4: Gebrek aan innovatie

Hoewel Apple Incl. een voorname positie inneemt in de technologische markt, heeft het de laatste paar jaar eigenlijk relatief weinig nieuwe producten op de markt gebracht. Producten die wel geïntroduceerd werden, werden met weinig enthousiasme ontvangen. Jij moet je dus afvragen of het wel verstandig is om te investeren in een bedrijf dat zijn beste tijd gehad lijkt te hebben.

De koers van Apple aandelen

Wat bovenal belangrijk is als je wilt investeren in Apple aandelen, is dat je de koers in de gaten houdt. Als je ervoor kiest om AAPL via een online handelsplatformaandelen te kopen, levert deze jou een grafiek van de live koers van AAPL. Uit deze grafiek kun je aflezen hoe de koers verloopt. Daarnaast kan je – met genoeg verstand van zaken – voorspellingen maken over de richtingen van de koers.

Op de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld van zo’n grafiek. Het geeft weer hoe de koers van AAPL er op 8 maart 2018 uitzag. Het geeft de huidige waarde van Apple aandelen weer, evenals de stijgingen en dalingen die de koers heeft doorgemaakt.

Deze afbeelding geeft heel duidelijk de schommelingen weer van de AAPL-koers, als gevolg van stappen die Apple onderneemt, en nog specifieker de reactie van mensen op deze stappen.

Omdat AAPL erg volatiel is, is het belangrijk dat je de koers continu in de gaten houdt. Zo kun je weloverwogen beslissingen maken waar het beleggen in Apple aandelen betreft.

Advies van professionele brokers over investeren in Apple aandelen

Ben jij iemand die graag wil gaan beleggen in de wens snel veel geld te verdienen? Dan klinkt het advies van professionele brokers vrijwel unaniem als volgt: niet doen – tenzij je een uitpuilende bankrekening hebt als een flinke buffer tegen verliezen.

De enige die zulke (grote) winst draaien op korte termijn zijn de grote fondsen die miljoenen investeren in aandelen om ze een aantal maanden later weer te verkopen.

Op de lange termijn kan het echter wel mogelijk zijn voor ‘normale’ investeerders om geld te verdienen door te handelen in Apple aandelen.

Waar het op neerkomt, is dat je jezelf voorafgaand aan het doen van een investering in AAPL de volgende vragen stelt: Kan jij het je veroorloven? En: Vind je het het risico waard? Het advies luidt dat je enkel moet investeren in AAPL als jij je het je kan veroorloven om wat geld te investeren.

Hoe je het beste kunt beginnen met beleggen in Apple aandelen

Als jij uiteindelijk de beslissing maakt om inderdaad te gaan investeren in Apple aandelen, is het raadzaam om deze via het internet te kopen. Niet alleen is het erg eenvoudig, het is vaak ook de goedkoopste optie.

Als je graag online wilt handelen in AAPL, moet je op zoek gaan naar een online broker. Dit kun je zien als een soort tussenpersoon of -partij. Je kunt je hiervoor vrij eenvoudig en snel een account aanmaken.

Je vult wat persoonlijke informatie in en maakt daarna geld over naar je account.

Let op! Je kunt geen aandelen kopen zonder dat je geld op je account hebt staan.

Zodra je het geld hebt overgemaakt, kan je – dankzij een app vrijwel overal ter wereld – beginnen met AAPL kopen. De kans is groot dat jouw broker een commissie vraagt. Deze betaal jij wanneer je jouw aandelen koopt én wanneer je jouw aandelen verkoopt. Is je aankoop rond, krijg je een bevestiging en kun je jouw AAPL in je account zien staan.

De aandelen schommelen continu, en jouw account dus ook.

Belangrijke zaken om rekening mee te houden als je online gaat handelen in aandelen

  • Bij online aandelen verhandelen volgt de broker slechts jouw instructies op over wat jij wilt kopen en verkopen. Hij geeft je geen adviezen.
  • Wanneer je online aandelen verhandelt, zullen jouw aandelen hoogstwaarschijnlijk op een rekening bewaard worden door jouw stock broker (effectenhandelaar). Hoewel jij dus wel de echte eigenaar bent van de rekening, zal jouw naam misschien niet in het register van het bedrijf verschijnen. Als gevolg hiervan zal jij mogelijk niet het financiële rapport van het bedrijf ontvangen en niet in staat zijn om je stem in te brengen. Dividend wordt wel uitgekeerd op jouw rekening.
  • De prijzen van aandelen worden altijd verkocht tegen de meest actuele Zo weet je precies welke prijs je betaalt voor je AAPL. Echter, er bestaat ook een kans dat aandelen op bepaalde momenten op de dag aangekocht worden. Hierdoor betaal jij misschien een andere prijs dan jij in gedachten had.
  • Als jij niet de certificaten van eigendom van de AAPL in bezit hebt, zal jij de aandelen moeten verkopen via je broker. Deze kan hier een bedrag voor in rekening brengen.
  • Investeren in AAPL via een stock broker is een goede optie als jij zelf minder thuis bent op het gebied van beleggen. Maar let op: je moet hem/haar dan wel commissie betalen.

Conclusie: wel of niet investeren in AAPL

Beleggen is nooit vrij van risico’s. Je kunt van het een op het andere moment (veel) geld verliezen. Dit is ook zeker zo in het geval van beleggen in AAPL. De aandelen zijn erg volatiel, ze fluctueren dus continu flink in waarde.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *