9 Voor- en 3 Nadelen van Beleggen in BAM Aandelen+ de Koers

BAM is misschien wel het bekendste bouwbedrijf van Nederland. Overal waar je komt zie je wel constructielocaties waar je de naam dit bedrijf bij ziet staan. Dat BAM zo’n bekend bouwconcern is, betekent dat dan ook dat het interessant is om te beleggen in BAM aandelen?

In dit artikel wordt uitgelegd wat BAM precies doet en hoe je in BAM kunt beleggen. Er wordt precies uitgelegd hoe je hieraan moet beginnen. Daarna zullen de voor- en nadelen van het beleggen in BAM besproken worden. Als laatste wordt uitgelegd hoe je het verstandigst en veiligst kunt investeren in BAM zonder dat je opeens al je geld kwijt bent.

Wat is BAM voor bedrijf?

Koninklijke BAM Groep nv is een bouwconcern met tien werkmaatschappijen in vijf Europese thuismarkten en in specifieke markten wereldwijd. De werkmaatschappijen van BAM zijn actief in de business lines Bouw en BAM en Infra, alsmede in Publiek-private samenwerking. BAM initieert, ontwikkelt, bouwt en onderhoudt projecten op het gebied van wonen, werken, transport en recreatie.

Tot 1992 stond de naam voor Bataafsche Aanneming Maatschappij. Daarna heet het bedrijf de Koninklijke BAM groep en is het uitgegroeid tot een van de grootste bouwbedrijven van Nederland en Europa.

Dat BAM zo ontzettend groot is blijkt wel uit haar cijfers: in 2016 had het bedrijf maar liefst 60 miljoen winst.

Daarnaast heeft het bedrijf laatst weer een grote klus gekregen van de overheid: het versterken van de Afsluitdijk.

BAM is momenteel actief in ruim dertig landen en is vooral groot in Nederland, Belgie, Engeland, Duitsland en Ierland. In deze landen is het grotendeels actief in de bouwsector, infrastructuur en werkt het vaak samen met bedrijven en overheden. De meeste processen van al deze klussen worden gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor in Bunnik.

Het bedrijf streeft ernaar zich te blijven verbeteren op het gebied van gezondheid en veiligheid en om een ‘net positive impact’ te behalen voor het milieu, om zo opdrachtgevers meer waarde te kunnen bieden. Door samenwerking met ketenpartners en door het realiseren van de voordelen van circulaire ondernemingsmodellen, zal BAM een ‘net positive impact’ bereiken met betrekking tot klimaat, materialen en lokale gemeenschappen.

Ondanks dat investeren altijd risico’s met zich meebrengt, proberen we jou met dit artikel goed en veilig op weg te helpen naar jouw eventuele investering in BAM!

BAM’s missie & visie

Het is de missie van BAM om een duurzame omgeving te bouwen die het leven van mensen verbetert. Dit doet het bedrijf door de juiste medewerkers toegang te bieden tot de meest baanbrekende kennis, middelen en digitale technologieën. En door oplossingen te bieden voor de totale bouwketen, voor de opdrachtgevers en maximale waarde te creëren voor aandeelhouders.

De strategie van BAM luidt: ‘Building the present, creating the future’, en deze strategie is erop gericht dat BAM 2020 te boek zal staan als een van Europa’s belangrijkste duurzame en innovatieve bouwbedrijven. BAM werkt naar een gezonde winst en sterke balans, actief in de totale bouwketen van de Europese thuismarkten en in specifieke groeiende economieën wereldwijd.

De visie en unieke cultuur van BAM worden ondersteund door vier waarden die leidend zijn voor de medewerkers van de Groep. Deze waarden zijn: voorspelbare prestaties, schaalbaar leren, proactief verantwoordelijkheid nemen en open samenwerking.

Wat doet BAM precies?

BAM werkt aan hele kleine projecten tot aan inmens grote projecten. Het bedrijf zorgt ervoor dat alles van A tot Z helemaal geregeld is en dat de werkzaamheden zo efficiënt en duurzaam mogelijk verlopen. Ze restaureren panden, ze helpen aan de bouw van nieuwe snelwegen of ze bouwen een compleet nieuw hotel op. Op de website van BAM kunt je gemakkelijk kijken of zij werken bij een project bij jou in de buurt!

BAM Nederland

In Nederland heeft BAM twee grote business units: BAM Bouw en vastgoed & BAM Infra. BAM Bouw en vastgoed houdt zich bezig met het realiseren van ontzettend grote bouwprojecten. Daarnaast werkt BAM Infra houdt zich bezig met alle projecten die betrekking hebben tot de realisatie van het aanleggen van infrastructuur. BAM Infra Nederland kent een platte organisatiestructuur met vier businessunits:

  • BAM Infra Multidisciplinaire Contracten is verantwoordelijk voor projecten boven de dertig miljoen euro.
  • Via BAM Infra Regionaal worden de lokale markten bediend.
  • BAM Infra Connect – met onder meer BAM Infra Telecom, BAM Infra Energie & Water en BAM Infra Rail – werkt vooral voor netbeheerders en voor providers en kabelbedrijven.
  • BAM Infraconsult, een van de grootste ingenieursbureaus van Nederland, bundelt alle kennis en is internationaal actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Gouda en de werkmaatschappij beschikt over een uitgebreid netwerk van vestigingen.

Wat is de koers van BAM?

Voordat je gaat investeren in BAM is het belangrijk dat je koers analyseert. Wanneer gaat de prijs omhoog? Bij welke activiteiten uit de industrie zakt de prijs weer? De koers van BAM is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, maar heeft in het verleden flink wat pieken en dalen gekend.

Wanneer je kijkt naar de koers van BAM is het belangrijk dat je begrijpt wanneer de koers van het bedrijf kan gaan stijgen. Is er meer werkgelegenheid in de bouw dan is een logisch gevolg dat BAM meer waard wordt. Tijdens de economische crisis hebben minder mensen en bedrijven het geld om grote bouwprojecten te realiseren en toendertijd is ook de prijs van een aandeel in BAM flink gedaald.

Momenteel koop je aandeel in BAM voor zo’n 3 euro 70, maar op haar hoogste punt betaalde je bijna 22 euro voor een aandeel.

De prijs van zo’n aandeel kan dus erg fluctueren en dat zie je aan de volgende grafiek.

Als je dus ergens in investeert is het wel altijd altijd handig om de koers in de gaten te houden. Zo zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je altijd up-to-date bent.

Wat zijn de voordelen om te investeren in BAM?

Elk jaar verandert de bouwmarkt weer en het is zaak daarin juist in te handelen. Door veel externe factoren kan de markt beïnvloed worden en hierdoor verandert de prijs van het BAM aandeel. Wanneer je het op de juiste manier aanpakt, kun je flink veel voordeel halen uit je investering.  Hieronder volgen 9 voordelen waarom investeren in BAM een goede zet is.

1) De bouwsector blijft groeien

Er werken nu zo’n 527.000 mensen in de bouw. Dat zijn er 8000 meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Het CBS spreekt van de grootste stijging in jaren. Door deze stijging is de bouwsector al bijna een jaar aan het stijgen en het lijkt erop dat er voorlopig geen rem zit op de stijging in de bouwsector

Bijna 1 op de vijf bouwbedrijven kampt met een tekort aan personeel en dit zorgt ervoor dat een groot bedrijf als BAM goed mee kan liften op de groei in de sector.

2) Kabinet heeft grote plannen met investeringen in BAM

BAM verwacht de komende jaren veel profijt te hebben van het beleid van het nieuwe kabinet. De beloofde investeringen in infrastructuur en plannen om de woningbouw te stimuleren kunnen naar verwachting veel werk opleveren.

Daarnaast heeft het kabinet plannen om te investeren in een hyperloop: een trein die door een vacuümbuis beweegt. Omdat in deze buis geen sprake is van weerstand, kan hij zeer hoge snelheden van maximaal 1.200 kilometer per uur bereiken. Ook hier mag BAM zijn bijdrage aan leveren en door dit ambitieuze project lijkt het aandeel van BAM flink te gaan stijgen.

3) Huizensector groeit

Nederland is nu echt uit de financiële crisis en dit leidt onder andere in een enorme groeit in de huizensector. BAM is een grote aannemer van de overheid. Doordat Nederland flink wat huizen laat bijbouwen in de toekomst, is de kans groot dat BAM aan het werk wordt gezet om aan deze projecten te werken.

4) Meer geld voor infrastructuur

Het kabinet is van plan om in 2018 € 2,6 miljard  te investeren in het hoofdwegennet. Dat staat in de Begroting voor 2018. Grote wegprojecten waaraan in 2018 gewerkt wordt zijn:

  • De Rijnlandroute
  • De Rotterdamsebaan
  • De projecten Zuidasdok
  • De A10-knooppunten de Nieuwe Meer en Amstel
  • A1 Apeldoorn – Azelo
  • De A15 Papendrecht – Sliedrecht

Aan al deze projecten is BAM verbonden en het lijkt het erop dat de samenwerking tussen de overheid en BAM in de toekomst alleen maar zal toenemen.

5) Reputatie groeit door binnenhalen grote projecten Airport London en Afsluitdijk

BAM haalt elk jaar grote projecten binnen en laatst kwamen daar de projecten voor het versterken van de Afsluitdijk bij en het plaatsen van een betonnen dek in London bij. Het betreft de uitbreiding van het betonnen dek ten behoeve van een nieuwe taxibaan van de luchthaven.

De werkzaamheden zullen aankomend voorjaar beginnen en moeten begin 2020 zijn afgerond.

Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 85 miljoen pond (95 miljoen euro). Met deze grote projecten zal het aanzien van BAM nationaal en internationaal alleen maar blijven groeien en dit zal het aandeel ten goede komen.

6) BAM is een gerenommeerd bedrijf

BAM is een van de oudste bouwbedrijven van Nederland, opgericht in 1869, en door de loop der jaren heeft BAM ontzettend veel kennis opgedaan. Niet voor niets komt BAM elke neerslag weer te boven en lukt het telkens weer om grote projecten van de Overheid en Rijkswaterstaat binnen te slepen.

Nu is BAM uitgegroeid toen een leidinggevende speler op de Nederlandse bouwmarkt.

Bij het doen van een investering is het belangrijk dat je weet waar je aan toe bent en dat je kan analyseren of hetgeen waarin je investeert een goede reputatie heeft en of het nog steeds grote projecten binnen haalt en veel positief in het nieuws is. Dit is nog steeds het geval bij BAM.

Het is niet heel logisch om te denken dat je meteen heel veel geld gaat verdienen met een investering in BAM, maar feit is wel dat BAM niet opeens weg is uit de bouwsector en dat het een stabiele speler is in deze sector. Investeer je in BAM dan zul je dat moeten zien als een lange termijn investering.

Net als het bedrijf dat al heel lang bestaat, zal jouw investering ook lang het bedrijf blijven zitten. Vertrouw op jarenlange kennis en vakmanschap wanneer je investeert in BAM.

7) Lage prijs van een aandeel in BAM

Het aandeel in BAM is zeker niet duur en daarom kan het eigenlijk geen kwaad om in dit bedrijf wat aandelen te kopen. Het kan niet alleen zorgen voor winst, maar daarnaast kan je redelijk risicoloos handelen in dit aandeel en kun je zo meer leren over de wereld van investeren en beleggen.

8) BAM grote plannen om grenzen te verleggen buiten Nederland

Ondanks dat BAM al in veel landen buiten Nederland zit is het van plan om steeds meer kansen te pakken buiten Europa. De marges voor fouten zijn hier simpelweg groter en er liggen meer kansen voor bedrijven zoals BAM, met veel kennis, kapitaal en mankracht, om deze kansen te grijpen. BAM is niet op zoek naar meer omzet in Nederland en wil ook niet meer bedrijven overnemen in Nederland.

Maar de CEO bevestigde dat het haar pijlen heeft gericht op Europa. Volgens de topman van het grootste bouwbedrijf in Nederland ligt de toekomst van de bouwsector in schaalvergroting. “Als je in staat bent om schaalvoordeel te creëren, dan kun je je echt specialiseren rond bijvoorbeeld stadions en tunnels”, zei Van Wingerden. “We zoeken groei in landen waar de marges goed zijn.”

9) BAM grote plannen met betrekking tot duurzaamheid

Hoe je het went of keert men wil steeds duurzamer leven en duurzaam ondernemen is een hot topic, ook in de bouwsector. BAM staat voor duurzaam ondernemen en duurzaam bouwen. Ondertussen heeft BAM met producenten, partners en leveranciers overleg over de recyclebaarheid van de materialen, zodat een circulaire economie steeds dichterbij komt.

En tijdens het bouwproces staat, dankzij duidelijke maatregelen, duurzaamheid eveneens centraal.

BAM wil een leider zijn in het duurzaam ontwikkelen van bouwprojecten en die aanhouding slaat aan bij opdrachtgevers. Zeker bij de bouw van nieuwe panden wordt er steeds meer gekeken naar duurzame oplossingen en implementaties om zo nieuwe panden op een zo’n duurzame manier te realiseren.

De toenemende populariteit van duurzaamheid in de bouwsector zal BAM alleen maar ten goede doen en met de middelen die BAM heeft kan het zeker profiteren van deze toenemende vraag naar duurzame bouw.

Wat zijn de nadelen van investeren in BAM aandelen?

Ondanks dat investeren in BAM heel interessant is, zijn er wel een paar nadelen, of eigenlijk punten waarover je even goed moet nadenken voordat je in BAM gaat investeren.

1) Winstmarge erg laag

Ondanks dat BAM zo’n ontzettend groot bedrijf is en erg veel winst pakt, zijn haar marges minimaal. Concurrenten als Van Oord en VolkerWessels hebben een veel grotere winstmarge dan BAM. Omdat BAM zoveel projecten aanneemt en er een hoge druk op de projecten ligt, is de kans om fouten te maken minimaal. De bouw ramp bij Eindhoven Airport was niet alleen slecht voor het imago van het bedrijf maar zorgde ook voor een nog lagere winstmarge.

2) Uitputten van grondstoffen

De bouwsector is een onzekere sector en je hebt vaak te maken met ongevallen, fouten, maar ook met het gebruik van grondstoffen. Al deze grondstoffen kun je niet onbeperkt blijven gebruiken. Helaas zijn we grondstoffen aan het uitputten, hierdoor neemt de vraag alleen maar toe maar het aanbod neemt op de lange termijn af.

Dit zorgt voor een prijsstijging van grondstoffen.

Wanneer producten duurder worden, zal ook de service duurder worden en dit kan bedrijven of particulieren ervan weerhouden om een opdracht te laten uitvoeren door een groot bedrijf als BAM. Hierdoor liggen er kansen voor zzp’ers en kleine bedrijven in de bouwsector en dit segment groeit dan ook aanzienlijk.

Wereldwijd verbruikt de bouw 40% van de grondstoffen. In Nederland komt dat voor de infrastructuur, woning- en utiliteitsbouw neer op zo’n 250 miljoen ton ruwe grondstoffen per jaar, zoals steen, beton en hout. Niet alleen het delven zorgt voor milieubelasting, ook de vervaardiging van bouwproducten uit deze grondstoffen speelt hierbij een grote rol.

BAM zal niet alleen met duurzame plannen moeten komen, maar ook met juiste implementaties voor de markt om een andere manier te vinden om uitputting tegen te gaan en zo de waarde van haar aandeel te behouden.

3) Langzame groei

Investeren in de bouwsector is niet de snelst groeiende investering. Dus als u voor een snel genererende investering kiest, moet u misschien niet in de bouwsector investeren. Daarnaast is de bouwsector erg gevoelig voor de financiële staat van een land. Omdat BAM veel samenwerkt met de overheid, is het ook erg afhankelijk van de overheid. Besluit een volgend kabinet dat het niet meer wilt samenwerken met BAM, dan zal het aandeel flink dalen van het bouw bedrijf.

Waar kan ik BAM aandelen kopen?

Als je ergens in investeert is het belangrijk dat je bij een betrouwbaar iemand of website je aandelen/product koopt. Daarom is het allereerst belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je naar iemand je geld overmaakt.

Lees discussiefora en probeer de markt eerst voor een tijdje te analyseren voordat je daadwerkelijk gaat investeren.

Daarnaast kunnen brokers je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en kun je hier betrouwbare informatie vinden.

Conclusie

Investeren in BAM vereist weinig tijd en hoeft zeker niet duur te zijn. Het bedrijf lijkt in de toekomst grote projecten binnen te slepen en gezien de historie van het bedrijf lijkt BAM niet zomaar de markt te verlaten.

Daarnaast hoeft je niet dag en nacht de markt in de gaten te houden en kan een investering in BAM een leuke en leerzame zijn. Je zal op de korte termijn niet heel veel geld verdienen, maar deze investering kun je wel heel je leven bij je houden!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *