2 Voor- en 2 Nadelen voor Beleggen in Whisky: Het Vloeibare Goud

Als je aan beleggen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan dingen als aandelen van grote bedrijven of aan staatsobligaties. Dit zijn abstracte producten waarbij je niet echt iets voor je kan zien. Het grootste deel van de beleggingswereld draait niet om tastbare dingen, maar om de handel in rechten. Dit maakt dat het voor veel mensen op het eerste gezicht een erg ingewikkelde wereld lijkt.

Dit is jammer, want beleggen hoeft helemaal niet zo heel ingewikkeld te zijn. Je kan namelijk ook in meer tastbare dingen beleggen, en één van de manieren om dat te doen is door te investeren in whisky. Na het lezen van dit artikel weet jij ook of beleggen in whisky iets voor jou is!

Hoe werkt beleggen in whisky?

Waarschijnlijk weet je al wel ongeveer hoe beleggen in het algemeen werkt, maar voor de zekerheid zal ik het toch nog even uitleggen. In de basis gaat het erom dat je iets koopt, wat je vervolgens weer verkoopt met winst. Meestal gaat het bij beleggen om aandelen, en wordt de waarde van een aandeel de koers genoemd.

Je kan echter ook in meer tastbare dingen beleggen. De enige voorwaarde om in iets te kunnen beleggen, is dat je verwacht dat het toeneemt in waarde. Bepaalde alcoholische dranken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze komen vaak pas na tientallen jaren ideaal op smaak, en worden dus met ieder jaar meer waard.

Whisky is hier een goed voorbeeld van, maar veel wijnen bijvoorbeeld ook.

Sommige whiskey’s zijn duizenden euro’s per fles waard.

Bij beleggen in whisky koop je daadwerkelijk fysieke hoeveelheden whisky, om deze later weer te verkopen. Je kan dit op grote of kleine schaal doen. Je kan bijvoorbeeld enkele flessen whisky kopen die veel in waarde toenemen, maar je kan ook meteen een paar vaten kopen. Je moet dan wel een plek hebben om die whisky op te slaan.

Beleggen in whisky is dus in de basis helemaal niet zo moeilijk. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de gemiddelde Nederlander prima in staat is om dit te doen. Je weet echter nog niet of whisky ook een goede investering is, en daar zal ik de rest van dit artikel dan ook aan besteden.

Wat zijn de voordelen van beleggen in whisky? 2 voordelen

Net als bij elk product waarin je kan beleggen, zitten er zowel voordelen als nadelen aan beleggen in whisky. Deze moet je natuurlijk kennen, anders kun je niet beslissen of beleggen in whisky iets voor jou is. Ik zal beginnen door de volgende voordelen kort uit te lichten:

  • Whisky neemt bijna altijd toe in waarde
  • Whisky is steeds populairder

Voordeel 1: Whisky neemt bijna altijd toe in waarde

Als het gaan om beleggen in aandelen, dan zit daar een aardig risico aan vast. De koers van aandelen wisselt flink, en daardoor kan je sterke verliezen lijden als de koers niet meer omhoog gaat. Dit is één van de belangrijkste redenen dat de meeste mensen niet aan beleggen beginnen. Gelukkig zul je dit probleem niet hebben als je belegt in whisky.

Whisky is namelijk bijna altijd winstgevend. Als een whisky bedoeld is om lang te rijpen, dan zal deze vanzelfsprekend alleen maar toenemen in waarde over de tijd. De vraag naar whisky speelt natuurlijk wel een rol in de waarde ervan, maar veel minder dan bij andere producten het geval is. Dit is waarom het heel moeilijk is om verlies te maken op een investering in whisky.

Niemand zal meer betalen voor 10 jaar oude whisky dan voor 20 jaar oude whisky.

Over het algemeen zul je eigenlijk alleen verlies maken op een investering in whisky als je investering beschadigd raakt. Als je whiskyvaten niet luchtdicht genoeg zijn, of als je één van je flessen laat vallen, dan zullen ze flink in waarde afnemen. Gelukkig heb je zelf invloed over hoe je je whisky bewaart, dus dit kun je zelf grotendeels voorkomen. Hoewel het in theorie dus wel mogelijk is om een verlies te maken op je investering in whisky, is er in de praktijk slechts een kleine kans dat dit gebeurt. Dit maakt whisky één van de veiligste investeringen die je kan doen. Het is veel veiliger dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties, die zomaar in waarde kunnen dalen. Dit is natuurlijk een groot voordeel.

Voordeel 2: Whisky is steeds populairder

Whisky is altijd al een veilige investering geweest, maar op dit moment geldt dit nog meer dan in het verleden al het geval was. Whisky neemt eigenlijk altijd in waarde toe, maar hoe sterk het toeneemt, dat hangt natuurlijk erg af van de vraag ernaar. Als meer mensen behoefte hebben aan gerijpte whisky, dan zul je er vanzelfsprekend meer geld voor kunnen krijgen.

Op dit moment heeft whisky wereldwijd een vrij consequent stijgende prijs. Volgens de Rare Whisky Apex 1000, de grootste index voor de prijzen van Schotse whisky’s, is de prijs van whisky in 2017 alleen al met 27,51% gestegen. Daarom is het een uitermate geschikt moment om voor het eerst in whisky te investeren.

Steeds meer rijken hebben behoefte aan dure drank, en jij hebt hun geld waarschijnlijk harder nodig dan zij.

Deze stijging is voornamelijk te verklaren door de grote economische groei in opkomende economieën. Mensen die recentelijk rijk zijn geworden, willen dit maar wat graag aan de wereld laten zien. Het kopen van dure whisky is de perfecte manier om je rijkdom te tonen. Hierdoor neemt de vraag naar duurdere whisky enorm toe.

Wat zijn de nadelen van beleggen in whisky? 2 nadelen

Tot nu toe ben ik voornamelijk heel positief gewest over beleggen in whisky. Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan, net als aan elke vorm van beleggen. Die moet je natuurlijk ook kennen om een weloverwogen beslissing te kunnen maken. Daarom zal ik nu de volgende nadelen van beleggen in whisky benoemen:

  • Je moet een hoop geduld hebben
  • Whisky kan beschadigd raken

Nadeel 1: Je moet een hoop geduld hebben

Eerder zei ik al dat whisky een erg veilige investering is. Omdat mensen nu eenmaal meer voor oude dan voor jonge whisky over hebben, zal je op de lange termijn winst maken met whisky. Hier zit echter ook een nadeel aan; als je veel winst wil maken met investeren in whisky, dan zul je een hele hoop geduld moeten hebben.

Sommige aandelen kunnen van de ene op de andere dag verdubbelen in waarde, maar dat zal met whisky natuurlijk niet gebeuren. Whisky wordt geleidelijk aan ieder jaar meer waard, en er is niet iets dat je kan doen om dit proces te versnellen. Een whisky van 11 jaar is nou eenmaal niet veel meer waard dan een whisky van 12 jaar.

Je kan met handelen in whisky flink wat geld verdienen, maar verwacht niet morgen rijk te zijn.

Sommige whisky’s zijn bedoeld om tientallen jaren te bewaren. Als je maximale winst wilt maken, zul jij dit dus ook moeten doen. Natuurlijk kun je de whisky ook eerder met winst verkopen, maar je winst zal dan niet maximaal zijn. Bovendien zul je ook dan wel een aantal jaren moeten wachten voor je substantiële winst maakt.

Nadeel 2: Whisky kan beschadigd raken

Zoals ik eerder al even benoemde, is het grootste risico voor je winst dat je whisky beschadigd raakt. Je investeert in een fysiek product, en dat maakt je investering een stuk waardevaster. Er zit echter ook een nadeel aan: fysieke producten kunnen kapot gaan. Als dat gebeurt, dan zal de waarde van je belegging in rook opgaan.

Een probleem dat specifiek voor whisky geldt, is verdamping. Als whisky niet goed wordt bewaart, dan kan deze vrij letterlijk verdampen, waardoor je kostbare drank voor goed kwijtraakt. Zeker wanneer je zelf je whisky beheert, ben je je investering gewoon kwijt. Laat je je vaten of flessen ergens anders opslaan, dan kun je misschien nog iets van je verlies terugkrijgen.

Aandelen zijn riskanter dan whisky, maar ze verdwijnen meestal niet ineens.

Zoals eerder al gezegd, is whisky alsnog een relatief veilige investering, ook als je dit risico meeweegt. De kans dat je je geld kwijtraakt bij beleggen in whisky is een heel stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld aandelen. Het is natuurlijk wel goed om je te bedenken dat verlies niet onmogelijk is.

Waar moet je op letten bij beleggen in whisky? 3 tips

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in whisky, kun je gaan bepalen of dit misschien iets voor jou is. Als je besluit om in deze drank te gaan beleggen, lees dan nog even de rest van dit artikel. Daarin zal ik je namelijk nog wat tips geven bij het beleggen in whisky:

  • Investeer in de juiste whisky
  • Spreid je beleggingen
  • Beleg eventueel in whiskybedrijven

Tip 1: Investeer in de juiste whisky

Als je in whisky gaat beleggen, dan is het wel goed om te weten dat niet alle soorten whisky even veel waard zijn. Sommige whiskysoorten zijn meer waard dan andere, en dit zijn de soorten waar je het best in kan investeren. Momenteel gaat het dan om single malt whisky. De prijs van deze whisky is aan het stijgen, en de komende jaren wordt er nog meer stijging verwacht.

Als je winst wilt maken, dan moet je natuurlijk iets kopen wat mensen willen hebben.

Het gaat dan specifiek om Schotse whisky, ook wel Scotch genoemd. Historisch gezien is het lange termijn rendement van Scotch single malt zo’n 6,6 procent per jaar. Dit is gemeten tussen 1936 en 2008. Hoewel dat natuurlijk geen garanties geeft voor de toekomst, denken experts wel dat dit rendement nog verder gaat stijgen.

Als je niet in single malt wilt beleggen, omdat je het bijvoorbeeld een wat dure investering vindt, dan raad ik je alsnog aan om in Schotse whisky te beleggen. Er zijn meerdere landen waar goede whisky wordt gemaakt, maar met Scotch heb je gemiddeld de beste kans op winst. Ierse whisky is een goede tweede als je een beetje wilt diversifiëren.

Tip 2: Spreid je beleggingen

Zoals ik eerder al zei, kunnen er ook bij het beleggen in whisky dingen misgaan. Als je al je geld in whisky investeert, dan zal je al je investeringen kwijt zijn wanneer er iets met je whisky gebeurt. Het is daarom het beste om je beleggingen te spreiden om dit te voorkomen.

Je stopt toch ook niet al je spaargeld in één spaarvarken?

Investeer je geld niet alleen in whisky, maar beleg bijvoorbeeld ook een beetje in aandelen of obligaties. In dat geval kun je een verlies als gevolg van schade aan je whisky misschien een beetje opvangen, en is winst niet afhankelijk van één enkele investering. Whisky is een vrij veilige investering, maar als je het nog net even wat veiliger kan maken, waarom zou je dat dan niet doen?

Tip 3: Beleg eventueel in whiskybedrijven

Als je niet in fysieke flessen of vaten wilt beleggen, dan kun je ook van de toenemende populariteit van whisky profiteren door te beleggen in aandelen van whiskybedrijven. Dit brengt natuurlijk meer risico’s met zich mee, omdat de koers van aandelen flink kan fluctueren. Aan de andere kant scheelt het gedoe, omdat je geen whisky hoeft op te (laten) slaan.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *