Bitvavo Review: Is deze Exchange Betrouwbaar of Niet?

Het kopen van cryptocurrency kan best gemakkelijk zijn, als je het juiste platform kent. Met de hulp van brokers, zoals bijvoorbeeld Bitvavo, kan het misschien wel gemakkelijk zijn voor jou. Bitvavo is opgericht in oktober 2017 en gelanceerd in 2018 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste Europese brokers.

Bitvavo richt zich niet enkel en alleen op ervaren handelaren, maar ook als je een beginner bent kun je door de gebruiksvriendelijke website en het koop- en verkoopsysteem gemakkelijk aan het werk met Bitvavo. Een groot voordeel van Bitvavo is overigens dat het één van de goedkoopste platforms is.

Je betaalt dus per ver- en aankoop lage(re) handelskosten dan bij andere brokers. In dit artikel geven wij je een review van Bitvavo en laten we je weten of deze exchange betrouwbaar is of niet.

Wat is Bitvavo?

Uiteraard leggen we je eerst uit wat Bitvavo precies is.

Het Bitvavo-platform werd in 2018 gelanceerd met het doel om de gap tussen de digitale en traditionele valuta te kunnen overbruggen.

Bitvavo wilde hierin dus het verschil gaan maken.

Het team van Bitvavo is, naar eigen zeggen, erg op ontwikkeling gericht en zeer ambitieus. Het team van Bitvavo is gevestigd in Amsterdam en werkt continu aan het vergroten en herzien van het platform van Bitvavo. Bitvavo is dus een Nederlandse exchange.

Bitvavo maakt digitale valuta voor iedereen toegankelijk door transparante kosten, een breed aanbod van digitale valuta en een gebruiksvriendelijk platform aan te bieden. Het Bitvavo-team wil het liefst een cruciale rol spelen in de opkomst van digitale valuta door het platform beschikbaar te maken voor miljoenen mensen binnen Europa.

Door het gebruiksgemak van het brokerplatform en de, al eerder benoemde, zeer lage kosten van de cryptocurrency exchange, beweert Bitvavo haar gebruikers the best of both worlds te kunnen bieden.

Door een gebruiksvriendelijk platform en bescheiden kosten met elkaar te combineren, zou Bitvavo graag de marktleider binnen Europa willen worden.

Bitvavo heeft alleen maar de meest bekende en populaire munten op hun exchange staan. Hierbij kun je dus denken Cardano (ADA), Bitcoin (BTC), Pundi X (NPXS) en Decentraland (MANA). Op dit moment zijn er maar liefst een tachtigtal munten te koop via Bitvavo.

De Bitvavo exchange

Het Bitvavo-exchangeplatform is beschikbaar sinds maart 2019. Een exchange kun je zien als een handelsplatform waar je verschillende crypto’s kunt inwisselen. Het verschil tussen een broker en een exchange is dat een broker zich voornamelijk richt op beginnende beleggers die een gebruiksvriendelijk platform willen.

Een exchange gebruikt in de meeste gevallen een orderboek en matcht kopers en verkopers. Het Bitvavo-exchangeplatform werkt perfect voor ervaren traders en voor beginners die meer willen leren over een exchange. Het is perfect geïntegreerd met je bankrekening, zodat je snel geld kunt storten en opnemen.

Bitvavo is zeker opvallend met deze exchangefunctie. Dankzij de lancering van het uitwisselingsplatform kan Bitvavo namelijk lage handelskosten hanteren.

Eerste indruk van Bitvavo

Als je de website van Bitvavo bezoekt, kunnen we het er vast over eens zijn dat de Bitvavo-website er gewoonweg zeer professioneel uitziet. De opzet is minimalistisch, maar daardoor is het juist erg makkelijk om te navigeren en alle belangrijke en nuttige informatie te vinden. Je kunt alle relevante informatie bekijken zonder onnodige details en allemaal poespas. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijk ontwerp van de website en biedt gemak voor de gebruikers.

Het doel van Bitvavo is, zoals eerder al aangegeven, om cryptocurrency voor iedereen (binnen Europa) toegankelijk te maken.

De slogan van Bitvavo is te zien op de website: “Trade the Future”.

Uniek aan Bitvavo is dat de exchange zich richt op zowel beginnende als ervaren cryptohandelaren. Er is een gebruiksvriendelijk koopsysteem ontwikkeld voor beginnende handelaren en een meer geavanceerde exchange met meerdere ordertypes voor handelaren met al meer of veel ervaring.

Het is dus een Nederlands, in Amsterdam gevestigd bedrijf met al meer dan 100.000 klanten binnen heel Europa. We kunnen stellen dat Bitvavo de Nederlandse markt al heeft veroverd en Bitvavo groeit momenteel hard in de rest van Europa. Voornamelijk vanwege het al eerder benoemde gebruiksvriendelijke platform en de (zeer) lage handelskosten worden veel mensen aangetrokken tot Bitvavo.

Nog een voordeel van de exchange is de ondersteuning die zij haar klanten biedt. Het team is op werkdagen beschikbaar van 09:00 tot 17:00 uur en op zaterdag ook van 10:00 tot 18:00 uur. De ondersteuning reageert altijd snel en is zowel beschikbaar is het Nederlands als in het Engels.

Verder biedt Bitvavo gratis ingebouwde portefeuilles voor iedere cryptocurrency die het platform ondersteunt. Dit betekent dus dat je geen portemonnee van derden hoeft te installeren wanneer je je crypto koopt. Zo zie je meteen een duidelijk overzicht van je portefeuille in je geheel eigen Bitvavo Dashboard.

Dit is natuurlijk super handig, maar we willen je ook aanraden om je crypto altijd veilig op te slaan in een wallet waar je je eigen private keys beheert. Vertrouw dus niet enkel en alleen op Bitvavo. Gebruik bij voorkeur een cold wallet, zoals een hardware wallet. We zullen in deze Bitvavo-recensie ook nog dieper ingaan op handel, kosten, uitwisseling en limieten.

De belangrijkste kenmerken van Bitvavo

 • Bitvavo is één van de goedkoopste Europese beurzen. De maximale handelsvergoeding is 0,25%.
 • Portemonnees zijn verzekerd tot $ 255 miljoen.
 • Eenvoudige gebruiksvriendelijke interface voor startende handelaren.
 • Je kunt goede rente verdienen op je cryptocurrency (tot 10,5% op jaarbasis).
 • Bitvavo staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB).
 • Geavanceerde exchange voor ervaren gebruikers.
 • Alle gelden worden opgeslagen in een apart fonds: Stichting Bitvavo Payments. Er gaat dus geen geld verloren in geval van faillissement.
 • Ruil meer voor extra korting. Check bijvoorbeeld: https://bitvavo.com/nl/fees.
 • Meer dan 55+ crypto’s om uit te kiezen. Check bijvoorbeeld: https://bitvavo.com/en/markets
 • Hoog beveiligingsniveau. Check bijvoorbeeld: https://bitvavo.com/en/security
 • Geautomatiseerd handelen via de API.
 • Geen transactiekosten voor veel betaalmethoden.

Hoe gebruik ik Bitvavo?

Door de invoering van de vijfde antiwitwasrichtlijn die op 21 mei 2020 in Nederland van kracht is geworden, staat Bitvavo vanaf heden onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Deze richtlijn stelt dat digitale valuta alleen naar geverifieerde portemonnee-adressen kunnen worden verzonden. Voor je eigen veiligheid is dit ook mooi meegenomen.

Voordat je de digitale valuta naar een ander adres kunt versturen, moet je deze eerst aan je eigen adresboek toevoegen en dus laten verifiëren.

Zodra die stappen zijn afgerond, kun je je digitale valuta naar die externe portemonnee naar keuze sturen door de hieronder beschreven stappen te volgen.

Let op: opnames van digitale valuta zijn alleen mogelijk via de desktopwebsite van Bitvavo.

 1. Log in op je eigen Bitvavo-account.
 2. Klik op de digitale valuta die je graag zou willen verzenden.
 3. Ga naar “Opnemen” en klik erop.
 4. Voer het adres in waarnaar je de digitale valuta wilt verzenden.
 5. Voer je gewenste bedrag aan digitale valuta in dat je wilt verzenden in het vak “Bedrag”.
 6. Controleer de transactie en bevestig deze door op ”Doorgaan” te klikken.
 7. Bevestig de bestelling via je e-mail.

Je digitale valuta zou dan binnen twee uur op het aangegeven adres moeten aankomen. De timing hangt vooral af van hoe snel de transactie wordt bevestigd door het netwerk. Dit verschilt voor iedere digitale valuta en kan ook van tijd tot tijd veranderen.

Bij Bitvavo kun je gemakkelijk en gratis betalen met iDeal, maar ook via bankoverschijvingen of Bancontact. Ook kun je al vanaf 1 euro investeren in Bitvavo. Wil je dus niet meteen investeren met enorme bedragen, dan is Bitvavo ook een goede exchange. Er is geen maximum wat betreft het bedrag dat je zou kunnen investeren, dus wil je wel helemaal losgaan, dan is dat ook een mogelijkheid.

Verificaties en limieten

Als je nieuw bent bij Bitvavo, ben je sinds mei 2020 verplicht je account te laten verifiëren. Volgens Europese wet- en regelgeving moeten cryptopartijen namelijk exact weten met wie zij in zee gaan. Dit is een teken dat de cryptomarkt alsmaar volwassener wordt, net als bijvoorbeeld effectenbrokers.

Je kunt je Bitvavo-account heel gemakkelijk laten verifiëren met een kopie van je identiteitsbewijs of een paspoort. Uit onze eigen ervaring hoeft dit slechts twee minuten te duren en is dat zo geregeld. Het lijkt een geautomatiseerd proces te zijn, dus alle gegevens op het identiteitsbewijs moeten wel heel duidelijk zichtbaar zijn. Houd hier dus rekening mee.

Het is ook verplicht om een verificatie te doen met je telefoonnummer. Dit is uiteraard nodig om cryptocurrency te kunnen verkopen en kopen.

Zodra je je identiteitsbewijs (of paspoort) en telefoonnummer hebt laten verifiëren en ze zijn goedgekeurd, kunt je meteen starten en onbeperkt storten, opnemen en handelen.

Crytocurrency verkopen met Bitvavo

Je kunt je cryptocurrency verkopen met exact dezelfde pagina die je gebruikte om het te kopen. Ga naar de Handelspagina en kies ervoor om de valuta te verkopen in plaats van te kopen (het tabblad bovenaan). Bitvavo zet je cryptocurrency weer om in euro’s en schrijft dit bedrag vervolgens bij op je eigen rekening.

Bitvavo-uitbetaling

Wanneer je crypto wordt omgezet naar euro’s, kun je ervoor kiezen om een uitbetaling te doen via een bankoverschrijving of deze weer te investeren in een andere cryptovaluta. Om een uitbetaling via een bankoverschrijving te doen, klik je op Credits opnemen. Selecteer het bedrag dat je graag naar je bank zou willen overmaken, selecteer je eigen bankrekening, voer je 2FA-code in en klik dan op Bevestigen. Bitvavo maakt het geld binnen een dag op je bankrekening over. Meestal heb je een uitbetaling nog dezelfde dag als je een rekening bij een grote Nederlandse bank hebt (tijdens kantooruren).

Bitvavo zorgt ervoor dat al het geld van de klant veilig wordt gesteld. Mocht Bitvavo B.V. failliet gaan, dan blijft het geld van de klant bij Stichting Bitvavo Payments.

Is Bitvavo veilig/betrouwbaar?

Bitvavo doet ontzettend haar best om aan de systemen die het hanteert goed te beveiligen. Hierbij kun je denken aan 24/7 monitoring, periodieke audits, cold storage van cryptocurrency en gecertificeerde servers.

Verder kun je ook je account beschermen met een tweefactorauthenticatie, een sterk wachtwoord en apparaatmanagement. Uiteraard heb je de veiligheid dus ook een beetje in eigen handen, zoals dat met vrijwel alles in het leven gaat. Als Bitvavo B.V. ooit failliet zou gaan, zijn tevens alle tegoeden nog altijd beschikbaar via een aparte stichting genaamd Stichting Bitvavo Payments.

Qua veiligheid willen we dus zeker stellen dat je op Bitvavo kunt vertrouwen en je zeker veilig kunt voelen als je je investeringen doet via deze exchange. Bekijk ook https://bitvavo.com/en/security voor meer informatie.

Verder willen we nog vermelden dat Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandse Bank conform de cryptowet. Dit betekent dat je maar liefst 10,5% rente op jaarbasis over je cryptocurrency kunt ontvangen. Wallets zijn verzekerd tot wel $255 miljoen.

Conclusie

Bitvavo is een grote speler in Nederland en groeit erg snel in de rest van Europa. Het biedt een aantal unieke functies (die je bij andere exchanges/brokers niet kunt vinden) zoals een exchange- en brokersplatform in één. Dit maakt het interessant voor zowel ervaren handelaren als beginnende. De staking-functionaliteit, waarmee je rente kunt verdienen op je tegoeden, is overigens een zeer leuke toevoeging. Vergelijk een rente van 10,5% op jaarbasis met die van je huidige bank en je maakt al snel de keuze om te investeren met Bitvavo.

Bitvavo is dus absoluut de broker die wij je durven aan te bevelen, vooral omdat het een Nederlandse broker is en transacties en dergelijke snel verlopen. Bitvavo mag zich zelfs met trots de grootste beurs van Nederland noemen.

Houd er echter altijd rekening mee dat je zelf ook beveiligingsmaatregelen moet nemen. Schakel altijd 2FA in, gebruik een sterk wachtwoord dat niemand kan raden en gebruik altijd een uniek e-mailadres.

We willen in deze Bitvavo-review concluderen dat wij zeer positief zijn over deze exchange. In de meeste gevallen is Bitvavo toch echt de goedkoopste broker en het is een veilige manier om te investeren!

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *