Is Coinbase Betrouwbaar? Onderzoek + 4 Alternatieve Platformen

Met alle verschillende cryptocurrencies die er tegenwoordig in omloop zijn, is het al lastig genoeg om te kiezen in welke coins je wil investeren. Er valt immers een hoop geld te verdienen met crypto’s. Maar er zijn ook currencies die achteraf niet veel meer dan een hype blijken. Als je daarbovenop ook nog het juiste platform moet kiezen voor de handel in crypto’s, moet je dus wel héél veel in één keer beslissen.

In dit artikel proberen we je hiermee enigszins bij te helpen, door in te zoomen op één platform: Coinbase. Overweeg jij dit platform te gaan gebruiken voor de handel in crypto’s? Lees dan eerst dit artikel, waarin we bespreken of Coinbase geschikt en, misschien nog wel belangrijker, betrouwbaar is als platform! Voor het geval je Coinbase uiteindelijk niks vindt, geven we je ook nog een aantal alternatieve platformen.

Wat zijn de voordelen van Coinbase?

Een onpartijdige, gebalanceerde review van een platform moet natuurlijk zowel de voor- als de nadelen van dat platform benadrukken, omdat vrijwel ieder platform immers goede en slechte kanten heeft. Dit artikel zal ik daarom beginnen door enkele van de voordelen van Coinbase te benadrukken en uit te leggen.

Allereerst is er een ruime variatie aan cryptocurrencies die via dit platform verhandeld kunnen worden. Maar liefst 25 coins kunnen momenteel gekocht en verkocht worden via Coinbase. De meest bekende coins, zoals Bitcoin en Ethereum, zijn hierbij inbegrepen, maar ook minder bekende coins kunnen dus worden verhandeld.

Daarnaast is Coinbase erg makkelijk te gebruiken. Bij het gebruik van sommige exchange-apps merk je echt dat ze oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor professionele beleggers, en dat ze daarom maar weinig toegankelijk zijn voor leken die geïnteresseerd zijn in cryptohandel. Bij Coinbase zal je dit probleem echter niet hebben; de interface van dit platform is gebruiksvriendelijk en voor iedereen te gebruiken!

“Een exchange kan alles tiptop in orde hebben, maar daar heb je weinig aan als die exchange volkomen onbegrijpelijk is.”

Als laatste heeft deze exchange een hoge liquiditeit. Dat wil zeggen dat je crypto-balans snel kan worden omgezet in echt geld. Het is belangrijk dat die omzetting snel kan plaatsvinden, anders kan je crypto in de tussentijd weer in waarde zijn gedaald, waardoor je dus minder winst maakt. Nog een belangrijk voordeel voor Coinbase dus!

Is Coinbase betrouwbaar?

Zoals gezegd heeft Coinbase een aantal belangrijke voordelen, maar daar heb je natuurlijk vrij weinig aan als een exchange niet betrouwbaar is. Op papier rijk worden is immers één ding, maar als je met één of andere louche exchange te maken hebt die weigert om jou je geld uit te keren, dan heb je heel weinig aan die papieren rijkdom… Dus hoe zit het eigenlijk met de betrouwbaarheid van Coinbase?

Wat dat betreft heb ik helaas slecht nieuws voor je: het lijkt erop dat Coinbase niet zo betrouwbaar is als platform. Hoewel ik zelf geen bijzonder negatieve ervaringen heb met Coinbase, kan op grond van gebruikerservaringen de conclusie worden getrokken dat het overgrote merendeel niet zo tevreden is met Coinbase, en deze exchange afschildert als onbetrouwbaar…

Van de gebruikerservaringen op de vertrouwde en bekende consumentensite Trustpilot omschrijft maar liefst 78% hun ervaring met Coinbase als “zeer slecht”. Slechts 14% vindt de exchange beter dan “gemiddeld”. En het gaat dan niet alleen om de gebruikerservaring van de website of app of iets dergelijks; het gaat daadwerkelijk om heel ernstige verwijten aan Coinbase.

“Als bijna 4 op de 5 klanten het erover eens is dat een fietsenmaker niet deugt, dan zou je daar toch ook geen band laten plakken?”

Veel gebruikers zeggen met zoveel woorden dat zij zijn opgelicht. Er zijn tal van verhalen te lezen van geld dat niet wordt uitgekeerd, accounts die ineens zonder goede reden niet meer te bereiken zijn (wat natuurlijk grote financiële gevolgen kan hebben als je daardoor niet kan kopen of verkopen!) en mensen die maandenlang niets te horen krijgen van het bedrijf. Op grond hiervan kan ik je dus alleen maar afraden om Coinbase te gebruiken.

Heeft Coinbase nog meer nadelen?

Op zichzelf zou de klaarblijkelijke enorme mate van onbetrouwbaarheid van Coinbase genoeg reden moeten zijn om je geld niet aan dit platform te geven. Heb je hier echter nog wat extra redenen voor nodig, dan zijn er nog genoeg overige nadelen aan Coinbase, die óók maken dat je beter op zoek kan gaan naar een ander platform voor de handel in crypto’s.

Allereerst zijn er hoge kosten verbonden aan het gebruik van Coinbase vergeleken met andere aanbieders. Gezien het feit dat je kennelijk niet eens zeker bent dat je het geld van Coinbase krijgt waar je recht op hebt, wil je ze natuurlijk niet enorm hoge bedragen gaan betalen. Je kan dit vermijden door Coinbase Pro te gebruiken, de variant voor meer gevorderde handelaren, maar dit platform heeft dan weer zoveel opties dat hij eigenlijk onbruikbaar is voor beginners.

Verder zijn er weinig altcoins beschikbaar vergeleken met veel andere platforms. Altcoin is een samentrekking van “alternatieve coin”. De grote namen zul je op dit platform dus allemaal wel kunnen vinden, maar als je meer geïnteresseerd bent in kleinere, meer onvoorspelbare coins (die dus ook een hoger winstpotentieel hebben), dan is dit niet de juiste exchange voor jou.

Tot slot heb je geen toegang tot je wallet key via dit platform. Dat wil zeggen dat Coinbase degene is die toegang heeft tot je coins, en niet jij. Je bent daarom helemaal afhankelijk van het functioneren en deugen van Coinbase (waar zoals gezegd nogal wat mis mee is). Dit geldt overigens voor de meeste exchanges, maar op een exchange die kennelijk zo onbetrouwbaar is, is het natuurlijk extra nadelig.

“Coinbase zegt “vertrouw ons”, 82% van hun gebruikers zegt “vertrouw ze niet!””

Welke exchanges kan ik wél gebruiken? 4 alternatieven voor Coinbase

Het moge duidelijk zijn dat er meer dan genoeg redenen zijn om Coinbase nooit te gaan gebruiken. Het is een duur, enigszins beperkt platform, wat bovendien erg onbetrouwbaar lijkt. Omdat je waarschijnlijk nu op zoek moet naar een ander platform, geef ik je nog enkele alternatieven voor Coinbase. Het gaat om de volgende exchanges:

  • Binance
  • Bitvavo
  • Coinmerce
  • Bitcoin Meester

Alternatief 1: Binance

Dat Binance een erg goede exchange is, dat lijken steeds meer mensen het met me eens te zijn. Het is momenteel namelijk de meest populaire crypto-exchange die er is. Hier zijn heel goede redenen voor, en vooral voor beginners zou ik deze exchange dan ook van harte aanbevelen! Het platform is makkelijk te gebruiken, maar je moet je er wel eerst een héél klein beetje in verdiepen.

Een belangrijk voordeel van Binance is de lage kosten die deze exchange rekent. Een transactie kost maximaal 0,10 procent van de waarde van die transactie. Vergeleken met de meeste andere platforms is dat echt heel weinig. Bovendien krijg je hierop nog korting als je Binance coins in je wallet houdt (de crypto van hetzelfde bedrijf als de Binance-exchange). Je kan zelfs betalen met iDeal!

“Als jij je zuurverdiende geld in crypto’s belegt, wil je niet dat er te veel aan de strijkstok blijft hangen.”

Binance heeft bovendien een gigantisch aanbod. Meer dan 200 verschillende crypto’s kunnen worden verhandeld via deze exchange (erg veel dus, vergeleken met de 25 die Coinbase je aanbiedt). Hoor jij mensen het hebben over een interessante nieuwe crypto, dan is de kans groot dat je die via Binance op dat moment al kan kopen!

Een nadeeltje van Binance is dat ze een wat slechte klantenservice lijken te hebben. Het bedrijf is niet onbetrouwbaar, maar laat je soms wel lang wachten op een antwoord, en soms zijn ze wat lastig te bereiken. Voor sommigen zal dit een randzaak zijn, maar omdat technische of administratieve problemen je in dit geval daadwerkelijk geld kunnen kosten, is het wel het vermelden waard.

Alternatief 2: Bitvavo

Bitvavo is een exchange die ik vooral vanwege het gebruiksgemak erg kan aanraden aan iedereen die wil beginnen met de handel in crypto’s. De basis-interface is voor iedereen goed te begrijpen, en als je wat meer ervaring hebt, kun je overschakelen naar de meer geavanceerde interface, die je opties voor gevorderden biedt. Bitvavo is een Nederlandse exchange, en daarom kun je ook hier gemakkelijk betalen met iDeal.

Ook het ruime aanbod van Bitvavo is niet mis. Het is wat kleiner dan dat van Binance, maar met meer dan 58 crypto’s op het moment van schrijven is het zeker ook niets om je neus voor op te halen. Er is een grote kans dat alle crypto’s waar jij interesse in hebt gewoon aanwezig zijn op deze exchange.

De lage handelskosten zijn ook hier weer een pluspuntje, al doet Bitvavo ook op dit gebied wat onder voor Binance. Met 0,25 procent transactiekosten is het wat duurder dan Binance, maar is het nog steeds de goedkoopste crypto-exchange van Nederland. Ook om deze reden is Bitvavo dus een prima optie!

Eén aspect waarin Bitvavo beduidend boven Binance uitsteekt, is in haar goede klantenservice. Volgens gebruikers is Bitvavo altijd snel te bereiken, en krijgen zij ook echt de antwoorden die ze nodig hebben. Zoals gezegd is tijd van groot belang als het gaat om de handel in crypto’s, dus het is wel zo fijn dat eventuele problemen snel worden opgelost.

“Een dag extra wachten op een mailtje kan je een fortuin aan misgelopen winst kosten!”

Alternatief 3: Coinmerce

Ook Coinmerce is weer een Nederlandse exchange, die ik van harte kan aanbevelen aan beginners, vanwege het grote gebruiksgemak ervan. Niet alleen is de interface erg overzichtelijk en begrijpelijk, maar de exchange heeft ook nog eens een eigen app voor iOS en Android. Het nadeel hiervan is wel dat er weinig geavanceerde opties zijn, waardoor de app minder handig is voor gevorderden.

“Als jij niet naar je PC hoeft te lopen, maar meteen via je smartphone kan verkopen, dan kan je dat flinke bedragen schelen.”

Coinmerce heeft een erg groot aanbod aan crypto’s, groter dan bijvoorbeeld Bitvavo. Met meer dan 140 verschillende coins is er maar weinig kans dat jij niet de crypto’s kan vinden die je zoekt. De absolute koning op dit gebied blijft echter Binance, met de meer dan 200 verschillende crypto’s die je op dat platform kunt verhandelen.

Hoewel de handelskosten relatief laag zijn, zijn het wel de hoogste kosten van alle alternatieven die ik tot nu toe heb besproken. Afhankelijk van het handelsvolume kost een transactie tussen de 0,45 en 2 procent van de waarde van die transactie. Dat is dus wel echt aanzienlijk duurder dan Bitvavo en Binance, al gaat het nog steeds niet om heel veel geld, en zijn er veel duurdere platformen.

Net als Bitvavo heeft Coinmerce een erg goede klantenservice, waar gebruikers zeer tevreden over zijn. De klantenservice is makkelijk te bereiken, en voorziet klanten meestal snel van de antwoorden waar ze naar op zoek zijn. Nog een plusje voor Coinmerce dus!

Alternatief 4: Bitcoin Meester

De naam Bitcoin Meester is misschien niet de meest professionele naam die je je kan voorstellen, maar toch is deze exchange wel degelijk betrouwbaar en nuttig, voor zowel beginnende als ervaren gebruikers. Deze exchange is makkelijk te navigeren, maar voor ervaren handelaren zitten er ook geavanceerdere functies op, zoals automatische orders!

Verder heeft ook Bitcoin Meester weer een heel groot aanbod. Meer dan 200 verschillende crypto’s kunnen via Bitcoin Meester worden gekocht en verkocht, en dit aanbod wordt iedere week verder uitgebreid. Bitcoin Meester heeft een goede klantenservice, die snel en adequaat reageert op de problemen van gebruikers.

Een nadeel is de relatief hoge handelskosten, althans aan het begin. De gemiddelde transactiekosten bedragen 1,5 procent van de waarde van de transactie, maar je kan sparen voor korting op deze kosten, tot een korting van maximaal 1,25 procent. Dan betaal je dus nog maar 0,25 procent per transactie, wat weer relatief laag is, maar dit kan enkel bij grote transacties. Kleine transacties zullen via dit platform dus altijd relatief duur blijven.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *