Is Kraken.com Betrouwbaar? Test, Ervaringen & Reviews

Wil je gaan handelen in cryptocurrencies, dan is het uitzoeken van het juiste platform de eerste belangrijke keuze die je moet maken. Sommige platforms zijn handig in het gebruik en volledig betrouwbaar, maar er zijn er ook genoeg die (zeker voor leken) nauwelijks te begrijpen zijn, en platformen die achteraf volslagen onbetrouwbaar blijken. Geen keuze die je al te makkelijk moet maken dus!

Het kan helaas vrij lastig zijn om te bepalen wat de juiste keuze is, omdat er tegenwoordig een hele hoop verschillende brokers voor crypto’s bestaan, en de beschikbare informatie steeds meer en meer wordt. Hierdoor kun je enigszins overweldigd raken. In dit artikel willen we daarom over één broker voor eens en voor altijd een oordeel vellen: Kraken.com. Is deze site betrouwbaar, veilig, en gebruiksvriendelijk? Dat alles en meer lees je in dit artikel!

Is Kraken.com betrouwbaar?

Het eerste, en waarschijnlijk het meest belangrijke, aspect van een broker is natuurlijk dat deze te vertrouwen is. Je vertrouwt een broker immers een flinke smak van je zuurverdiende geld toe, en het zou behoorlijk zuur zijn als ze er vervolgens met dat geld vandoor zouden gaan. Daarom ga ik eerst na of Kraken.com een beetje een betrouwbare broker is.

Als je daar achter wilt komen, is het ‘t handigst om op zoek te gaan naar ervaringen van andere gebruikers. Wie is opgelicht door een onbetrouwbaar platform, zal daar natuurlijk anderen vaak voor willen waarschuwen, en ervoor willen zorgen dat het bedrijf in kwestie een slechte naam krijgt. Onbetrouwbare platforms kunnen in het internettijdperk niet ontkomen aan dit soort kritiek.

Uit dit soort online reviews komt bepaald geen positief plaatje van Kraken.com naar voren. Op de online review website Trustpilot, een welbekende en vertrouwde website voor gebruikerservaringen, krijgt het platform slechts 2 van de 5 sterren. Veel mensen zeggen aardig wat geld kwijt te zijn, en dan niet vanwege slechte beleggingen, maar doordat dit zonder reden ineens van hun account verdwenen is.

Dit kan natuurlijk komen doordat Kraken je geld pikt, maar het kan ook gewoon door slechte een slechte beveiliging komen, dus ik wil niet meteen suggereren dat er allemaal dieven bij Kraken werken. De achterliggende reden is voor jou echter niet zo heel relevant als jij je geld kwijt bent, en dus kunnen we wel zeggen dat Kraken.com hoogstwaarschijnlijk geen betrouwbaar platform is.

“Als iemand jou al je spaargeld afhandig maakt, maakt het voor jou natuurlijk weinig uit of dat expres of per ongeluk was!”

Is Kraken.com goed beveiligd?

Naast de betrouwbaarheid van een broker is natuurlijk ook de veiligheid van groot belang. Deze twee dingen hebben vanzelfsprekend met elkaar te maken, maar er zitten ook genoeg verschillen tussen om een aparte bespreking te rechtvaardigen. Laten we dus nu eens kijken hoe het zit met de beveiliging van Kraken, zodat je weet of hackers je makkelijk je geld afhandig kunnen maken.

Allereerst moet worden vastgesteld dat Kraken.com op papier goed beveiligd is. Ik zal je de details besparen, maar als je de beschikbare informatie mag geloven, dan heeft Kraken.com een aantal goede beschermingen ingebouwd in hun software, die er in principe voor zouden moeten zorgen dat jouw geld (relatief) veilig is tegen cyberaanvallen.

Daar moet je echter de praktijk tegenover zetten, en zoals gezegd zijn er op dit gebied een hele hoop negatieve gebruikerservaringen te vinden. Meerdere mensen zeggen hun geld kwijt te zijn nadat ze ineens niet meer konden inloggen, omdat iemand hun inloggegevens had veranderd, en het al te laat was toen ze die weer terugkregen via de klantenservice van Kraken. Dit schetst natuurlijk een heel ander beeld rondom de veiligheid van dit platform.

Volgens Kraken zelf is het platform nog nooit gehackt, maar als dat waar is, dan zou dat natuurlijk nog veel erger zijn, want dat zou betekenen dat al die negatieve ervaringen van klanten niet het gevolg zijn van hacks, maar van misbruik door mensen binnen de organisatie van Kraken. Kraken is dus ofwel niet erg betrouwbaar, danwel niet erg veilig, en van geen van beide opties word je echt blij.

“Er zijn maar weinig cryptobeurzen die nog nooit gehackt zijn, dus je moet altijd sceptisch zijn over dit soort uitlatingen…”

Is Kraken.com een gebruiksvriendelijk platform?

Ik hoop dat je inmiddels al niet meer al te enthousiast bent over Kraken, aangezien ik je al heb verteld dat er grote vraagtekens te plaatsen zijn bij zowel de betrouwbaarheid als de veiligheid van deze broker. Voor de volledigheid zal ik echter ook nog de andere relevante aspecten van dit platform bespreken, te beginnen met de gebruiksvriendelijkheid ervan. Zo kun jij écht een compleet beeld vormen van dit platform.

Veel mensen denken dat handelen in crypto’s (en beleggen in het algemeen) enorm lastig en ingewikkeld is. Dat valt eigenlijk reuze mee, maar vaak lijkt het alleen maar erg ingewikkeld omdat de beschikbare software voor ervaren gebruikers is gemaakt. Met simpele, eenvoudig te gebruiken software (die wel degelijk bestaat) moet handelen in cryptomunten echter voor iedereen goed te doen zijn.

Helaas komt Kraken.com ook wat dit betreft allesbehalve goed uit de verf. Gebruikers vertellen dat het een enorm omslachtig platform is, dat bovendien lastig te gebruiken is door een grote hoeveelheid aan bugs en glitches (technische fouten dus). Bovendien is het verificatieproces zeer omslachtig (en lijkt de veiligheid daar, zoals eerder gezegd, niet eens mee beschermd te zijn). Een bijzonder gebruiksonvriendelijk platform dus.

De technische problemen gaan volgens sommige gebruikers zelfs zo ver dat ze regelmatig niet kunnen inloggen. Dat is natuurlijk een enorm serieus probleem, omdat het er bij de handel in crypto’s juist om draait dat je snel kunt inspelen op de actualiteiten. Een korte aarzeling kan door de volatiele koers al het verschil maken tussen winst en verlies, dus je kunt wel nagaan dat je enorm veel winst kan mislopen of verlies kan maken wanneer je langere tijd niet kunt inloggen.

“Technische problemen zijn nooit leuk, maar bij een broker kunnen ze je een fortuin kosten.”

Hoe is de klantenservice van Kraken.com?

Als een broker problemen heeft op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, techniek en gebruiksvriendelijkheid (wat zoals gezegd op al die vier gebieden het geval is bij Kraken), dan mag je toch op zijn minst hopen dat de klantenservice een beetje goed in orde is, zodat je in ieder geval een snel wordt geholpen met je problemen. Is dat bij Kraken.com het geval?

Alwéér moet ik helaas negatief zijn over dit platform, en je vertellen dat er geen goede klantenservice aanwezig is bij deze broker. Er zijn een aantal mensen die zeggen dat hun ervaring met de klantenservice prima was, maar ook een dusdanig groot aantal mensen dat dit tegenspreekt, dat je toch moet concluderen dat het met de klantenservice van Kraken.com niet zo goed is gesteld.

Volgens velen reageert de klantenservice zeer traag op klachten. Er zijn zelfs ervaringen van gebruikers die wekenlang niemand te pakken konden krijgen, telefonisch óf via de mail. Als je een serieus probleem hebt met Kraken (en die kans is zoals gezegd zeker aanwezig), loop je dus het risico dat er lange tijd niemand is om je verder te helpen.

“Als je wekenlang moet wachten op een reactie voor je weer bij je account kan, dan kan al je geld alweer verdampt zijn…”

Daarnaast zeggen ook meerdere gebruikers dat de klantenservice niet bepaald met je meedenkt, waardoor een reactie lang niet altijd een garantie is dat je ook echt verder wordt geholpen. Volgens sommigen is de klantenservice zelfs onbeschoft. Mensen die hun geld kwijt zijn lijken in het beste geval te kunnen rekenen op een “sorry”, en in het slechtste geval op een “dan moet u aangifte doen.”

Hoe is het aanbod van Kraken.com?

Ik hoop dat je inmiddels écht niet meer overweegt om Kraken te proberen, aangezien dit platform tot nu toe op alle vlakken behoorlijk negatief heeft gescoord. Toch zal ik nog één aspect bespreken, omdat het toch wel van groot belang is voor een broker: het aanbod. Hoeveel verschillende crypto’s kun je op Kraken verhandelen, en is dat wel genoeg?

Momenteel kun je op Kraken zo’n 40 verschillende crypto’s verhandelen. Erg veel is dat niet vergeleken met het aanbod van sommige andere brokers, helemaal niet als je bedenkt dat er een aantal grote coins ontbreken. Solana en Binance Coin behoren allebei tot de grootste tien cryptocurrencies in 2021, maar via Kraken kun je deze coins (nog) niet verhandelen. Nóg een puntje waarop Kraken niet zo goed scoort dus.

“Voor een broker die zich specifiek specialiseert in crypto’s, valt het aanbod wat tegen.”

Voor de zeer casual handelaar in crypto’s zijn de grootste munten er gelukkig wel. Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, en nog een aantal van de meest mainstream munten zal je op Kraken wél kunnen vinden. Wil je op een bepaald moment echter buiten die mainstream treden, dan moet je overstappen van broker, of moeten hopen dat Kraken het aanbod in de toekomst wat uitbreidt.

Conclusie: Is Kraken.com een goed platform om in crypto’s te handelen?

Wie dit artikel helemaal heeft doorgelezen, weet natuurlijk allang wat mijn oordeel zal zijn, omdat al mijn deelconclusies dezelfde kant op wijzen. Uit ervaring weet ik echter ook dat een hoop mensen dit soort artikelen niet van voor tot achteren lezen, en meteen door scrollen naar de conclusie aan het einde. Voor de selectieve lezers zal ik mijn oordeel daarom nog even samenvatten.

Al met al kan mijn oordeel niet anders luiden dan dat Kraken een slechte broker is, die ik allerminst kan aanbevelen. Het platform is ofwel niet betrouwbaar, ofwel niet veilig, ofwel allebei. Daarbovenop is het nog eens bijzonder gebruiksonvriendelijk, is de klantenservice matig, en valt zelfs het aanbod aan crypto’s een beetje tegen. Er is dus werkelijk geen enkele reden om Kraken.com te gaan gebruiken, en je kunt beter op zoek naar een alternatief.

“Elke broker heeft wel een aantal nadelen, maar er zijn er maar weinig die alleen uit nadelen bestaan…”

Waar kan ik dan wel goed en veilig crypto’s kopen? 2 alternatieven voor Kraken.com

Je weet nu waarom het een slecht idee is om Kraken.com te gebruiken voor het kopen van crypto’s, maar daarmee weet je nog niet welke platforms je dan wél kunt gebruiken. Daarom wil ik de volgende, betere platforms nog even bespreken, zodat je in ieder geval aan de slag kunt:

 • eToro
 • Mexem

Alternatief 1: eToro

Het eerste alternatief voor Kraken.com dat ik graag wil bespreken, is een platform genaamd eToro. Dit platform is al zeer bekend voor het beleggen in allerlei producten, waaronder ook crypto’s. eToro is volgens beleggers en de relevante autoriteiten een veilig en betrouwbaar platform, waar je je geld prima aan kunt toevertrouwen!

Daarnaast heeft eToro een interface die erg makkelijk te gebruiken is voor onervaren handelaren, waardoor ook jij het maximale uit dit platform kan halen, en niet wordt gehinderd door onnodige ingewikkeldheden. Verder heeft eToro een erg breed aanbod aan producten, waaronder ook veel crypto’s. Een klein nadeel is dat het opnemen van geld wat aan de dure kant is, waardoor je hiermee beter kunt wachten tot je een wat groter bedrag hebt opgebouwd.

 

Alternatief 2: Mexem

Mexem is een platform dat vooral erg inzet op beginnersvriendelijkheid. Het platform is niet alleen makkelijk te gebruiken, maar er is ook nog eens begeleiding voor startende beleggers, zodat jij zeker weet dat je goed op weg raakt. Ook dit platform heeft weer een breed aanbod aan producten, waaronder vele crypto’s.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "Is Kraken.com Betrouwbaar? Test, Ervaringen & Reviews"

 1. Jargo

  says:

  Hallo Frank,
  Dank voor je uitgebreide artikel over Kraken. Echter, deel ik je conclusie niet volledig. Ben met je eens dat Kraken niet de beste Crypto broker / exchange is. Aanbod van crypto is ook steeds breder geworden. Wel vind ik de geavanceerde Trade viewer niet zo prettig tov andere opties.

  Verder is het uit mijn persoonlijke ervaring een prima exchange. Heb nog altijd kunnen inloggen. Kan mijn geld ('fiat') gratis via SEPA overmaken. Dat is snel beschikbaar. Werkdagen < 1 dag. Je kunt je crypto direct versturen naar je eigen wallet. Mijn ervaring met support zijn ook prettig.

  Denk juist voor beginners een prima keus. Nederlandse brokers zoals BTC en Bitvavo vind ik erg beperkend en bepalend over wat jij met je crypto doet. Je kunt het niet of niet altijd overhalen naar je persoonlijke wallet, etc.

  De alternatieven die jij adviseert zijn volgens mijn met name brokers die Crypto er bij (zijn gaan) doen. Lijkt me prima. Al denk ik dat er op dat vlak prima crypto gefocuste exchanges zijn (Kucoin, Coinbase, Binance).

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *