4 Voor- en 2 Nadelen van Fugro Aandelen Kopen + Koers

Fugro is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in funderingstechniek en grondmechanica. Het is een, voor Nederlandse begrippen, erg groot bedrijf dat in de hele wereld werkzaam is. Met meer dan 10.000 werknemers is het zeker geen kleine naam in de wereld van de industrie – al heb jij er misschien nog nooit voor gehoord.

Maar wat zegt dat over de Fugro aandelen? Als je interesse hebt in beleggen, kunnen de aandelen van Fugro wellicht een interessante investering zijn. Ontdek in dit artikel wat voor bedrijf Fugro is, hoe de koers van Fugro ervoor staat en of het aantrekkelijk is om in Fugro te beleggen!

Beleggen in Fugro aandelen

Beleggen: het is iets wat bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, maar er zijn er maar weinig die het ook daadwerkelijk aandurven om eraan te beginnen. Je kent natuurlijk de succesverhalen, maar je weet ook dat het mis kan gaan, waardoor je een hoop geld kan verliezen. Hoewel het natuurlijk niet zo is dat je of miljonair wordt, of al je geld verliest, snap ik best dat dit eng kan klinken.

Daarbovenop is het ook nog eens zo dat beleggen in aandelen erg ingewikkeld kan overkomen, omdat de informatie hierover erg onoverzichtelijk kan zijn. Je gaat natuurlijk niet zomaar je spaargeld ergens in investeren, dus als het je niet lukt om begrijpelijke informatie over handelen in aandelen te vinden, dan snap ik best dat je er maar van afziet.

Wel vind ik dit erg zonde, aangezien het erg goed mogelijk is om geld te verdienen met beleggen.

Eigenlijk zit het zo: beleggen is helemaal niet zo eng, als je gewoon een beetje voorzichtig bent, en weet waar je aan begint. Met dat laatste zal ik je in dit artikel een klein beetje helpen, door te focussen op één specifiek aandeel: Fugro.

Wat is dit precies voor een bedrijf, en is handelen in Fugro-aandelen en slim idee? Het antwoord op deze (en meer) vragen lees je verderop! In dit artikel zal ik de volgende punten gaan behandelen:

 • Wat voor soort bedrijf is Fugro precies?
 • Wat is de koers (geweest) van dit aandeel?
 • Wat zijn de voordelen van handelen in Fugro-aandelen?
 • Wat zijn de nadelen/risico’s van handelen in Fugro-aandelen?
 • Wat is de beste manier om te beleggen in Fugro? Mijn advies

Wat voor soort bedrijf is Fugro precies?

Als je je geld in een bedrijf gaat investeren, dan is het erg belangrijk om te weten met wat voor bedrijf je te maken hebt. De koers van een aandeel wordt vooral bepaald door de prestaties van het bedrijf dat achter het aandeel zit, dus hier moet je wel iets over weten om de koers te kunnen voorspellen. Mijn advies is dan ook altijd: verdiep je in het aandeel dat je koopt.

Je koopt toch ook geen auto die je nog nooit hebt gezien?

Fugro is een Nederlands, in Leidschendam gevestigd, bedrijf, dat zich voornamelijk bezighoudt met het verzamelen en interpreteren van gegevens over het aardoppervlak en de (zee)boden. De naam Fugro is een afkorting van Funderingstechniek en GROndmechanica. Dit bedrijf is in 1962 opgericht, en is sinds 1992 een beursgenoteerd bedrijf (ofwel: een bedrijf dat in handen is van haar aandeelhouders).

Fugro voert vooral onderzoek uit voor de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en de bouw, en geeft vervolgens advies op basis van dit gedane onderzoek. De activiteiten van Fugro zijn onderverdeeld in drie divisies: Geotechniek, Survey en Geoscience. Deze laatste afdeling heeft een deel van haar werkzaamheden inmiddels verkocht aan het Franse bedrijf CGGVeritas.

Fugro is een erg groot bedrijf, zeker voor Nederlandse begrippen. In 2006 was Fugro het op vier na grootste advies- en ingenieursbedrijf van Europa, en het elfde wereldwijd. In 2016 had het bedrijf een omzet van 1,776 miljard euro, en waren er maar liefst 10.530 mensen werkzaam bij Fugro. We hebben het hier dus echt over een wereldspeler.

Je hebt nu als het goed is enigszins een idee gekregen van de werkzaamheden van Fugro, en van de grootte van het bedrijf, maar eigenlijk kun je hier natuurlijk nog vrij weinig mee. Als je echt wil weten of het een slim idee is om in Fugro te investeren, dan zul je meer informatie nodig hebben. Die informatie zal ik je dan ook geven in de rest van dit artikel.

Wat is de koers (geweest) van Fugro aandelen?

Een advies wat misschien een beetje voor de hand ligt, maar wel heel belangrijk is: als je wil gaan investeren in aandelen van een bedrijf, kijk dan altijd wat de koers van dit bedrijf in het verleden is geweest. Een koers zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel een beeld van de prestaties van een bedrijf, en bovendien is het gewoon zonde om dit soort vrij beschikbare, gratis informatie niet te benutten.

In de onderstaande grafiek zie je de koers van Fugro-aandelen door de tijd heen. Zoals je kan zien zit er de laatste tijd een licht dalende trend in deze grafiek. Dit heeft voornamelijk te maken met het deel van de werkzaamheden dat ze verkocht hebben aan het Franse bedrijf CGGVeritas; dit heeft ervoor gezorgd dat de winsten enige tijd terugliepen.

De grafiek vertoont op dit moment geen piek, maar met aandelen kopen als ze op hun piek zijn verdien je ook niets.

Betekent dit dan dat Fugro een slecht aandeel is, en dat je het dus maar niet moet kopen? Zeker niet! Ik verwacht namelijk dat dit aandeel op den duur weer zal gaan stijgen, en als ik daarin gelijk krijg, dan is dit juist het moment om deze aandelen zo goedkoop mogelijk te kopen. Waarom ik denk dat de koers van Fugro weer zal aantrekken, dat lees je verderop in dit artikel.

Ik wil ook even opmerken dat de koers van het bedrijf eind 2008 ook een aardig dal vertoont, en dat ook toen de koers gewoon weer is aangetrokken. Het lijkt er, als je de grafiek moet geloven, op dat Fugro op de lange termijn altijd wel in staat is om haar waarde weer op het oude peil te krijgen. Hier zou ik me dus niet al te veel zorgen over maken.

Al met al kun je aan deze grafiek dus nog niet al te veel afleiden over de toekomstige koers van Fugro. De koers daalt op dit moment, maar hij daalt zo langzaam dat hij net zo goed stil kon staan, en er zijn redenen om aan te nemen dat de koers weer zal stijgen. Voordat je weet of je in Fugro moet gaan investeren, heb je dus meer informatie nodig, en die zal ik je in de rest van dit artikel gaan geven.

Wat zijn de voordelen van handelen in Fugro-aandelen?

Ik heb je nu wat informatie gegeven over het bedrijf Fugro in het algemeen, en over de koers van Fugro aandelen door de jaren heen. Hiermee heb ik echter nog niet de belangrijkste vraag beantwoord: is het nou een goed idee om te beleggen in Fugro of niet? Ik kan je daar helaas geen eenduidig antwoord op geven, want die afweging zul je zelf moeten maken.

Wat ik wel kan doen, is jou de voor- en nadelen van handelen in Fugro laten zien. Ieder aandeel heeft zo zijn sterke en zwakke kanten, en door deze tegen elkaar af te wegen kom je erachter of een aandeel iets voor jou is of niet. Om je hierbij te helpen, zal ik me eerst richten op de voordelen die Fugro heeft ten opzichte van andere aandelen. Ik zal de volgende voordelen gaan behandelen:

 • De winst van Fugro is groeiende
 • Fugro is een erg groot bedrijf
 • Je kan profiteren van het dal waar Fugro’s koers nu in zit
 • Experts zijn positief over Fugro

Voordeel 1: De winst van Fugro is groeiende

Zoals ik eerder in dit artikel al heb aangegeven, wordt de koers van een aandeel vooral bepaald door de prestaties en het functioneren van het bedrijf dat achter dit aandeel zit. Het gaat hierbij vooral om veranderingen in winst en omzet. Gaat een bedrijf minder verdienen, dan zal de koers verdienen, en als de winst weer stijgt dan zal de koers hetzelfde doen.

Zoals je hieronder kan zien, is de winst van Fugro flink gedaald na de verkoop van enkele werkzaamheden in 2012. Als je even bovenstaande grafiek er weer bij pakt, dan zul je zien dat de koers in die periode eigenlijk hetzelfde deed: deze ging flink omlaag. Een duidelijkere illustratie van het verband tussen de winst van een bedrijf en de koers van een aandeel kan ik je eigenlijk niet geven.

Wat je misschien ook al zal zijn opgevallen, is het feit dat de winst van Fugro sinds 2014 weer stijgend is. Als je net goed hebt gelezen, dan zal je weten dat dit waarschijnlijk ook betekent dat de koers van Fugro weer omhoog zal gaan. En als de koers groeit, dan ligt hier voor jou natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om winst te maken met de handel in Fugro-aandelen.

“Een koers is eigenlijk niets meer dan het vertrouwen dat mensen in een bedrijf hebben: hoe meer winst, hoe meer vertrouwen.”

Hoewel de koers van Fugro op dit moment dus niet optimistisch stemt, zijn er goede redenen om aan te nemen dat de koers van dit aandeel weer zal gaan stijgen. Kijken naar winstgroei is vaak een uitstekende manier om de koers van een aandeel te bepalen, en wat dat betreft lijkt het erop dat je bij Fugro wel goed zit op de lange termijn.

Jaar Omzet Nettoresultaat
2002  € 945,9 miljoen  € 72,2 miljoen
2003  € 822,4 miljoen  € 18,9 miljoen
2004  € 1008,0 miljoen  € 49,3 miljoen
2005  € 1160,6 miljoen  € 99,4 miljoen
2006  € 1434,3 miljoen  € 141,0 miljoen
2007  € 1802,7 miljoen  € 216,2 miljoen
2008  € 2155 miljoen  € 283,4 miljoen
2009  € 2053 miljoen  € 263,4 miljoen
2010  € 2280 miljoen  € 272,2 miljoen
2011  € 2578 miljoen  € 287,6 miljoen
2012  € 2165 miljoen  € 291,6 miljoen
2013  € 2424 miljoen  € 224,2 miljoen
2014  € 2572 miljoen  € −458,9 miljoen
2015  € 2363 miljoen  € −372,5 miljoen
2016  € 1776 miljoen  € −308,9 miljoen

Voordeel 2: Fugro is een erg groot bedrijf

Een tweede voordeel van investeren in Fugro-aandelen, is dat het een zeer groot bedrijf is. Uiteraard wil ik hiermee absoluut niet zeggen dat grote bedrijven onmogelijk kunnen falen. Ik denk dat we tijdens de bankencrisis in 2008 wel hebben gezien dat zelfs de grootste bedrijven toch kunnen falen. Je bent nou eenmaal nooit helemaal zeker als het om beleggen gaat.

Dit wil echter niet zeggen dat ons vertrouwen in grote bedrijven al die tijd geheel ongegrond is geweest. We hebben de almacht van dit soort bedrijven misschien wat overschat, maar het slaat wel degelijk ergens op om grote bedrijven meer te vertrouwen dan kleine. Er zijn namelijk zeker wel enkele redenen waarom het een stuk veiliger is om te beleggen in een groot bedrijf dan in een kleiner bedrijf.

Er zijn meer dan genoeg dorpen in Nederland met minder inwoners dan Fugro werknemers heeft.

Voordelen van grote bedrijven

Eén van die redenen is iets wat schaalvoordelen genoemd wordt. Wanneer je een groot bedrijf bent, en dus een groot deel van een bepaalde markt bedient, heb je een betere positie in onderhandelingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je grondstoffen voor betere prijzen krijgen, of betere prijzen van je klanten bedingen.

Ook kun je werk beter verdelen met een groter aantal werknemers, waardoor je een stuk efficiënter produceert. Dit alles zorgt er samen voor dat een groot bedrijf makkelijker winst blijft draaien.

Een tweede reden dat grote bedrijven het vaak beter doen op de beurs, is doordat mensen simpelweg meer vertrouwen hebben in deze bedrijven. De koers van een aandeel wordt, zoals ik net al zei, eigenlijk alleen maar bepaald door het vertrouwen dat mensen erin hebben. Hoe meer mensen vertrouwen in een bedrijf hebben, hoe beter de koers het zal doen.

Hoewel de grootte van een bedrijf dus nooit een garantie is voor succes of koersstijgingen, is het voor grotere bedrijven vaak wel makkelijker om winst te maken, en hebben mensen meer vertrouwen in grote bedrijven. Dit zorgt er samen voor dat de koers van een groot bedrijf sterker stijgt als het goed gaat, en minder snel daalt als het minder gaat. Het is dus relatief veilig om in een groot bedrijf als Fugro te beleggen.

Voordeel 3: Je kan profiteren van het dal waar Fugro’s koers nu in zit

Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, zit de koers van Fugro momenteel enigszins in een dal. Dit stemt je misschien niet al te optimistisch, en misschien raak je hier wat voorzichtiger door. Kun je niet beter wachten tot de koers van Fugro weer begint te stijgen, zodat je iets zekerder bent van de winst die je zo graag wil?

Ik snap dit gevoel best, maar zo moet je niet denken. Winst maken met aandelen doe je door ze zo laag mogelijk te kopen, en vervolgens weer zo hoog mogelijk te verkopen. Momenteel zit Fugro dus in een dal, en zoals eerder gezegd is de stijgende winst een goede indicator dat de koers later weer zal gaan stijgen.

Ofwel: dit is het ideale moment om laag te kopen, zodat je later weer hoog kan verkopen.

Als je alleen maar aandelen koopt die nu een hoge waarde hebben, dan zul je ook geen hoge winsten maken.

Ik snap best dat je graag zo voorzichtig mogelijk wil zijn, maar als je nu een klein risico neemt met Fugro aandelen, dan kan dit later een hele hoop geld opleveren. Misschien zie je jezelf nu al al je spaargeld verliezen, maar ik zeg natuurlijk niet dat je al je geld in dit ene aandeel moet stoppen. Zorg gewoon dat je ook wat geld in iets veiligere aandelen stopt, zodat je een vangnet hebt als het toch iets tegen blijkt te vallen.

Bovendien valt dit risico eigenlijk wel mee. In mijn ervaring is winst een erg goede manier om te bepalen of een koers zal stijgen of dalen, en bij Fugro lijkt dit signaal wel duidelijk. Bovendien zijn experts het hierin met mij eens, en adviseren ook zij om Fugro te kopen. Hierover zal ik meer vertellen bij het volgende voordeel.

Voordeel 4: Experts zijn positief over Fugro

Als je wil kijken of een aandeel een goede belegging is, dan kan het absoluut geen kwaad om eens te kijken naar wat financiële experts over dit aandeel te zeggen hebben. Zij hebben immers veel meer onderzoek kunnen doen naar dit specifieke aandeel en de markt dan jij hebt kunnen doen. Daardoor zien zij vaak dingen die de meeste mensen over het hoofd zien.

Er is niks mis met luisteren naar experts: als een brandweerman je zegt dat je huis elk moment in de fik kan vliegen, dan neem je dat toch ook serieus?

Op internet kun je erg veel advies vinden over bepaalde aandelen. Als je zeker wil zijn dat dit advies ergens op gebaseerd is, en niet gewoon een reclamepraatje, kun je het beste luisteren naar adviezen van banken en financiële adviesbureaus. Dit heb ik voor dit artikel ook gedaan, en ik kan je wel vertellen dat Fugro positief uit deze test kwam.

Het laatste financiële advies wat ik over Fugro kon vinden was dat van de bank NIBC. Eind oktober 2017 dachten zij nog dat de koers van Fugro wel keer 1,5 zou kunnen gaan, en nu denken ze zelfs dat 1,75 wel haalbaar moet zijn. Hun advies is dan ook: kopen. De financiële adviseurs bij NIBC, die erg veel verstand hebben van beleggen, staan dus pal achter dit aandeel.

Andere banken en bureaus scharen zich overigens achter NIBC wat dit betreft. Er zijn maar weinig banken die adviseren om Fugro aandelen te verkopen. De meeste banken en bureaus zeggen dat je je aandelen ofwel moet houden ofwel er meer van moet kopen, omdat ook zij ervanuit gaan dat dit aandeel in de toekomst nog wel zal gaan stijgen.

Als je dus op het advies van financiële experts wil afgaan, dan ziet het er goed uit voor aandelen van Fugro!

Wat zijn de nadelen/risico’s van handelen in Fugro-aandelen?

Zoals ik net uiteen heb gezet, zijn er enkele belangrijke voordelen die Fugro-aandelen hebben ten opzichte van andere aandelen, waardoor ze waarschijnlijk een betere investering zijn dan een hele hoop andere aandelen. Het is echter natuurlijk niet zo dat Fugro een soort perfect, risicoloos aandeel is.

Alle aandelen hebben hun nadelen en risico’s, en Fugro is daar geen uitzondering op.

Daarom zal ik ook nog even de volgende nadelen kort gaan belichten:

 • Winst is niet gegarandeerd
 • De markt voor olie en gas wordt kleiner

Nadeel 1: Winst is niet gegarandeerd

Dit punt spreekt natuurlijk een beetje voor zich, maar als het om beleggen gaat, is winst nooit gegarandeerd. Er zijn producten die veelbelovender zijn dan andere (en als je het mij vraagt is Fugro er daar zeker een van), maar 100% zekerheid heb je bij beleggen natuurlijk nooit. Dit klinkt misschien als iets heel logisch, maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

Bij beleggen word je eigenlijk betaald omdat je risico neemt.

Hoewel het dus een erg goed idee kan lijken om al je geld in aandelen te stoppen, is dat nooit een goed plan: op die manier maak je het risico dat je je geld verliest te groot. Hou altijd wat geld opzij voor als de beleggingen tegenvallen, zodat je niet ineens al je geld kwijt bent. Beleggen kan een hoop opleveren, maar zorg altijd voor een klein beetje zekerheid.

Als je in aandelen belegt (wat ik je wel aanraad), kies dan ook niet voor één bedrijf. Je kan beter iets minder van meer verschillende aandelen kopen. Dit wordt diversificatie genoemd, en hiermee spreid je de risico’s een beetje. De kans dat één aandeel het onverwacht minder doet, is namelijk een stuk groter dan de kans dat 20 aandelen ineens allemaal tegelijk in waarde afnemen.

Nadeel 2: De markt voor olie en gas wordt kleiner

Zoals ik eerder al meerdere keren heb benadrukt, zijn de prestaties van een bedrijf erg belangrijk voor de hoogte van de koers. Als je wil weten wat de koers in de toekomst zal zijn, dan kan het dus helpen om de toekomstige prestaties van een bedrijf te proberen te voorspellen. Op de lange termijn kan Fugro hier enkele problemen mee gaan krijgen.

Veel van Fugro’s inkomsten komen namelijk van klanten in de gas- en olie-industrie, ofwel de fossiele brandstoffen, en de markt voor deze brandstoffen wordt steeds kleiner. Dit komt deels doordat mensen liever milieuvriendelijke alternatieven gebruiken, en deels doordat gas en olie steeds moeilijker te vinden is. Het leidt er in elk geval toe dat Fugro in de toekomst enkele inkomsten gaat mislopen.

Dit klinkt misschien alsof Fugro gedoemd is, maar dat is niet het geval. Fossiele brandstoffen zullen echt niet morgen ineens verdwenen zijn, en Fugro is voor de toekomst nu al op zoek naar nieuwe strategieën. Zo leveren zij bijvoorbeeld steeds meer diensten aan overheden en bouwbedrijven, om op den duur de klanten in de brandstoffenindustrie te vervangen. Uiteindelijk is het daarom mijn verwachting dat deze klap wel mee zal vallen.

Conclusie: is het slim om in Fugro te investeren?

Zoals je zelf hebt kunnen lezen, zijn er positieve en negatieve punten te benoemen als het gaat om Fugro-aandelen. Toch ben ik al met al best positief over dit aandeel. Het is misschien niet de meest risicoloze belegging die je kan doen, maar persoonlijk heb ik er vertrouwen in dat er grote winsten mee te behalen zijn.

Wat mij betreft is het dus zeker een goed idee om te beleggen in Fugro, maar wees hier gewoon wel een beetje voorzichtig mee. Stop niet al je geld in Fugro aandelen, en beleg ook in een aantal andere aandelen als vangnet. Waarschijnlijk zal je met dit aandeel op de lange termijn winst kunnen maken, maar als dit niet het geval is, is het erg fijn om een vangnet te hebben.

Wat is de beste manier om te beleggen in Fugro? Mijn advies

Je bent er nu dus achter gekomen dat Fugro-aandelen een vrij veelbelovend product zijn om mee te beleggen, maar daarmee weet je nog niet hoe je dat precies moet doet. De makkelijkste manier om te beleggen in aandelen is via een online platform. Hiervoor is bijna geen voorkennis vereist, en je kan op elk moment bij je aandelen om ze te verkopen of om meer te kopen.

Maar welk online platform moet je daarvoor dan gebruiken? Als je je geld aan een online platform gaat toevertrouwen, dan wil je waarschijnlijk wel eerst zeker weten dat je met een betrouwbaar en veilig platform te maken hebt.

Het zal je maar gebeuren dat je je zuurverdiende spaargeld in aandelen investeert, en dat iemand anders er vervolgens met je geld vandoor gaat.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *