Leren Beleggen: Wat Is een Stop Loss Order?

Beleggen kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die niet vies zijn van een extra zakcentje. Iedereen kent wel de verhalen van mensen die op de beurs een fortuin hebben verdiend, dus het is niet gek als je hier zelf ook over fantaseert. Toch kan beleggen erg ingewikkeld lijken van buitenaf, al was het maar vanwege de lastige termen die vaak vallen als het over beleggen gaat.

Eén van die termen is de zogeheten stop loss order. Wat is dat precies, en wat moet je er als belegger mee? Dat is precies wat ik in dit artikel ga bespreken. Zo kom jij weer een stapje dichter bij een goed begrip van de beurs, en durf je het misschien zelfs aan om zelf je geluk te beproeven.

Wat is een stop loss order precies?

Laten we meteen beginnen met de hoofdvraag van dit artikel: wat is precies de definitie van een stop loss order? Zoals je waarschijnlijk wel weet, draait beleggen om het kopen en verkopen van aandelen en andere effecten. Een order wordt ook wel een kooporder genoemd, en dit is niets meer of minder dan de order om bepaalde effecten te kopen op de beurs.

Een stop loss order is een speciale soort order. Indien je aandelen koopt met een stop loss order, dan koop je die aandelen pas wanneer een bepaalde koers is gehaald door dat aandeel. Als je het bijvoorbeeld pas aandurft om een bepaald aandeel te kopen zodra de prijs ervan boven de 10 euro ligt, kun je dat nu alvast aangeven door middel van een stop loss order.

“Een belegger moet eigenlijk 24/7 opletten, maar daar hebben de meeste mensen geen tijd voor.”

Zodra de koers die jij hebt ingesteld wordt bereikt, wordt automatisch het aantal aandelen gekocht dat jij van tevoren hebt aangegeven te willen hebben. Stop loss orders kun je bij verschillende tussenpersonen, zoals banken en beleggingsfondsen, indienen. Zij zorgen er dan voor dat je aandelen op het juiste moment worden gekocht.

Het moet overigens wel gaan om een koers die hoger dan de huidige koers ligt. Je kunt een stop loss order dus niet gebruiken om een aandeel te kopen op het moment dat de koers voldoende is gezakt. Dat is natuurlijk jammer, want het hele idee van beleggen is goedkoop inkopen en voor veel geld weer verkopen. Het is echter ook wel weer begrijpelijk, want als dit mogelijk zou zijn, kocht je waarschijnlijk een aandeel dat nog volop aan het dalen was.

De stop loss order als verkooporder

De stop loss order wordt meestal ingezet als kooporder, maar een stop loss order kan ook een verkooporder zijn. Concreet houdt dit in dat je de opdracht geeft om je aandelen te verkopen bij een bepaalde prijs. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je aandelen enorm in waarde afnemen terwijl jij zit te slapen, en zo je verliezen proberen te beperken.

Voor een stop loss verkooporder moet je een koers kiezen die lager dan de huidige koers ligt. Dat is dus het tegenovergestelde van hoe een stop loss kooporder werkt. Een stop loss verkooporder kan dus niet worden ingezet om je aandelen met enorm veel winst te verkopen, daarvoor zul je toch echt zelf moeten blijven opletten.

Hoe kan een stop loss order mij helpen met beleggen?

Je weet nu wat een stop loss order is, maar daarmee weet je nog niet hoe je zulke orders moet toepassen om je succeskansen op de beurs te vergroten. Daarom zal ik je nu uitleggen hoe je stop loss orders het best kunt inzetten bij het beleggen, en hoe ze je kunnen helpen om je beleggingen winstgevend te houden.

Een stop loss verkooporder moet je eigenlijk zien als een soort noodrem. Indien bepaalde aandelen ineens enorm in waarde afnemen, kan dit natuurlijk tot grote verliezen leiden. Met een stop loss order kun je ook nog steeds geld verliezen, maar je stelt wel een maximum aan je verlies; als je aandelen zo weinig waard worden dat het jou te ver gaat, worden ze automatisch verkocht, en blijven je verliezen dus beperkt.

Een stop loss kooporder is een middel voor de meer voorzichtige belegger. Een aandeel moet natuurlijk wel groeipotentieel hebben, en van heel goedkope aandelen zijn de succeskansen gewoon wat lager (al is de potentiële winst met zulke aandelen wel heel groot). Via een stop loss kooporder kun jij bepalen wanneer je vertrouwen in een aandeel hebt, en weet je zeker dat die aandelen op dat juiste moment worden gekocht.

Kort gezegd zijn stop loss orders dus vooral goed voor risicobeperking. Risico is inherent aan beleggen; je zult altijd de kans hebben dat je je beleggingen verliest. Om toch nog een beetje zekerheid te hebben, is het dus handig om die risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren.

“Risico’s nemen hoort bij het vak, onnodige risico’s nemen is gewoon dom.”

Wat moet ik verder weten als belegger? 4 algemene beleggingstips

Je weet nu goed wat stop loss orders zijn en waarvoor je ze kan inzetten, maar dat is natuurlijk verre van het enige wat een goed belegger moet weten. Op deze website is een heleboel heel specifieke kennis voor beleggers te vinden, maar in dit artikel zal ik je nog een viertal algemene tips geven om je succeskans op de beurs zo groot mogelijk te maken! Het gaat om de volgende tips:

  1. Handel nooit vanuit paniek
  2. Overschat niet je eigen voorspellende vermogens
  3. Leg niet meer in dan je bereid bent te verliezen
  4. Heb realistische verwachtingen

Tip 1: Handel nooit vanuit paniek

Zoals ik eerder al even zei, draait beleggen om het nemen van risico. Dit kan beleggen natuurlijk vrij stressvol maken, zeker als er veel geld op het spel staat. Mocht het eens misgaan, bijvoorbeeld wanneer je aandelen in waarde beginnen te dalen, dan is het begrijpelijk dat je in paniek raakt; in je gedachten zie je je geld al in vlammen opgaan.

Hoewel ik dit een heel begrijpelijke reactie vind, moet ik je toch vragen om hier niet naar te handelen. Handelen vanuit paniek leidt niet tot goede beslissingen. Goede beleggingen vinden plaats op basis van rationele risico-afwegingen, niet op basis van angst. Verkoop of koop daarom nooit aandelen op basis van zulke gevoelens.

“Beleggen doe je met je hoofd, niet met je hart.”

Natuurlijk is het soms wél een goed idee om te verkopen als je je aandelen in waarde ziet dalen. Als dit gebeurt, moet je echter goed nadenken wat de juiste keuze is. Is er een verklaring voor deze daling? Verwacht je in de toekomst weer een stijging, of denk je dat het aandeel alleen nog maar verder zal dalen? Op basis van dergelijke afwegingen besluit je vervolgens om wel of niet te kopen.

Ik snap dat emotie altijd een zekere rol zal blijven spelen bij onze voorspellingen, omdat mensen nu eenmaal zo in elkaar zitten. Dat is echter geen reden om de rol van emotie niet zo klein mogelijk te maken. Het enkele feit dat geen mens ooit de perfecte belegger zal zijn, is geen reden om daar niet zo dicht mogelijk bij in de buurt te proberen te komen.

Tip 2: Onderschat niet je eigen voorspellende vermogens

Het is een algemeen bekend feit dat in casino’s op de lange termijn alleen het huis zelf wint. De meeste gokkers verliezen dus, maar de gokkers die het meeste geld verliezen, zijn doorgaans de gokkers die denken dat ze de uitkomst kunnen voorspellen. Ze denken patronen te zien of zijn bijgelovig, en denken daarom dat het ze uiteindelijk moet lukken om te winnen.

Dit is ook goed toepasbaar op beleggen. Hoewel voorspellingen bij beleggen op een meer rationele basis kunnen worden gedaan, blijft beleggen toch een vorm van gokken. Het risico op verlies zul je altijd houden, en geen enkel voorspellingsmodel biedt iets wat ook maar in de buurt komt van zekerheid. Het gevaarlijkste wat je kunt doen bij beleggen is het overschatten van je voorspellende vermogens.

“Mensen zijn uitzonderlijk goed in zichzelf voor de gek houden.”

Als jij écht gelooft dat een aandeel weer gaat stijgen, maar die stijging na lange tijd toch uitblijft, is het soms gewoon tijd om te accepteren dat je fout zat. Het accepteren van fouten is cruciaal op de beurs, want niet handelen naar die fouten is veel ergen dan het maken van die fouten zelf. Wees niet te trots om je koers te wijzigen!

Wat in dit kader ook goed is om te weten, is dat koersen redelijk arbitrair zijn. Veel onervaren beleggers denken dat koersprijzen direct samenhangen met de prestaties van een bedrijf, maar niets is minder waar. Vaak heeft het veel meer te maken met trucjes en (niet altijd rationele) voorspellingen van andere beleggers, en hype is iets wat de beurs zeker niet vreemd is. Zelfs als jij perfect kon voorspellen hoe een bedrijf zou gaan presteren, zou je nog steeds niet de koers kunnen voorspellen.

Tip 3: Leg niet meer in dan je bereid bent te verliezen

Ik heb er keer op keer op gehamerd in dit artikel, maar ik zeg het nog maar eens: aan beleggen zijn een heleboel risico’s en onzekerheden verbonden. De kans op verlies is altijd aanwezig, en daar moet je dus rekening mee houden. Dit doe je door jezelf de vraag te stellen hoeveel je maximaal mag verliezen, en daar je inleg op af te stemmen.

Als je niet meer geld aan aandelen besteedt dan je bereid bent om kwijt te raken, maak je het onmogelijk dat je ineens enorme onvoorziene hoeveelheden geldt verliest. Concreet betekent dit dat je inlegt wat je kunt missen. Als jij door beleggen ineens je huur, hypotheek of eten niet meer kan betalen, dan heb je simpelweg onverantwoordelijk belegd.

“Beleggen is iets voor mensen die geld over hebben.”

Aan de andere kant moet je natuurlijk wel realistisch zijn. De meeste mensen willen natuurlijk helemaal geen verlies maken, maar die mogelijkheid zit er simpelweg niet in. Je moet geld uitgeven om geld te verdienen, zeker als het op beleggen aankomt. Ben jij dus echt maar bereid een paar tientjes te verliezen, dan zul je ook geen hoge winsten moeten verwachten.

In theorie is dit natuurlijk niet zo lastig te begrijpen, maar toch gaat het in de praktijk vaak mis. Als mensen verlies lijden op de beurs, gaan ze vaak meer geld inleggen in de hoop het weer terug te verdienen; ook geld wat ze beslist niet kunnen missen. Het is dus echt belangrijk dat je ook in dit vervelende scenario goed blijft nadenken over je financiën.

Tip 4: Heb realistische verwachtingen

Helemaal aan het begin van dit artikel noemde ik het voorbeeld van mensen die een fortuin hebben verdiend met beleggen. Hoewel die mensen zeker bestaan, is het belangrijk om te onthouden dat dit geen standaardverhalen zijn. De meeste mensen behalen slechts kleine winsten of zelfs verliezen op de beurs, en de kans is groter dat jij één van die mensen zult zijn.

“Als de gemiddelde belegger miljonair was, zou iedereen zijn gaan beleggen.”

Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Als jij verwacht dat je binnen een paar maanden je werk kunt opzeggen en fulltime kunt gaan beleggen, zul je alleen maar teleurgesteld zijn wanneer dit uiteindelijk niet lukt. Het bijstellen van je verwachtingen voorkomt een hoop teleurstelling en verdriet.

Beleggen moet je dus echt zien als een bijverdienste, een manier waarop je het geld wat je over hebt mogelijk kunt omzetten in iets meer geld. Het kan natuurlijk dat je er later achter komt dat je heel goed kunt beleggen, maar zelfs in dat geval zal je eerst een hele hoop moeten aanklooien voor je zover bent. Zeker op de korte termijn hoef je echt geen hoge winsten te verwachten.

Frank Sanders

Hoi, ik ben Frank Sanders, ik ben deskundige op het gebied van geldzaken. Ik heb duizenden mensen geholpen om financieel onafhankelijk te worden. Op deze website laat ik zien hoe iedereen vanuit huis een inkomen kan verdienen en financieel sterker kan worden.

1 Reactie op "Leren Beleggen: Wat Is een Stop Loss Order?"

  1. John

    says:

    tip: ik zou in "Tip 2: Onderschat niet je eigen voorspellende vermogens" het woord 'onderschat' vervangen met 'overschat', verder leuk stukje!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *