5 Voor- en 2 Nadelen van Google Aandelen Kopen + Koers
Tegenwoordig is iedereen bijna de hele dag online. En van alle sites en producten op internet wordt Google misschien wel het meeste gebruikt. Maar tegenwoordig is Google zoveel meer dan alleen een zoekmachine. Ook wat betreft hardware timmert Google sinds een aantal jaren flink aan de weg. Omdat vrijwel iedereen veel Googleproducten en diensten gebruikt, lijkt het een goede investering.
Maar is het aandeel Google een aandeel dat de investering waard is? In dit artikel laat ik zien wat de voor- en nadelen van het kopen van aandelen Google zijn. Heb je interesse hebben in het kopen van aandelen? Wil je weten hoe handelen in aandelen precies werkt? En wil je weten of je je geld het beste in aandelen Google kunt steken? Dan ben je precies op de juiste plek. Lees snel verder!
Wat zijn aandelen?
Als je als particulier een lening nodig hebt, dan is het heel gebruikelijk om bij de bank aan te kloppen. Bedrijven hebben deze optie ook, maar zij kiezen er ook dikwijls voor om aandelen uit te geven en te verkopen. Op het moment dat ze dit doen, dan wordt iedere koper van een dergelijk aandeel een klein beetje mede-eigenaar van het bedrijf.
Als je geld steekt in aandelen, dan noemen we dit beleggen.
Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om rechtstreeks te beleggen in aandelen. Hierbij beslis je simpelweg een bepaald bedrag uit te geven aan dat ene aandeel. Maar beleggers houden ervan om hun kansen een beetje te spreiden. Daarom kiezen ze er dikwijls voor om te beleggen in beleggingsfondsen. Voor nog meer info over beleggen, lees hier verder.
Een beleggingsfonds kan eigenlijk het beste vergeleken worden met een mandje vol met aandelen. Het is dus een set aandelen van uiteenlopende bedrijven. Het idee achter het beleggen in beleggingsfondsen is dat mensen het beleggen uit handen kunnen geven. Daarnaast kun je verliezen op het ene aandeel compenseren met winsten die geboekt worden elders in het mandje.
Hoe werkt het handelen in aandelen (beleggen)?
Aandelen worden verhandeld op de beurs. Hoeveel je voor een bepaald aandeel moet betalen ligt aan de huidige beurswaarde. De beurswaarde (koers) van een aandeel wordt door uiteenlopende zaken bepaald. Zo is het van belang wat de winstcijfers van een bedrijf zijn, maar ook wat de verwachtingen van de komende jaren zijn. Het mooie aan aandelen is trouwens dat ze onbeperkt geldig zijn.
Zolang je dus in het bezit van een aandeel bent, zul je ook mede-eigenaar van het bedrijf zijn. Het is dus helemaal aan de belegger zelf om te beslissen wanneer hij of zij het aandeel weer van de hand wilt doen.
Nu is het natuurlijk fantastisch om mede-eigenaar van een bedrijf te zijn, maar de grote vraag is natuurlijk wat je er financieel mee opschiet.
Als mede-eigenaar van een bedrijf heb je namelijk recht om in de winst te delen. Daarbij moeten wel meteen drie zaken worden opgemerkt.
- Er kan natuurlijk alleen maar sprake zijn van winstdeling op het moment dat er ook daadwerkelijk winst gemaakt wordt. Als dit niet het geval is, dan zal het bedrijf ook geen winsten kunnen verdelen.
- Op het moment dat de economie of de verkoop even stagneert, dan kan dit ook een ander effect op je aandelen hebben. Het aandeel zal namelijk in waarde dalen op het moment dat het tegenzit. Gelukkig kost dit, zolang je je aandelen niet verkoopt, geen enkele euro.
- Voordat je gaat beleggen (bijvoorbeeld in Google aandelen) moet je even goed op het volgende letten. Als een bedrijf failliet gaat, dan sta je als mede-eigenaar niet op plek een om je inleg terug te vorderen. Pas nadat de schuldeisers aanspraak hebben gemaakt op hun openstaande rekeningen, zullen de aandeelhouders aan bod komen.
De geschiedenis van Google
Google is tegenwoordig met afstand de meest gebruikte zoekmachine. Google is vandaag eigenlijk niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven; Android is bijvoorbeeld ook een systeem dat door Google gebouwd wordt. Maar vroeger bestonden zoekmachines nog helemaal niet. Toen het commerciële internet nog niet zo lang bestond, waren er gewoon telefoongidsen vol met URL’s.
Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom de website Startpagina aan het einde van de jaren negentig zo populair was. Dit was namelijk een pagina waar heel veel thematisch geordende links op stonden. Maar het internet zou al spoedig veranderen.
Om te weten wat Google is en welke filosofie erachter schuil gaat, is het goed om helemaal terug te gaan naar het begin.
In 1995 kwamen de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin elkaar tegen op de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten. Zij waren beiden studenten in de computerwetenschap en begonnen samen te werken aan een zoekmachine met de naam BackRub (die backlink analyses kon uitvoeren). Op basis van hun werkzaamheden publiceerden ze een wetenschappelijk artikel.
In dat artikel werd de basis gelegd van hun samenwerking. De technologie die voortvloeide uit die samenwerking droeg de naam PageRank. PageRank is een technologie die het mogelijk maakt de relevantie van een website in te schatten door hoofdzakelijk drie dingen mee te nemen in de calculatie, namelijk:
De ontwikkeling van Google
Deze technologie werd door de ICT-community erg lovend ontvangen en daarom besloten Page en Brin het systeem verder te ontwikkelen. Op dat moment was het echter nog maar een houtje-touwtje constructie. Waar mensen tegenwoordig letterlijk in de rij staan om aandelen Google te kopen, konden Brin en Page in eerste instantie geen financiers vinden toen zij een patent wilden aanvragen.
Daarop besloten zij Google verder te ontwikkelen vanaf hun zolderkamertjes. Ze wilden een gepolijst product aan de markt kunnen presenteren op het moment dat het publiekelijk gelanceerd werd. Deze strategie had effect: Google werd een erg gewild aandeel.
Een van de mensen die erg onder de indruk was, was Andy Bechtolsheim. Nog voordat Brin en Page Google hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zei hij al tegen hen: ik schrijf gewoon een cheque voor jullie uit. Daarmee waren de eerste $100.000 binnen. Bij andere investeerders (waaronder Jeff Bezos, de oprichter van Amazon) haalden ze in totaal nog eens $900.000 op.
Daarna ging het eigenlijk vrij snel met Google. Het bedrijf is overigens vernoemd naar Googol, een mathematische eenheid, een 1 met 100 nullen. Waar men in het begin nog maar te maken had met 10000 zoekaanvragen per dag, werden dit er al gauw veel meer. De filosofie achter Google ‘doe geen kwaad’ speelde in de begindagen een heel belangrijke rol in de cultuur van het bedrijf.
Producten en diensten aangeboden door Google
In de jaren erna is Google snel uitgebreid, mede door een aantal overnames. Ook ontwikkelde Google een hele lijn aan eigen producten. Zaken die van de firma Google zijn of door de firma Google zijn overgenomen zijn bijvoorbeeld:
Ook zijn ze bij Google volop bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s (net als bij Tesla bijvoorbeeld). Omdat Google een enorm bedrijf werd, is er 2015 sprake geweest van een grondige herstructurering van het bedrijf. In 2015 is Google namelijk onderdeel geworden van het conglomeraat genaamd Alphabet. Dit behoort tot de 10 meest waardevolle bedrijven op aarde.
.5 voordelen van het kopen van aandelen Google
Er zijn een vijftal voordelen verbonden aan het kopen van aandelen Google. Deze voordelen heb ik hieronder kort op een rijtje gezet. Daarna zullen ook nog de drie nadelen verder onder de loep genomen worden.
Voordeel #1: Big data is the future
In het begin van dit artikel schreef ik over Google als zoekmachine. Maar eigenlijk is de zoekmachine alleen een service die Google aanbiedt; dit is niet waar Google primair zijn geld mee weet te verdienen. Google verdient geld door het verkopen van advertentieruimte en door grote databestanden te verkopen. De data in die bestanden gaat over consumenten en het internetgedrag van die mensen.
Dit is voor veel bedrijven zeer interessant. Big data biedt namelijk kansen om gepersonaliseerde reclame te maken en daarmee veel succesvoller bepaalde doelgroepen te bereiken. Dit is ook de reden waarom andere grote techbedrijven zoveel geld waard zijn.
Zo is alles bij een bedrijf als Facebook erop gericht om de gebruiker zo lang mogelijk op de site te houden om data te verzamelen en advertenties te tonen.
De invloed van big data kan en mag ook niet meer onderschat worden. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 is wel duidelijk dat big data ervoor kan zorgen dat grote groepen mensen bereikt kunnen worden door politieke campagnes. Google is hierin een voorloper, wat gunstig is voor de koers van Google aandelen.
Voordeel #2: Grote diversificatie
Google heeft een breed scala aan producten dat het bedrijf succesvol aan de man weet te brengen. De lijst met producten en diensten van Google is nog veel langer dan degene die eerder in dit artikel stond. Deze grote diversificatie is voor de belegger zeer interessant. Als het namelijk op een bepaald terrein tegenzit, dan zijn er altijd nog veel andere succesvolle branches binnen Alphabet (het moederbedrijf van Google).
Voordeel #3: Iedereen is constant online
Hoewel het misschien moeilijk voor te stellen is, is iedereen vrijwel de gehele dag online. Als het niet via de zoekmachine Google is, dan is het wel via Chrome, een Android telefoon, Google Home of YouTube. Zodra je op internet zit (waar iedereen dus bijna de hele dag mee verbonden is), kun je eigenlijk helemaal niet om Google heen.
Voordeel #4: Google boekt mooie winsten, terwijl andere grote spelers dat niet doen
Andere grote bedrijven in de technologische industrie hebben het lang niet allemaal makkelijk. Velen van hen maken ook geen winst, omdat ze puur en alleen op de groei van gebruikersaantallen ingesteld zijn. Beleggen in deze bedrijven zou dan ook betekenen dat men geen winstuitkering tegemoet kan zien. Gelukkig boekt Google wel gewoon winst, dus je krijgt ook gewoon een deel van die winst.
Voordeel #5: Google heeft prachtige koerswinsten geboekt
Toen Google naar de beurs ging lag de waarde van een aandeel op ongeveer 54 dollar. 14 jaar later lag de koers van Google aandelen op 1051 dollar. Dat is met recht een fikse koersstijging te noemen. Er zijn niet veel aandelen die binnen 14 jaar een dermate gigantische stijging doormaken. Wat dat betreft is Google dus een heel goede investering.
2 Nadelen van het kopen van aandelen Google
Daarentegen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het kopen van aandelen Google. Die nadelen heb ik hieronder kort op een rijtje gezet.
Nadeel #1: Google is bijna een monopolist
Google is zo succesvol dat het bedrijf op sommige punten als monopolist gezien kan worden. Met name de Europese Commissie wil hier soms nog weleens een stokje voor steken (zoals men ook al bij Microsoft gedaan heeft). Dit kan resulteren in miljardenboetes, iets wat je als belegger toch niet in de koude kleren gaat zitten. Het gaat immers ten koste van jouw winstuitkering en de koerswaarde van jouw Google aandelen.
Nadeel #2: Google kan als onethisch beschouwd worden
Google is de afgelopen jaren steeds vaker het mikpunt van kritiek. Eer zijn nogal wat mensen en instanties die Google als onethisch bestempelen. Dit heeft te maken met het feit dat ze niet altijd helemaal open en eerlijk zijn over de data die ze verzamelen en verzameld hebben en hoe ze dit doen. Dit is overigens een kritiek die de hele sector over zich heen krijgt, maar ook Google heeft hier last van.
Marjon
says:Hallo Frank
Ik ben net begonnen met lezen over geldzaken ,altijd gedacht hier begrijp niets van als eenvoudige verpleegkundige en huisvrouw.
Ik ben gelijk enthousiast van je artikel!
Bedankt
Marjon